r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Recenzje GIMP

Strona główna Windows Grafika Tworzenie i edycja grafiki rastrowej
Prosty w obsłudze, lekki, modularny
Dla pełnego wykorzystania programu trzeba nieco "przysiąść"
ocena użytkownika

Jeśli wykonujesz jakieś łatwe i średnio - zaawansowane prace graficzne w pracy (bądź amatorsko) to jest to ciekawa darmowa alternatywa. Szczególnie wobec dość drogich rozwiązań ze strony Adobe i innych producentów programów graficznych.

13.02.2017 19:51 | Recenzja do wersji 2.8.20
Darmowość, łatwość obsługi, świetny do nauki, wiele możliwości, funkcjonalność, mała waga
Czas ładowania
ocena użytkownika

Zacznę od tego iż z programu korzystam już (dopiero) dwa lata. Przez ten czas nie miałem z nim ani trochę kłopotów, dosłownie ani jednego błędu, errora czy innych tego typu wybryków. Jestem z niego mega zadowolony i mimo tego że za jakiś czas pora przenieść się na PS (bo to jest przyszłość) to i tak GIMP'a zapamiętam jako program na którym uczyłem się "podstawowych podstaw". Program mogę polecić każdemu który ma ochote pouczyć się grafiki a nie chce pchać się na głębokie wody, jest łatwy w obsłudze, darmowy i przede wszystkim na internecie jest do niego MULTUM poradników. Polecam dla każdego kto jest zainteresowany w tworzeniu grafiki.

29.01.2017 14:14 | Recenzja do wersji 2.8.18
Dużo funkcji
Beznadziejna obsługa, skomplikowane menu, długie wczytywanie programu
ocena użytkownika

Mimo, iż GIMP cieszy się dużą popularnością i posiada wiele funkcji i możliwości, jest beznadziejny w obsłudze, interfejs jest nieczytelny i program długo się wczytuje

09.03.2016 21:32 | Recenzja do wersji 2.8.16
Darmowy, łatwy w obsłudze, duże możliwośći
Czas ładowania programu, nie dokładne spolszczenie
ocena użytkownika

Program ten posiada duże możliwości. Np. można edytować ikony (*ico) zmieniać ich kolor czy perspektywę, tak samo z plikami graficznymi. Program ten nie posiada dokładnego spolszczenia i kilka opcji jest po angielski, myślę, że jeszcze ten błąd poprawią. Mimo dużych możliwościach tego programu dam mu 5 gwiazdek no i co mogę jeszcze powiedzieć, tylko jeszcze że polecam ten program każdemu kto się bawi plikami graficznymi lub ikonami.

26.02.2016 15:31 | Recenzja do wersji 2.8.16
uniwersalny w działaniu, mnogość funkcji, jest darmowy, polska wersja językowa
trzeba dobrze zapoznać się z jego możliwościami.
ocena użytkownika

GIMP to już kultowy edytor grafiki rastrowej. Swą popularność przede wszystkim zawdzięcza całej gamie oferowanych możliwości. Można przy jego użyciu tworzyć grafikę i logo, zmieniać rozmiary i wycinać fragmenty zdjęć, dokonywać różnych operacji na kolorach, łączyć obrazy stosując warstwy, oraz dokonywać konwersji różnych formatów plików graficznych. Atrakcyjny wizualnie interfejs, i szybkość działania. Czynią z niego jeden z najlepszych program do wszelkiego rodzaju przeróbek graficznych, nie zależnie od stopnia wtajemniczenia.

19.01.2016 01:19 | Recenzja do wersji 2.8.16
darmowy, szybki, łatwy, świetne możliwości
trochę duży, lepiej działa pod linuksem
ocena użytkownika

Gdy pierwszy raz ujrzałem ten program na oczy to pomyślałem, że przerabiać grafikę w gipie to przyjemność ponieważ jest łatwy i szybki. Jest on profesjonalny, chociaż darmowy. Naprawdę warto go pobrać jak się jest miłośnikiem przerubki grafiki. Serdecznie pozdrawiam.

25.09.2015 14:18 | Recenzja do wersji 2.8.14.1
duże możliwości, darmowy, dość wydajny, multiflatformowy
skomplikowany interface
ocena użytkownika

Gimp to jedno z najlepszych (najlepsze) narzędzie do edycji fotografii. Jest multiplatformowy i ma olbrzymie możliwości, które niestety zwykle nie są wykorzystywane przez użytkowników przez nieprzemyślany i skomplikowany interface programu.

26.07.2015 23:13 | Recenzja do wersji 2.8.14.1
dobra obsługa tabletów, grupowanie warstw, bardzo bogata paleta narzędzi, wygodny interfejs, konfiguracja, społeczność
Lepiej i szybciej pracuje pod linuksem, wolna praca niektórych wtyczek, brak obsługi CMYK
ocena użytkownika

GIMP to przede wszystkim program do obróbki fotografii z zaawansowaną obsługą pędzli. Nie można tego programu porównywać do programów z innych kategorii (n.p. malarskich jak Artweaver, czy komercyjnych dla profesjonalistów jak Photoshop). W swojej kategorii jest to narzędzie które oferuje wyjątkowo wiele.

Kwestie nieprzyjazności interfejsu można już śmiało włożyć między bajki odkąd pojawił się tryb jedno okienkowy. Obecnie interfejs gimpa jest prosty w obsłudze i dopasowany do tabletów. Trzeba zauważyć że program jest mocno rozbudowany przez co interfejs traci na czytelności. To co odróżnia interfejs gimpa od innych programów to brak górnego paska ikon, aczkolwiek rekompensuje go pełna konfiguracja skrótów klawiaturowych co dla zaawansowanego amatora (do których moim zdaniem program został skierowany) przyśpiesza pracę. "Przyjazność" interfejsu często zależy od przyzwyczajeń. Jestem tak przyzwyczajony i oswojony z interfejsem Gimpa że interfejs innych programów (również komercyjnych) wydaje mi się nieczytelny.

Jak już wspomniałem GIMP to program dla zaawansowanych amatorów. Początkujący profesjonaliści zapewne wybiorą Photoshopa, ale zaawansowani profesjonaliści którzy dawno pozbyli się wszelkich uprzedzeń korzystać będą ze wszystkiego co dostępne bo każdy program posiada kilka narzędzi które go odróżniają od innych. Wspomniana w artykule wtyczka Resythesize może czasami przynieść lepsze efekty niż podobne rozwiązania innych producentów.

Osoby zainteresowane możliwościami GIMPa odsyłam do olbrzymiej bazy tutoriali, które można z łatwością znaleźć w sieci.

Jeśli ktoś jest zainteresowany tylko podstawową korektą zdjęć (czerwone oczy, kontrast, usunięcie pryszcza, kadrowanie) to z pewnością bardziej przypasuje mu któryś z medżerów zdjeć (Picasa, XnViewMP, Raw Therapee). Jeśli strzelamy do kaczki rakietą balistyczną to nie narzekajmy że jej obsługa jest bardziej skomplikowana niż dubeltówki :)

Osobiście używam GIMPa gdy zależy mi na precyzji przy korekcie, wycięcia obiektu z tła albo osiągnięcia jakiegoś efektu przy pomocy narzędzi w nim zawartych. Moje prace graficzne tworzone przy współpracy z gimpem są czasem przeznaczone do druku jak i do publikacji w sieci. Niestety program nie wspiera CMYK'a ani innych opcji drukarskich do druku offsetowego.

08.12.2013 15:26 | Recenzja do wersji 2.8.10
1 2 następna
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.