Trwa konkurs "Ogól naczelnego", w którym codziennie możecie wygrać najnowsze maszynki systemowe Hydro Connect 5 marki Wilkinson Sword.

Więcej informacji
Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

[Recenzja] Ubuntu 11.04

Witam.

Wczoraj, .. wróć, dzisiaj o pierwszej czy drugiej zainstalowałem Ubuntu 11.04 na pendrive testowo i podzielę się z Wami tym co zobaczyłem ;-)

Instalacja

Przebiegła bardzo szybko i bez problemów, akurat instalowałem przy pomocy laptopa do którego chwilowo nie miałem ładowarki - baterii pozostało na ok. 30 minut i w tyle się system zainstalował.

Instalacja jest bardzo prosta i intuicyjna, obiektywnie mówiąc nie trzeba być komputerowcem aby zainstalować Ubuntu, pytania są proste i dostępne w każdym języku.

Pierwsze uruchomienie

Po pierwszym uruchomieniu przyszedł czas na testowanie interfejsu Unity.

No więc po lewej stronie jest dock, na pierwszy rzut oka wydaje się być nieco skomplikowany - jednak wszystko co nowe wydaje się być skomplikowane, zaraz to rozjaśnimy.

Ikony w doku są posegregowane, na górze znajdują się wpięte ikony programów na stałe, zaś niżej pojawiają się podmontowane nośniki typu pendrive lub karta pamięci.

Po uruchomieniu przykładowo Firefoksa można go zminimalizować do docku, gdzie aby go zmaksymalizować wystarczy ponownie kliknąć na jego ikonę.

Gdy klikniemy ikonę przykładowo menadżera plików którego mamy otwarte dwa okna to zostaną one zmniejszone i pokazane na pulpicie tak aby można było je wybrać kursorem - funkcja bardzo efektywna i nowatorska jak można ją określić (pomijam GNOME 3).

Na samej górze znajduje się wyszukiwarka, pełni ona też funkcję menu.
Można w niej wpisać nazwę programu aby wyszukiwać na liście wszystkich aplikacji bądź pokazać wszystkie możliwe aplikacje w oknie wyszukiwarki.

Przełącznik pulpitów roboczych dzieli domyślnie ekran na cztery części, dość ciekawą funkcją jest bardzo łatwe i intuicyjne rozmieszczanie okien na wirtualnych pulpitach.

Nie wiem czy mogę ocenić szybkość działania interfejsu Unity ponieważ uruchomiłem system jedynie z livecd oraz zainstalowany na pendrive. Jednak zauważyłem, że na słabszym sprzęcie interfejs Unity całkowicie obciąża procesor, jest to niestety nie do przyjęcia.

Testy wykonywano na komputerach:

ASUS UL80A:
+ Intel Core 2 Duo ULV SU7300 W 1.3GHz
+ Embedded Intel® GMA 4500MHD
+ 2 GB DDRII

Samsung Q1:
+ Intel Celeron @ 900 mhz
+ Intel GMA 900
+ 1024 MB DDRI

Na obydwóch komputerach było niestety bardzo wysokie obciążenie procesora średnio 40% - 80% a czasami nawet 120% co jest niedopuszczalne niestety.

Jednak interfejs GNOME nie obciąża tak procesora, dlatego można z niego skorzystać na słabszych konfiguracjach sprzętowych.

Podsumowanie

Nowe Ubuntu 11.04 jest pewną innowacją jeżeli chodzi o interfejs użytkownika, zmienia całkowicie sposób interakcji z komputerem.
Może to być wada bądź zaleta, to już zależy od punktu widzenia.

Jednak dużą wadą są nieco wyższe wymagania sprzętowe w stosunku do poprzedniego wydania.

Interfejs Unity jest interfejsem działającym w środowisku 3D, próba wyłączenia menadżera i dekoratora okien oraz kompozycji - compiz kończy się wyłączeniem paneli oraz docku.

Bardzo dużym plusem jest możliwość uruchomienia środowiska GNOME bez żadnych problemów, który dostępny jest przy logowaniu.

Całość wygląda bardzo ciekawie i jest warta przetestowania. 

Komentarze

0 nowych
n33trox   6 #1 29.04.2011 11:09

120% obciążenie procesora? Jak to możliwe? :P

  #2 29.04.2011 11:18

Po prostu jest 100% i "nadwyżka" w tym co ma do zrobienia.
To tak jakby na 1 rdzeniowym procesorze podać load: 1.2 (acz tu mogę się mylić, w takim wypadku proszę mnie bezwzględnie zjechać).

Ja jestem "windowsiarzem" i instalowałem nowe Ubuntu kilka razy. Niby wszystko jest ok, ale zarówno procesor jak i karta graficzna są mocno obciążone (pomimo zainstalowanych sterowników własnościowych ATi), wentylator praktycznie cały czas pracuje na wyższych obrotach, jak dla mnie sprawa niestety nie do przyjęcia.

  #3 29.04.2011 11:50

Korzystając z opensuse czy fedory nie mówiąc już o debianie a nawet mincie ubuntu to po prostu muł. Jak na 10.10 dało się jeszcze pracować to na 11.04 nic multimedialnego zrobić się nie da, bo klatkuje.

przemor25   14 #4 29.04.2011 11:59

Niezbyt dużo miejsca jest na inne aplikacje w docku. A da się to ustawić w poziomie?

misiek440v2   7 #5 29.04.2011 12:01

ja tam nie narzekam na wymagania, choć korzystam KDE. I to chyba numerek ubuntu z najlepiej zintegrowanym KDE.

qba10   1 #6 29.04.2011 13:12

Mi strasznie brakuje posegregowanego jak w klasycznym Gnome menu....

zboj87   4 #7 29.04.2011 14:08

@n33trox
Chodzi o wartość wyświetlaną w Menedżerze procesów. Dla dwóch rdzeni maksymalna wartość w procentach, to 200. W moim przypadku (4 rdzenie fizyczne, 4 wirtualne) 800.

  #8 29.04.2011 14:31

Q1 właściwie ciężko nazwać komputerem ;s

Ave5   8 #9 29.04.2011 14:42

"ASUS UL80A:
+ Intel Core 2 Duo ULV SU7300 W 1.3GHz
+ Embedded Intel® GMA 4500MHD
+ 2 GB DDRII "

Wybacz, że trochę nie na temat, ale mógłbyś powiedzieć mi, jak taki config się sprawuje? Swego czasu bardzo mocno rozważałem różne ultra-thiny na ULV, e benchmarkach wydają się zadowalające do codziennego użytku, ale co innego relacja z pierwszej ręki.

hrluc   3 #10 29.04.2011 15:06

Obciążenie procesora to wina jądra.To samo jest w Kubuntu.Przynajmniej dowiedziałem się,że nie tylko u mnie występuje ten problem.Trzeba czekać na poprawki:)

  #11 29.04.2011 15:18

Ty skubańcu!!! Właśnie kończyłem pisać swoją recenzję!!!

webnull   9 #12 29.04.2011 15:33

@Ave5
No sprzęt ogólnie świetny, ale jak widać pod Unity nie sprawuje się zbyt dobrze.

webnull   9 #13 29.04.2011 15:35

@Ult1me_n (niezalogowany) | 29.04.2011 14:31
Co Ty wiesz... przecież to sprzęt na częściach od laptopa.
Procesor Intel Celeron M, karta graficzna Intel GMA 900 - to samo co w laptopach.

  #14 29.04.2011 16:12

@hrluc:
Możesz podać jakiegoś linka? Dzisiaj instalowałem Kubuntu i mam to samo, Mint 10 PL zaktualizowany też... dosłownie jakby całe ACPI leżało.

webnull   9 #15 29.04.2011 17:31

No to może faktycznie wina kernela, dlatego nie aktualizuję komputerów.

  #16 29.04.2011 17:50

Do bani jest ten interfejs Unity! Sto razy lepszy jest Gnome albo KDE!

4lpha   10 #17 29.04.2011 18:14

Eee... ma ktoś taki problem jak ja?
Podczas odpalania wyświetla się "sparse file not allowed" (czy coś takiego).

  #18 29.04.2011 19:17

A niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego mnie się taki wygląd nie uruchomił z tymi ikonami z boku, tylko normalne stare gnome?

webnull   9 #19 29.04.2011 19:27

@Karolinah
Bo domyślnie masz wyłączoną akcelerację 3D.

Unity będzie działać jak zainstalujesz sterowniki do karty graficznej.
Może także działać od razu, ale to tylko na kartach Intela.

webnull   9 #20 29.04.2011 19:28

@Altrofix (niezalogowany) | 29.04.2011 17:50
Spokojnie, Twoja wypowiedź wygląda jak przeciętnego gimnazjalisty, utrzymuj jakiś poziom...

WOJEK64   5 #21 29.04.2011 20:14

@sunbeam96
Pewnie użyłeś btrfs jako głównego systemu plików? ;) Brat ma to samo, wystarczy pouderzać trochę w Entera i Ubu się uruchomi.

4lpha   10 #22 29.04.2011 20:19

@WOJEK64 | 29.04.2011 20:14
Dokładnie :) btrfs

walker13150   4 #23 29.04.2011 20:47

Zaraz po odpaleniu się wkurzyłem. Do teraz siedze na windowsie, tu mi dobrze :)

  #24 29.04.2011 21:03

Orientuje się ktoś czy można przenieść interdace Unity na inne dystrybucje LInuxa?

webnull   9 #25 29.04.2011 22:44

@RaveStar | 29.04.2011 22:23
Top i uptime raczej nie kłamią o tym jaki jest load averange.

"Masz kartę Intela w obu urządzeniach,a z tego co wiem to Unity jest uruchamiane w 2D mode na tych kartach (czyli de facto bez akceleracji). Na innych kartach (u mnie NVIDIA) do uruchomienia już wymagane są sterowniki, ale działa z pełną akceleracją."

Ale to zostało źle zaprojektowane.
Obydwie karty posiadają akcelerację 3D co można łatwo sprawdzić przez glxgears, glxinfo bądź jakąś inną aplikację 3D.

Jak ja mam w takim razie zainstalować Ubuntu na karcie Intela, czy to dyskwalifikuje całkowicie to wydanie systemu na wszystkich komputerach z układami graficznymi Intela?

adrian218   8 #26 30.04.2011 00:21

Jak dla mnie naty jest w fazie beta , wolę klasyczne gnome.

webnull   9 #27 30.04.2011 09:29

@RaveStar | 30.04.2011 8:21
Mam większość komputerów z kartami Intela.
We wcześniejszych wydaniach Ubuntu compiz śmigał, a load był bardzo niski.

Właściwie od zawsze używam kart nvidii i intela, z nimi nigdy problemów nie miałem.

webnull   9 #28 30.04.2011 12:37

@RaveStar
I tak masz duży load.
44-60% to także jest dużo, ja na Gentoo mam 1-5% średni load na Dual-Core E5300 @ 2.6 GHZ

Porównaj sobie proszę.

Taki sam load jak na Gentoo mam także na Arch Linux - 1-5% pod Samsung Q1 gdzie jest procek Intel Celeron M 900 MHZ.

webnull   9 #29 30.04.2011 12:52

@RaveStart
webnull@webnull-gentoo-desktop ~ $ uptime
12:51:51 up 1:19, 5 users, load average: 0.04, 0.06, 0.08

Procesy:
http://wklej.org/id/521241/

webnull   9 #30 30.04.2011 13:10

@RaveStar
Żeby nie było ja jakieś wojny nie chcę toczyć, od zawsze lubię Ubuntu i nie przestałem lubić.

Bardzo podobają mi się kolory i motywy Ubuntu, jak dla mnie są piękne ale cóż zrobić jak mi się sprzęcik grzeje :-)

WOJEK64   5 #31 30.04.2011 14:27

Zawsze możesz dalej używać Gnome'a :P

webnull   9 #32 30.04.2011 16:27

@WOJEK64 | 30.04.2011 14:27
GNOME, czy nie GNOME samo Ubuntu generuje wysokie użycie procesora przez bycie uniwersalnym ;-)

Buber82   3 #33 30.04.2011 18:01

Ja zainstalowałem dziś i jestem wręcz zachwycony, zadziwia mnie prostota Unity, mimo faktu, że jest to młody projekt.

Żadnych bugów ze sterami intela, wszystko płynnie i stabilnie, nawet startuje szybciej niż 10.10.

Dla maruderów skrinszoty:

Load: http://i54.tinypic.com/34ye2w4.png

Dirty: http://i54.tinypic.com/28q97a.png

Clean: http://i53.tinypic.com/n5na14.png

Laptop Dell Vostro 1015 ( pierwotnie z ubuntu 8.10) T6570 2.1GHz, 3GB DDR2, 250GB hybrid HDD+SSD, Intel X4500

  #34 30.04.2011 18:23

@webnull
Avg load oznacza ni mniej ni więcej, że system coś robił w czasie (1min, 5min, 15min) do teraz. A robił, bo instalowałem soft i robiłem update. Jak się uspokoiło wtedy zrobiłem zrzut ekranu. Jak widać uptime: 12 min.

Wskażnik avg load nie spada tak szybko bo nie liczy wartości chwilowej (np co sekundę) tylko w tych przedziałach czasu.

Np w tej chwili, gdy po restarcie mam na tapecie tylko Firefoxa top wygląda tak:

top - 18:11:33 up 12 min, 2 users, load average: 0.01, 0.09, 0.05

i ciągle spada jak nic nie robię. Nie ma co rwać z tego powodu włosów z głowy.

Buber82   3 #35 30.04.2011 18:55

@RaveStar, mój sprzęt jest zawsze dobrany tak, żeby działał z linuksem itp :) Chociaż i tak zdarzają sie jakieś bugi, przed chwilą miałem zwis, ale nie wiem czy Unity, czy to firefox wywalił Xorga, nie odblokowałem jeszcze skrótu ubijającego ;)

Na desktopie zainstalowałem 11.04 w zamian za hackintosha ;]

  #36 01.05.2011 09:54

walker13150 | 29.04.2011 20:47 #23
Zaraz po odpaleniu się wkurzyłem. Do teraz siedze na windowsie, tu mi dobrze :) I rób tak dalej ktoś musi utrzymywać M$. Apropo Ubuntu 11.04 ma wszystko co trzeba a wybór środowiska to indywidualna sprawa każdego.
Jak coś się nie wie to na forach można przeczytać.

  #37 01.05.2011 20:31

do Unity orzyzwyczaiłem się bardzo szybko, stwierdzam, że faktycznie wygodne, na 2 kompyterach robiłem aktualizacje ze starszej wersji, na lapku instalowałem od nowa - na wszystkich 3 kompach bez problemów

  #38 02.05.2011 11:12

Ubuntu 11.04 to niewypał. Już lepszy jest 10.04 lub 10.10

nintyfan   11 #39 02.05.2011 12:34

@RaveStar | 30.04.2011 8:21 :
Ja nie rozumiem, co niektórzy ludzie mają do kart Intela. Osobiście korzystam z karty Intela i KDE4 i nigdy nie miałem problemów. To samo na Compizie. Obciążenie systemu też zawsze było niskie. Ba! Do niedawna ludzie związani z KDE4 pisali, że Intel jest cacy, a Nvidia Be, bo jej sterowniki posiadają błędy - tylko niedawno dziwnym trafem zmienili zdanie.

  #40 02.05.2011 22:35

@przemor25: nie można na dół, ale miejsca jest dużo, gdy go brakuje ikony się tak jakby składają w "harmonijkę" :)

  #41 04.05.2011 11:52

@webnull:
Unity działa od razu nie tylko na kartach Intel-a. Mój laptop z Radkiem HD 5650 odpalił się od razu z Unity na otwartych sterownikach. Muszę przyznać że to miłe zaskoczenie było.

  #42 04.05.2011 20:27

Uwielbiam Ubuntu z Gnome, a jak chce mieć panel z boku to mam go na Kubuntu. Myślę,że Ubuntu Unity powinien być zupełnie oddzielony od Ubuntu Gnome, jak Kubuntu. Każdy wybiera sobie to, co lubi i jest ok.

Gratulacje!

znalezione maszynki:

Twój czas:

Ogól Naczelnego!
Znalazłeś(aś) 10 maszynek Wilkinson Sword
oraz ogoliłeś(aś) naszego naczelnego!
Przejdź do rankingu
Podpowiedź: Przyciśnij lewy przycisk myszki i poruszaj nią, aby ogolić brodę.