Apple Watch bez funkcji Walkie-Takie. Umożliwiała podsłuchiwanie użytkowników

Strona główna Aktualności

O autorze

Apple zdecydowało się na tymczasowe wyłączenie funkcji Walkie-Takie w zegarkach Watch. Firma z Cupertino, jak twierdzi, wykryła lukę umożliwiającą podsłuchanie użytkownika.

Ponoć nie ma żadnych dowodów na to, aby błąd kiedykolwiek został wykorzystany przez crackerów, niemniej Apple woli zachować ostrożność. Według oficjalnej wersji, o problemie dowiedziano się za pośrednictwem systemu zgłaszania luk w zabezpieczeniach.

Producent unika podawania jakichkolwiek szczegółów, co wydaje się całkowicie zrozumiałe – firma nie chce motywować nikogo do odtwarzania ataku. Przynajmniej dopóki nie wyda odpowiedniej łatki. Na ten moment funkcja Walkie-Takie została prewencyjnie dezaktywowana.

Brak dowodów na podsłuch

– Właśnie dowiedzieliśmy się o luce związanej z aplikacją Walkie-Takie na Apple Watch i wyłączyliśmy tę funkcję, czym szybko naprawiliśmy problem. Przepraszamy klientów za niedogodności i obiecujemy przywrócić funkcję tak szybko, jak to możliwe – powiedział jeden z przedstawicieli Apple, cytowany przez "TechCrunch".

– Choć nie mamy żadnych informacji o wykorzystaniu luki w zabezpieczeniach przeciwko klientowi, a do przeprowadzenia ataku wymagane są określone warunki i sekwencje zdarzeń, bardzo poważnie traktujemy bezpieczeństwo i prywatność naszych klientów – zapewnia firma. I tłumaczy: "Doszliśmy do wniosku, że wyłącznie aplikacji to właściwy kierunek, ponieważ ten błąd może pozwolić komuś na podsłuchiwanie poprzez iPhone'a innego użytkownika bez zgody. Raz jeszcze przepraszamy".

Nie wiadomo, kiedy łatka zostanie wydana. Faktem jest natomiast, że musi objąć wszystkie istniejące urządzenia z serii Apple Watch, począwszy od pierwszej generacji.

Nie pierwszy taki przypadek

Co ciekawe, nie jest to pierwszy raz, kiedy Apple wyłącza jakąś funkcję z uwagi na bezpieczeństwo. W styczniu w firmie dowiedzieli się o problemie pozwalającym nieznajomym podsłuchiwać użytkowników FaceTime jeszcze przed zaakceptowaniem połączenia. Wówczas tymczasowo przełączono funkcję połączeń grupowych w tryb offline, aby zapobiec użyciu exploitów przez cyberprzestępców. Wróciła wraz z poprawką po zaledwie kilku dniach.

© dobreprogramy