Kopia zapasowa Google: wybiórcza synchronizacja i nowe powiadomienia

Strona główna Aktualności
image

O autorze

Użytkownicy programu Kopia zapasowa i synchronizacja, który kilka miesięcy temu wyparł Google Photos Backup i aplikację do synchronizacji z chmurą Dysku Google, mogą od niedawna korzystać z jego zaktualizowanej wersji. Wprowadza ona kilka zmian, na czele z możliwością decydowania, czy kopii zapasowej mają podlegać wszystkie pliki i foldery, czy tylko zdjęcia i filmy.

Dodatkowo wprowadzona została także możliwość ręcznego wskazania rozszerzeń plików, które podczas synchronizacji mają być ignorowane. To rozwiązanie, dzięki któremu będziemy mogli zaoszczędzić nieco miejsca na dysku, synchronizując tylko wybrane pliki z katalogów. Obydwie opcje umieszczono pod przyciskiem Zmień na głównym ekranie ustawień aplikacji.

Kolejna nowość to również opcja synchronizowania wybranego folderu z chmurą przy pomocy opcji w menu kontekstowym w eksploratorze. Dzięki temu udostępnianie plików, które aktualnie nie znajdują się w głównym folderze synchronizacji jest szybsze i nie wymaga ręcznego przenoszenia lokalnego katalogu do właściwej lokalizacji. Użytkownicy mogą również liczyć na nowe powiadomienie, z którego dowiedzą się o ewentualnych kłopotach z konwersją zdjęć do wysokiej jakości.

Jak zwykle przy tego typu aktualizacjach, nie zabrakło również poprawek błędów, w tym przypadku dotyczących niewłaściwego tworzenia nadmiarowych kopii plików wykonywalnych w systemie Windows oraz kłopotu z szybkim zamykaniem całej aplikacji (co objawiało się przy próbach wyłączenia komputera i zamknięcia systemu operacyjnego).

Kopia zapasowa i synchronizacja od Google dostępna jest do pobrania z naszej bazy aplikacji. Przypominamy, że już wkrótce program może stać się niezbędny, bowiem wciąż działające Google Drive oraz Google Photos Backup zostaną ostatecznie wyłączone w marcu 2018 roku.

© dobreprogramy