AMD A8-7860 – „czerwoni” po cichu wprowadzają nowy procesor dla starej podstawki

Strona główna Aktualności

O autorze

Pamiętacie jeszcze o wydanej w 2014 r. podstawce FM2+, przeznaczonej dla produkowanych w technologii 28 nm układów Kaveri i Carrizo? Firma AMD najwyraźniej pamięta, bo oto w oficjalnych dokumentach pojawił się wpis, świadczący o zasileniu rzeczonej podstawki nowym modelem procesora, oznaczonym symbolem A8-7860.

Najpierw informacja o wspomnianym A8-7860 pojawiła się na stronie firmy ASRock, która deklarowała zaktualizowanie BIOS-ów tak, aby płyty główne z chipsetem A68 mogły go obsłużyć. Wówczas myślano jednak, że jest to po prostu błąd. Tymczasem AMD rozszerzyło oficjalną listę produktów o pozycję AD7680ACABBOX, co niejako mówi samo za siebie. Jednocześnie chip ten trafił do oferty wybranych zachodnich sklepów.

Specyfikacja techniczna nie jest znana, ale podejrzewa się, że chodzi tu o wyżej taktowany odpowiednik modelu A8-7800. Tym samym nowość powinna zaoferować: cztery rdzenie w architekturze Excavator, zintegrowany układ graficzny Radeon R7 z 512 procesorami strumieniowymi, kontroler pamięci DDR3-2133 i współczynnik TDP na poziomie 45 W.

Aktualne plotki wskazują na taktowanie bazowe 3,5 GHz, w odniesieniu do 3,1 GHz u poprzednika, choć przy niezmienionym turbo – 3,8 GHz.

Ponadto kolejni producenci zadeklarowali aktualizację BIOS-u, listując od razu kompatybilne modele płyt głównych: ASUS A68HM-K, A68HM-Plus, Gigabyte F2A68HM-DS2 rev1.1, F2A68HM-H rev1.1, F2A68HM-S1 rev1.1, MSI A68HM-E33-v2, ASRock FM2A68M-HD+ oraz FM2A68M-DG3.

Jaki jest sens wydawania tego procesora, skoro AMD dysponuje już zdecydowanie lepszą architekturą Zen, zapytacie? Ano najpewniej „czerwoni” mają na magazynach pewien zapas Carrizo, i trzeba się tych leżaków w jakiś sposób pozbyć. A wydanie trochę wyżej taktowanej, pozornie dużo świeższej konstrukcji może stanowić dobrą motywację do upgrade'u dla posiadaczy płyt głównych z socketem FM2+. Trudno spodziewać się, by A8-7860 kosztował dużo więcej niż 250 zł.

© dobreprogramy