Koniec synchronizacji Dysku i Zdjęć Google – będą działać niezależnie

Strona główna Aktualności
Zdjęcia Google i Dysk nie będą już automatycznie synchronizowane
Zdjęcia Google i Dysk nie będą już automatycznie synchronizowane

O autorze

Dysk i Zdjęcia Google będą działać niezależnie od siebie. Producent zdecydował się zrezygnować z synchronizacji, w wyniku której grafiki przesyłane do Zdjęć automatycznie pojawiały się także na Dysku i na odwrót.

Użytkownicy skarżyli się na wynikające z tego problemy: usunięcie grafiki w jednym z tych miejsc skutkowało także skasowaniem jej z drugiego, czego nie każdy oczekiwał. Aby rozwiązać ten problem, począwszy od lipca bieżącego roku, usługi nie będą już ze sobą automatycznie synchronizowane.

Google tłumaczy wprost: fotografie wgrane na Dysk nie pojawią się automatycznie w Zdjęciach i na odwrót. To samo będzie dotyczyć usuwania, czy jakiejkolwiek innej modyfikacji. Jednocześnie wprowadzana jest nowa opcja Dysku: Upload from Drive, która pozwoli użytkownikom ręcznie wskazać fotografie i filmy na Dysku, które zostaną zaimportowane do Zdjęć Google.

Kopia zapasowa i synchronizacja bez zmian

Co istotne, zmiany nie mają wpływu na działanie aplikacji Kopia zapasowa i synchronizacja, która służy użytkownikom Windowsa i macOS-a do synchronizowania plików z chmurą Google. Więcej o zasadach konfiguracji tego narzędzia możecie przeczytać w naszym poradniku.

Zarówno Zdjęcia, jak i Dysk w formie mobilnych aplikacji są dostępne do pobrania z naszego katalogu programów.

© dobreprogramy