Chrome ze zmianami w kontrowersyjnej funkcji logowania. Google zapowiada też inne nowości

Strona główna Aktualności

O autorze

Wraz z Chrome 69 dodana została kontrowersyjna metoda logowania do przeglądarki. Wystarczy bowiem zalogować się do jednej z usług Google, jak Gmail czy YouTube, aby także przeglądarka połączyła się z kontem Google. Rozwiązanie, które może w wybranych scenariuszach okazać się wygodne, w wielu przypadkach jest niemile widziane przez użytkowników. Google zapowiedziało zmiany.

Google twierdzi, że wprowadzona nowość miała uprościć korzystanie z usług. Zalogowanie się do przeglądarki przez YouTube’a czy Gmaila pomaga w identyfikacji aktualnie używanego konta w serwisach Google. Nie trzeba bowiem wchodzić na konkretną stronę internetową – awatar używanego konta wyświetlany jest cały czas obok paska adresu w przeglądarce.

W oficjalnym komunikacie na blogu Google czytamy, że dla firmy bardzo ważne są opinie użytkowników. W związku z tym w Chrome 70 zostaną wprowadzone odpowiednie zmiany, aby nowa funkcja stała się mniej uciążliwa. W ustawieniach pojawi się możliwość wyłączenia automatycznego połączenia przeglądarki z kontem Google. Zalogowanie się do YouTube’a nie będzie więc skutkowało dodaniem konta Google do Chrome’a. Aczkolwiek jak zauważa The Verge, wspólne logowanie wciąż będzie domyślnie aktywne.

Aktualizacja przyniesie także bardziej transparentne informacje o stanie synchronizacji. Po kliknięciu na awatar konta pojawi się wyraźne oznaczenie, czy synchronizacja jest włączona czy jednak jesteśmy zalogowani, ale z wyłączoną synchronizacją. Zmieniony zostanie domyślny sposób obsługi plików cookie, które przechowują dane logowania. Teraz po wybraniu opcji czyszczenia ciasteczek, zostaną usunięte wszystkie pliki i użytkownik zostanie wylogowany ze wszystkich usług.

Chrome 70 ma zostać wydany w połowie października. Wspólne logowanie można jednak już teraz wyłączyć – wystarczy zmienić flagę w Chrome.

© dobreprogramy