r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Recenzje GIMP

Strona główna Windows Grafika Tworzenie i edycja grafiki rastrowej
Posiada większość funkcji znanych z programu Photoshop, darmowy.
Nie jest zbyt intuicyjny w zaawansowanym użytkowaniu.
ocena użytkownika

Wiele lat spędziłem korzystając z Gimpa, posiada wiele funkcji z programu Photoshop, często jednak trzeba się do nich dokopać. W prostszych zadaniach nie ma problemów z nawigacją, jednak jeżeli jesteśmy zmuszeni wykorzystywać niestandardowe elementy, GUI nam w tym nie pomoże. Program ten powinien dostać rework graficzny i logistyczny względem położonych funkcji. Nie znaczy to, że program sam w sobie jest zły, dobrzy by jednak było by ktoś trochę uporządkował ten chaos :) Polecam

22.05.2017 21:26 | Recenzja do wersji 2.8.22
Prosty w obsłudze, zajmuje mało miejsca na dysku, nie wiesza się, wiele interesujących funkcji, jest darmowy
Czas uruchamiania
ocena użytkownika

GIMP jest programem dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z grafiką tak jak ja. Na początku wartości progowania, krycie, ogarnianie warstw może być dla nas problemem, ale z czasem zaczniemy to ogarniać.




Nauka obsługi GIMP-a dla kogoś kto nigdy nie miał styczności z grafiką i dopiero się uczy może być trudna. Wartości progowania są na początku trudne do ogarnięcia (ja ogarniałem to chyba z tydzień wspomagając się poradnikami z internetu), jednakże gdy zrozumiemy CO OZNACZA wartość progowania nie powinno być z niczym problemu.



Dużym atutem GIMP-a jest to że jest on darmowy i jak na ZUPEŁNIE darmowy program oferuję niezwykle dużo funkcji. Na pewno można porównywać go do Adobe Photoshopa, jednak Photoshop zawsze będzie programem dla profesjonalistów którzy zaczynali właśnie na GIMP-ie.



Gimp oferuję też coś o czym powinien wiedzieć każdy grafik, choć nie wie tego osoba która grafiki uczy się od 15 minut. Chodzi o warstwy. Jeżeli chcemy dodać coś na obrazie mamy możliwość robienia tego na nowej warstwie. Wówczas gdy coś nam nie wyjdzie, wystarczy że zetrzemy to gumką i nie naruszymy obrazu. Ilustrując to łatwiej - obraz jest podkładem, gdy tworzymy nową warstwę i na niej edytujemy to mamy wrażenie że edytujemy obraz. Prawda jest inna - w przypadku edycji warstwy obraz który jest ,,podkładem" będzie nienaruszony, a zmianę można usunąć usuwając warstwę NIE NARUSZAJĄC obrazu.



GIMP pomimo swoich atutów ma jedną dużą wadę. CZAS URUCHAMIANIA! Mając laptopa z Intel Pentium (oczywiście tym najnowszym), Windows 8.1, kartą graficzną Nvidia Geforce GIMP uruchamia mi się w 30-40 sekund, a czasami nawet minutę! Pierwsze uruchomienie trwało u mnie nawet 2 minuty, więc musimy trochę poczekać na załadowanie GIMP-a.



Podsumowując - GIMP-a zdecydowanie polecam, a wady raczej nie przeszkadzają, zaś jego możliwości są naprawdę duże. No i jest to program darmowy. Zasługuję on ode mnie na 5 gwiazdek! (pomimo wad program nadrabia u mnie zaletami)

06.05.2017 21:09 | Recenzja do wersji 2.8.20
Darmowość, łatwość obsługi, świetny do nauki, wiele możliwości, funkcjonalność, mała waga
Czas ładowania
ocena użytkownika

Zacznę od tego iż z programu korzystam już (dopiero) dwa lata. Przez ten czas nie miałem z nim ani trochę kłopotów, dosłownie ani jednego błędu, errora czy innych tego typu wybryków. Jestem z niego mega zadowolony i mimo tego że za jakiś czas pora przenieść się na PS (bo to jest przyszłość) to i tak GIMP'a zapamiętam jako program na którym uczyłem się "podstawowych podstaw". Program mogę polecić każdemu który ma ochote pouczyć się grafiki a nie chce pchać się na głębokie wody, jest łatwy w obsłudze, darmowy i przede wszystkim na internecie jest do niego MULTUM poradników. Polecam dla każdego kto jest zainteresowany w tworzeniu grafiki.

29.01.2017 14:14 | Recenzja do wersji 2.8.18
Dużo funkcji
Beznadziejna obsługa, skomplikowane menu, długie wczytywanie programu
ocena użytkownika

Mimo, iż GIMP cieszy się dużą popularnością i posiada wiele funkcji i możliwości, jest beznadziejny w obsłudze, interfejs jest nieczytelny i program długo się wczytuje

09.03.2016 21:32 | Recenzja do wersji 2.8.16
Darmowy, łatwy w obsłudze, duże możliwośći
Czas ładowania programu, nie dokładne spolszczenie
ocena użytkownika

Program ten posiada duże możliwości. Np. można edytować ikony (*ico) zmieniać ich kolor czy perspektywę, tak samo z plikami graficznymi. Program ten nie posiada dokładnego spolszczenia i kilka opcji jest po angielski, myślę, że jeszcze ten błąd poprawią. Mimo dużych możliwościach tego programu dam mu 5 gwiazdek no i co mogę jeszcze powiedzieć, tylko jeszcze że polecam ten program każdemu kto się bawi plikami graficznymi lub ikonami.

26.02.2016 15:31 | Recenzja do wersji 2.8.16
uniwersalny w działaniu, mnogość funkcji, jest darmowy, polska wersja językowa
trzeba dobrze zapoznać się z jego możliwościami.
ocena użytkownika

GIMP to już kultowy edytor grafiki rastrowej. Swą popularność przede wszystkim zawdzięcza całej gamie oferowanych możliwości. Można przy jego użyciu tworzyć grafikę i logo, zmieniać rozmiary i wycinać fragmenty zdjęć, dokonywać różnych operacji na kolorach, łączyć obrazy stosując warstwy, oraz dokonywać konwersji różnych formatów plików graficznych. Atrakcyjny wizualnie interfejs, i szybkość działania. Czynią z niego jeden z najlepszych program do wszelkiego rodzaju przeróbek graficznych, nie zależnie od stopnia wtajemniczenia.

19.01.2016 01:19 | Recenzja do wersji 2.8.16
darmowy, szybki, łatwy, świetne możliwości
trochę duży, lepiej działa pod linuksem
ocena użytkownika

Gdy pierwszy raz ujrzałem ten program na oczy to pomyślałem, że przerabiać grafikę w gipie to przyjemność ponieważ jest łatwy i szybki. Jest on profesjonalny, chociaż darmowy. Naprawdę warto go pobrać jak się jest miłośnikiem przerubki grafiki. Serdecznie pozdrawiam.

25.09.2015 14:18 | Recenzja do wersji 2.8.14.1
duże możliwości, darmowy, dość wydajny, multiflatformowy
skomplikowany interface
ocena użytkownika

Gimp to jedno z najlepszych (najlepsze) narzędzie do edycji fotografii. Jest multiplatformowy i ma olbrzymie możliwości, które niestety zwykle nie są wykorzystywane przez użytkowników przez nieprzemyślany i skomplikowany interface programu.

26.07.2015 23:13 | Recenzja do wersji 2.8.14.1
1 2 następna
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.   

Gratulacje!

znalezione maszynki:

Twój czas:

Ogól Naczelnego!
Znalazłeś(aś) 10 maszynek Wilkinson Sword
oraz ogoliłeś(aś) naszego naczelnego!
Przejdź do rankingu
Podpowiedź: Przyciśnij lewy przycisk myszki i poruszaj nią, aby ogolić brodę.