Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Masz Google+ ? Za miesiąc wystąpisz w reklamie czyli prostymi słowami o zmianie warunków korzystania z usług

W dniu dzisiejszym Google poinformowało o zmianach warunków korzystania ze swoich usług.
Zmiany mają wejść w życie dokładnie za miesiąc czyli 11 listopada 2013.
Stosowna informacja powinna pojawić się każdemu kto wejdzie na główną stronę wyszukiwarki czyli www.google.pl .

Zmiany nie są rewolucyjne

Wygląda na to, że firmie zależy na tym aby przekonać użytkowników do tego aby nie bali się udostępniania swoich danych w reklamach kontekstowych.
Przekonuje, że to ja i ty, czyli użytkownicy mają wyłączny wpływ na to co i czy w ogóle udostępniamy. W tym przypadku chodzi oczywiście o tworzenie treści poprzez Google+ i "lajkowanie"...ups..."plusowanie" przez nas interesujących nas treści.

Tak to może wyglądać w praktyce.

r   e   k   l   a   m   a

Fajną sprawą jest podejście Google do samej treści zmian. Jak możemy przeczytać po kliknięciu na "Więcej informacji" :

Zdajemy sobie sprawę z alergicznych reakcji użytkowników na język prawniczy, dlatego przygotowaliśmy bardziej przystępnie sformułowane podsumowanie zmian.

I temu daję +1 :)

A wspomniane zmiany?

Zmiany są dokładnie trzy. Z czego głównie pierwsza jest interesująca.
Poniżej, dla tych którzy nie chcą czytać tego co pisze Goole albo odruchowo kliknęli "Zamknij".

Po pierwsze, wyjaśniamy sposób używania nazwy profilu oraz zdjęcia użytkownika w usługach i serwisach Google (w tym w opiniach, reklamach i innych kontekstach komercyjnych).
Możesz kontrolować, czy obraz i nazwa pojawiają się w reklamach za pośrednictwem ustawienia Udostępnianie rekomendacji .
Po drugie, dodaliśmy przypomnienie o bezpiecznym korzystaniu z komórek.
Po trzecie, zawarliśmy informacje o tym, jak ważne jest zachowanie poufności hasła.

Więcej szczegółów można znaleźć tutaj.

Udostępnianie rekomendacji

Dla wielu istotny może być właśnie ten element. Po kliknięciu w link Udostępnianie rekomendacji przeniesiemy się na stronę na której możemy odznaczyć zgodę na pokazywanie mojego imienia i nazwiska oraz zdjęcia profilowego w rekomendacjach społecznościowych wyświetlanych w reklamach.

Jak widać zgoda jest automatycznie ustawiona na tak ale dotyczy to tylko osób pełnoletnich.

Teraz chcę ale może się rozmyślę

A może na odwrót. Jak jednak znaleźć później ten panel konfiguracyjny?
Chwilę mi zajęło zanim sam go ponownie odnalazłem.

Należy przeklikać się przez następujące elementy:

Zdjęcie profilowe >>> Konto >>> Google+ >>> Rekomendacje społecznościowe i tutaj klikamy w Edytuj

Uff...proste? :) 

internet inne

Komentarze