Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

[Android] Blokowanie połączeń i wiadomości tekstowych od wybranych numerów

Nie da się ukryć, że telefony komórkowe zrewolucjonizowały dzisiejszy świat - mogę nawet pokusić się o stwierdzenie że większość ludzi nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki tym małym urządzeniom organizujemy spotkania z ludźmi, kontaktujemy się ze znajomymi z którymi nie możemy się zobaczyć z powodu dzielącej odległości a nawet zamawiamy jedzenie :) Niestety - telefon komórkowy, podobnie jak każdy wynalazek może być wykorzystany w złym celu. Reklamy nękające nas o każdej porze dnia i nocy, natrętni znajomi chcący uprzykrzyć nam życie a także nachalni adoratorzy, to jedne z wielu zagrożeń jakie mogą nas spotkać przy korzystaniu z telefonu. Okazuje się jednak, że wystarczy trochę chęci, aby uchronić się przed tymi nieprzyjemnościami w szybki i bezbolesny sposób. Zatem zaczynamy! :)

Poniższy poradnik został przygotowany z myślą o urządzeniach z system Android, w związku z czym może on być nieprzydatny dla osób korzystających z innych platform operacyjnych!

Calls Blacklist - Call Blocker

Nie wiedzieć czemu stockowa wersja systemu Android nie posiada wbudowanego modułu do blokowania połączeń od określonych numerów (choć niektórzy producenci udostępniają w swoich urządzeniach własny moduł blokady), możemy jednak w prosty sposób uzupełnić te braki, z pomocą niewielkiej aplikacji autorstwa Vlada Lee o nazwie Call Blacklist, dostępnej w repozytorium Google Play. Bezpłatne wydanie programu wyświetla reklamy, aczkolwiek nie są one nachalne i nie powinny nam przeszkadzać podczas pracy z aplikacją. Darmową wersję Call Blacklist - Call Blocker możemy pobrać:

r   e   k   l   a   m   a

Płatną wersję (8.95 zł) możemy nabyć:

Instalacja z Google Play odbywa się automatycznie, bez ingerencji użytkownika, natomiast plik APK pobrany ze strony należy wrzucić na kartę pamięci, a następnie z poziomu urządzenia uruchomić plik instalacyjny. Po instalacji w menu (app drawerze) pojawi się nam nowa pozycja czyli Calls Blacklist która po kliknięciu daje nam dostęp do graficznego interfejsu programu.

Początkowy ekran aplikacji pokazuje aktualnie blokowane numery, oraz pozwala na aktywację oraz dezaktywację modułu i dodanie nowego numeru do listy, natomiast druga karta pokazuje nam dziennik ostatnio blokowanych połączeń i wiadomości. Strona startowa zawiera również skrót do zaawansowanych ustawień programu.

Dodawanie numeru

Aby dodać nowy kontakt do listy należy na stronie startowej kliknąć na niebieski przycisk z plusem, a następnie wybrać jedną z dostępnych opcji wprowadzenia:

Trzy pierwsze opcje pozwalają na wprowadzenie numeru z listy kontaktów, listy wiadomości oraz listy połączeń, natomiast czwarta umożliwia nam ręczne wprowadzanie numeru. Szczególnie przydatna jest możliwość blokady wszystkich numerów zaczynających się od danej frazy.

Ustawienia zaawansowane

Po dodaniu wszystkich "niechcianych" kontaktów warto jest zapoznać się z panelem ustawień aplikacji, a w szczególności warto zajrzeć do zakładek Calls oraz SMS.

Calls:


  1. Private numbers - blokuje połączenia od numerów zastrzeżonych.
  2. Unknown numbers - blokuje połączenia od numerów nie znajdujących się w książce telfonicznej.
  3. All Calls - blokuje wszystkie połączenia.

SMS:


  1. SMS - blokuje wiadomości tekstowe od nadawców z czarnej listy.
  2. Unknown numbers - blokuje wiadomości tekstowe od numerów nie znajdujących się w książce telefonicznej.
  3. All SMS - blokuje wszystkie wiadomości tekstowe

Dodatkowo dostęp do ustawień programu można zabezpieczyć hasłem, jednak funkcja ta jest dostępna tylko w wydaniu profesjonalnym (płatnym)

Co się dzieje gdy zablokowany nadawca próbuje się ze mną skontaktować?

Przy próbie wykonania połączenia otrzyma on informację o tym, że "użytkownik jest zajęty", natomiast wysłana przez niego wiadomość tekstowa nie zostanie dostarczona. do odbiorcy. Nie zostanie on poinformowany o nałożonej na niego blokadzie. 

oprogramowanie porady urządzenia mobilne

Komentarze