r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Uber uruchamia preautoryzacje: na zwroty trzeba będzie czekać nawet kilka dni

Strona główna AktualnościINTERNET

Po niedawnym skróceniu czasu na anulowanie kursu, Uber wprowadza dziś kolejne zmiany, których użytkownicy raczej nie powitają z entuzjazmem. Uber wykorzystuje od teraz preautoryzacje wpłat. Oznacza to, że zanim pasażer wsiądzie do samochodu, kwota o wysokości szacowanego kosztu przejazdu zostanie zamrożona na jego koncie. Mechanizm dzisiaj został wprowadzony we wszystkich miastach Polski, w których funkcjonuje Uber, z wyjątkiem Warszawy. Tam preautoryzacja zostanie uruchomiona w późniejszym terminie.

Preautoryzacja to czasowe zamrożenie środków na koncie, do którego dołączona jest karta debetowa. Używa się jej w celu sprawdzenia, czy na koncie znajdują się środki potrzebne do pokrycia usługi. Najczęściej można się z nią spotkać w trakcie dokonywania rezerwacji hotelowej – teraz mechanizm będzie wykorzystywany również w transporcie.

Wprowadzenie preautoryzacji od razu rodzi szereg pytań, z czego pierwszym z nich może być sytuacja, gdy przejazd zostanie anulowany. W tym przypadku przedstawiciele firmy informują, że transakcja od razu zostanie unieważniona w ich systemie. Czy oznacza to, że od razu będziemy mogli korzystać z zamrożonych środków? Nie, firma na ich odblokowanie daje sobie nawet do kilku dni roboczych.

r   e   k   l   a   m   a

Ponadto tuż po zakończeniu kursu może się też okazać, że na koncie zostaną zarejestrowane dwie transakcje na różne kwoty. Powodem takiej sytuacji może być różnica pomiędzy szacowanym a faktycznym czasem dojazdu do celu. Przedstawiciele Ubera przytaczają tu sytuacje, gdy kierowca z pasażerem utkną w korkach bądź klient w trakcie kursu zażyczy sobie dodanie miejsc pośrednich.

Może się także pojawić problem, kiedy na koncie zostaną zarejestrowane dwie opłaty lub więcej na tę samą kwotę. Uber radzi w takim przypadku upewnić się, czy rzeczywiście jest to kwota naliczona za jeden przejazd. W tym celu w aplikacji należy wejść w zakładkę Twoje przejazdy. Jeśli klient nadal będzie miał wątpliwości, Uber informuje o możliwości weryfikacji tej informacji poprzez kontakt z działem pomocy.

Wprowadzenie mechanizmu preautoryzacji jest formą zabezpieczenia przed klientami, którzy w momencie zamówienia przejazdu nie mają całej kwoty, która pokrywa koszty usługi. Po zmianie, jeżeli nie będzie można zamrozić szacowanej sumy za przejazd, pasażer zwyczajnie nie zostanie obsłużony.

© dobreprogramy
r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Komentarze

r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.