Od poniedziałku nowy wygląd Kalendarza Google – jak go wyłączyć?

Strona główna Aktualności
image

O autorze

Google podejmuje kolejne kroki na drodze do ostatecznej aktualizacji wyglądu swojego Kalendarza w wersji webowej. Od kilku miesięcy użytkownicy mają już co prawda możliwość korzystania z odświeżonego interfejsu na własne życzenie, ale od 8 stycznia sytuacja zacznie się zmieniać: pozornie zniknie wolność wyboru, bo nowa wersja trafi do wszystkich korzystających z automatycznych aktualizacji.

Jak na razie jednak do starego interfejsu wciąż będzie można na własne życzenie wrócić, bowiem proces aktualizacji podzielony został na kilka etapów. Części użytkowników nowy interfejs zostanie automatycznie aktywowany właśnie już 8 stycznia, innej części dopiero tydzień później. Ostatecznie jednak zmiany trafią do wszystkich do końca lutego i od tego momentu, zatem od marca, zniknie także możliwość powrotu do dotychczasowego wyglądu aplikacji Kalendarza.

Zmiany w wyglądzie nie są może przewrotne, ale dodają aplikacji świeżości. Zastosowano tu znany z innych produktów Google Material Design, w którym stawia się na prostotę oraz czytelne animacje ułatwiające nawigację. Nowa wersja Kalendarza to jednak nie tylko interfejs. W aplikacji pojawiają się także nowe funkcje, w tym na przykład menu Znajdź czas.

Jak pozostać przy obecnym wyglądzie?

Jeśli nowe funkcje oraz odświeżony wygląd nas nie przekonują, nawet po automatycznej aktywacji nowej wersji Kalendarza na dniach, do marca wciąż możemy powrócić do starego wyglądu. W tym celu wystarczy zajrzeć do menu ustawień (symbol zębatki, na lewo od awatara w prawym rogu ekranu), a z rozwijanej listy wybrać opcję Wróć do klasycznego Kalendarza. Na tym etapie Google poprosi nas o zaznaczenie powodu rezygnacji z nowej wersji, ale wyrażanie swojej opinii nie jest obowiązkowe. Ostateczną decyzję zatwierdzamy niebieskim przyciskiem Wróć do klasycznej wersji.

Warto dodać, że powrót do starego wyglądu nie jest wiążący aż do marca, kiedy nowy interfejs zostanie wymuszony. Do tego czasu możemy swobodnie przełączać się między jednym, a drugim i być może z czasem nabrać przekonania do nowej wersji, której wkrótce i tak nie będzie można uniknąć. Korzystając ze starego wyglądu, nowy aktywujemy przyciskiem Zobacz nowy Kalendarz, który znajdziemy w okolicy awatara, w prawym rogu ekranu.

© dobreprogramy