Recenzje GIMP

Strona główna Windows Grafika Tworzenie i edycja grafiki rastrowej
Posiada większość funkcji znanych z programu Photoshop, darmowy.
Nie jest zbyt intuicyjny w zaawansowanym użytkowaniu.
ocena użytkownika

Wiele lat spędziłem korzystając z Gimpa, posiada wiele funkcji z programu Photoshop, często jednak trzeba się do nich dokopać. W prostszych zadaniach nie ma problemów z nawigacją, jednak jeżeli jesteśmy zmuszeni wykorzystywać niestandardowe elementy, GUI nam w tym nie pomoże. Program ten powinien dostać rework graficzny i logistyczny względem położonych funkcji. Nie znaczy to, że program sam w sobie jest zły, dobrzy by jednak było by ktoś trochę uporządkował ten chaos :) Polecam

22.05.2017 21:26 | Recenzja do wersji 2.8.22
Prosty w obsłudze, zajmuje mało miejsca na dysku, nie wiesza się, wiele interesujących funkcji, jest darmowy
Czas uruchamiania
ocena użytkownika

GIMP jest programem dla tych którzy zaczynają swoją przygodę z grafiką tak jak ja. Na początku wartości progowania, krycie, ogarnianie warstw może być dla nas problemem, ale z czasem zaczniemy to ogarniać.




Nauka obsługi GIMP-a dla kogoś kto nigdy nie miał styczności z grafiką i dopiero się uczy może być trudna. Wartości progowania są na początku trudne do ogarnięcia (ja ogarniałem to chyba z tydzień wspomagając się poradnikami z internetu), jednakże gdy zrozumiemy CO OZNACZA wartość progowania nie powinno być z niczym problemu.



Dużym atutem GIMP-a jest to że jest on darmowy i jak na ZUPEŁNIE darmowy program oferuję niezwykle dużo funkcji. Na pewno można porównywać go do Adobe Photoshopa, jednak Photoshop zawsze będzie programem dla profesjonalistów którzy zaczynali właśnie na GIMP-ie.



Gimp oferuję też coś o czym powinien wiedzieć każdy grafik, choć nie wie tego osoba która grafiki uczy się od 15 minut. Chodzi o warstwy. Jeżeli chcemy dodać coś na obrazie mamy możliwość robienia tego na nowej warstwie. Wówczas gdy coś nam nie wyjdzie, wystarczy że zetrzemy to gumką i nie naruszymy obrazu. Ilustrując to łatwiej - obraz jest podkładem, gdy tworzymy nową warstwę i na niej edytujemy to mamy wrażenie że edytujemy obraz. Prawda jest inna - w przypadku edycji warstwy obraz który jest ,,podkładem" będzie nienaruszony, a zmianę można usunąć usuwając warstwę NIE NARUSZAJĄC obrazu.



GIMP pomimo swoich atutów ma jedną dużą wadę. CZAS URUCHAMIANIA! Mając laptopa z Intel Pentium (oczywiście tym najnowszym), Windows 8.1, kartą graficzną Nvidia Geforce GIMP uruchamia mi się w 30-40 sekund, a czasami nawet minutę! Pierwsze uruchomienie trwało u mnie nawet 2 minuty, więc musimy trochę poczekać na załadowanie GIMP-a.



Podsumowując - GIMP-a zdecydowanie polecam, a wady raczej nie przeszkadzają, zaś jego możliwości są naprawdę duże. No i jest to program darmowy. Zasługuję on ode mnie na 5 gwiazdek! (pomimo wad program nadrabia u mnie zaletami)

06.05.2017 21:09 | Recenzja do wersji 2.8.20
Darmowość, łatwość obsługi, świetny do nauki, wiele możliwości, funkcjonalność, mała waga
Czas ładowania
ocena użytkownika

Zacznę od tego iż z programu korzystam już (dopiero) dwa lata. Przez ten czas nie miałem z nim ani trochę kłopotów, dosłownie ani jednego błędu, errora czy innych tego typu wybryków. Jestem z niego mega zadowolony i mimo tego że za jakiś czas pora przenieść się na PS (bo to jest przyszłość) to i tak GIMP'a zapamiętam jako program na którym uczyłem się "podstawowych podstaw". Program mogę polecić każdemu który ma ochote pouczyć się grafiki a nie chce pchać się na głębokie wody, jest łatwy w obsłudze, darmowy i przede wszystkim na internecie jest do niego MULTUM poradników. Polecam dla każdego kto jest zainteresowany w tworzeniu grafiki.

29.01.2017 14:14 | Recenzja do wersji 2.8.18
Dużo funkcji
Beznadziejna obsługa, skomplikowane menu, długie wczytywanie programu
ocena użytkownika

Mimo, iż GIMP cieszy się dużą popularnością i posiada wiele funkcji i możliwości, jest beznadziejny w obsłudze, interfejs jest nieczytelny i program długo się wczytuje

09.03.2016 21:32 | Recenzja do wersji 2.8.16
Darmowy, łatwy w obsłudze, duże możliwośći
Czas ładowania programu, nie dokładne spolszczenie
ocena użytkownika

Program ten posiada duże możliwości. Np. można edytować ikony (*ico) zmieniać ich kolor czy perspektywę, tak samo z plikami graficznymi. Program ten nie posiada dokładnego spolszczenia i kilka opcji jest po angielski, myślę, że jeszcze ten błąd poprawią. Mimo dużych możliwościach tego programu dam mu 5 gwiazdek no i co mogę jeszcze powiedzieć, tylko jeszcze że polecam ten program każdemu kto się bawi plikami graficznymi lub ikonami.

26.02.2016 15:31 | Recenzja do wersji 2.8.16
uniwersalny w działaniu, mnogość funkcji, jest darmowy, polska wersja językowa
trzeba dobrze zapoznać się z jego możliwościami.
ocena użytkownika

GIMP to już kultowy edytor grafiki rastrowej. Swą popularność przede wszystkim zawdzięcza całej gamie oferowanych możliwości. Można przy jego użyciu tworzyć grafikę i logo, zmieniać rozmiary i wycinać fragmenty zdjęć, dokonywać różnych operacji na kolorach, łączyć obrazy stosując warstwy, oraz dokonywać konwersji różnych formatów plików graficznych. Atrakcyjny wizualnie interfejs, i szybkość działania. Czynią z niego jeden z najlepszych program do wszelkiego rodzaju przeróbek graficznych, nie zależnie od stopnia wtajemniczenia.

19.01.2016 01:19 | Recenzja do wersji 2.8.16
darmowy, szybki, łatwy, świetne możliwości
trochę duży, lepiej działa pod linuksem
ocena użytkownika

Gdy pierwszy raz ujrzałem ten program na oczy to pomyślałem, że przerabiać grafikę w gipie to przyjemność ponieważ jest łatwy i szybki. Jest on profesjonalny, chociaż darmowy. Naprawdę warto go pobrać jak się jest miłośnikiem przerubki grafiki. Serdecznie pozdrawiam.

25.09.2015 14:18 | Recenzja do wersji 2.8.14.1
dobra obsługa tabletów, grupowanie warstw, bardzo bogata paleta narzędzi, wygodny interfejs, konfiguracja, społeczność
Lepiej i szybciej pracuje pod linuksem, wolna praca niektórych wtyczek, brak obsługi CMYK
ocena użytkownika

GIMP to przede wszystkim program do obróbki fotografii z zaawansowaną obsługą pędzli. Nie można tego programu porównywać do programów z innych kategorii (n.p. malarskich jak Artweaver, czy komercyjnych dla profesjonalistów jak Photoshop). W swojej kategorii jest to narzędzie które oferuje wyjątkowo wiele.

Kwestie nieprzyjazności interfejsu można już śmiało włożyć między bajki odkąd pojawił się tryb jedno okienkowy. Obecnie interfejs gimpa jest prosty w obsłudze i dopasowany do tabletów. Trzeba zauważyć że program jest mocno rozbudowany przez co interfejs traci na czytelności. To co odróżnia interfejs gimpa od innych programów to brak górnego paska ikon, aczkolwiek rekompensuje go pełna konfiguracja skrótów klawiaturowych co dla zaawansowanego amatora (do których moim zdaniem program został skierowany) przyśpiesza pracę. "Przyjazność" interfejsu często zależy od przyzwyczajeń. Jestem tak przyzwyczajony i oswojony z interfejsem Gimpa że interfejs innych programów (również komercyjnych) wydaje mi się nieczytelny.

Jak już wspomniałem GIMP to program dla zaawansowanych amatorów. Początkujący profesjonaliści zapewne wybiorą Photoshopa, ale zaawansowani profesjonaliści którzy dawno pozbyli się wszelkich uprzedzeń korzystać będą ze wszystkiego co dostępne bo każdy program posiada kilka narzędzi które go odróżniają od innych. Wspomniana w artykule wtyczka Resythesize może czasami przynieść lepsze efekty niż podobne rozwiązania innych producentów.

Osoby zainteresowane możliwościami GIMPa odsyłam do olbrzymiej bazy tutoriali, które można z łatwością znaleźć w sieci.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tylko podstawową korektą zdjęć (czerwone oczy, kontrast, usunięcie pryszcza, kadrowanie) to z pewnością bardziej przypasuje mu któryś z medżerów zdjeć (Picasa, XnViewMP, Raw Therapee). Jeśli strzelamy do kaczki rakietą balistyczną to nie narzekajmy że jej obsługa jest bardziej skomplikowana niż dubeltówki :)

Osobiście używam GIMPa gdy zależy mi na precyzji przy korekcie, wycięcia obiektu z tła albo osiągnięcia jakiegoś efektu przy pomocy narzędzi w nim zawartych. Moje prace graficzne tworzone przy współpracy z gimpem są czasem przeznaczone do druku jak i do publikacji w sieci. Niestety program nie wspiera CMYK'a ani innych opcji drukarskich do druku offsetowego.

08.12.2013 15:26 | Recenzja do wersji 2.8.10
1 2 następna
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.   
Polecamy w WP TechnologieWP TechnologieNowość w Mapach Google. Nawigacja będzie skuteczniejsza