Reklamy w nakładce ekranowej Asus GPUTweak II ograniczają widoczność pola gry

Strona główna Aktualności
Źródło: Materiały prasowe Asus
Źródło: Materiały prasowe Asus

O autorze

Asus GPUTweak II jest jednym z wielu bezpłatnych narzędzi do monitorowania i podkręcania karty graficznej, na wzór legendarnego RivaTuner.

Podobnie jak konkurencyjne odpowiedniki, rzeczony program udostępnia także nakładkę ekranową, która pozwala na odczyt danych z czujników bez konieczności opuszczania gry. I właśnie z tą nakładką związana jest nowo wykryta osobliwość aplikacji Asusa; są w niej wyświetlane reklamy.

Z wpisu użytkownika „PurpleSquash640” na Reddicie wynika, że Asus GPUTweak II wyświetla przy prawej krawędzi ekranu reklamę kart graficznych z rodziny GeForce RTX. Ofertę można co prawda ukryć kombinacją klawiszy Ctrl + Alt + F, ale nie zmienia to faktu, że tego rodzaju forma promocji zdaje się być zbyt inwazyjna; odczuwalnie ogranicza widoczność pola gry.

Narzekać można tym bardziej, że nie jest to pierwsza sytuacja w ostatnich tygodniach, w której Asus stosuje, delikatnie mówiąc, dyskusyjne rozwiązanie programowe.

W październiku 2018 r. odkryto, że wybrane płyty główne tego producenta, z chipsetem Z390, za pośrednictwem UEFI instalują w folderze System32 Windowsa 10 własne biblioteki. Tak oto, wykorzystując rootkit dla dostawców sprzętu, Asus podkłada użytkownikom aplikację Armoury Crate, służącą do automatycznej aktualizacji sterowników i własnościowego oprogramowania.

Odznaczając w UEFI opcję Download and Install Armoury Crate App, ingerencji w folder systemowy udaje się zapobiec. Jednak domyślnie funkcja pozostaje aktywna, a znając życie, tylko nieliczna część użytkowników w ogóle zdaje sobie sprawę z jej istnienia; taka niespodziewajka od producenta.

Aktualizacja 06.02.2019: Asus oświadcza, że żadnych reklam w GPU Tweak II nie będzie. Widoczna na zrzucie grafika to placeholder w funkcji pozwalającej umieścić na ekranie dowolną grafikę, na przykład logo klanu. Użytkownik sam musi tę funkcję włączyć i w każdej chwili może wyłączyć.

© dobreprogramy