Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Mój biały black - czyli recenzja LG Swift Optimus Black White Edition (P970)

Dziś pragnę zaprezentować Wam recenzję mojego smartfona LG Swift Optimus Black White Edition (P970), którego mam od stycznia.

1. Specyfikacja techniczna

Komóreczka waży zaledwie 109 g, a jej wymiary to 122 x 64 x 9.2 mm dzięki temu dobrze leży w dłoni i nie ciąży w kieszeni. Wyposażona została w najjaśniejszy na rynku 4 calowy ekran NOVA o rozdzielczości 480 x 800, który mimo swojego blasku według producenta ma o połowę zmniejszyć zużycie baterii w porównaniu do zwykłego LCD. Optimus Black ma dwa aparaty, przedni o rozdzielczości 2 MP i tylni 5 MP natomiast zdjęcie ładnie oświetli nam lampa błyskowa. Oczywiście filmy nagrywa w HD =) Nie mogło również zabraknąć procesora o taktowaniu 1 GHz. Jego układ graficzny to PowerVR SGX530. Poza tym ma również WLAN w standardzie b/g/n i Wi-Fi Direct, które pozwala na przesyłanie plików bez punktu dostępowego na większe odległości niż bluetooth, które również ten telefon ma wbudowane. Natomiast ogniwo, które można tu zaleźć ma moc 1500 mAh. Jest też slot kart microSD do 32 GB. W telefonie wbudowane zostało 1 GB pamięci ROM i 512 MB pamięci RAM. O GPSie też nie mogli zapomnieć. Całość w dniu premiery chodziła na Androidzie 2.2.2 ale teraz jest aktualizacja do 2.3, a Ice Cream Sandwich ma pojawić się na Blacka już w drugiej połowie bieżącego roku. Po więcej szczegółów zapraszam na stronę producenta.

2. Wygląd

Mój LG Black został wykonany z białego śliskiego plastiku, który można łatwo pobrudzić np. atramentem. Na szczęście również proste jest jego wyczyszczenie; wystarczy wacik i zmywacz do paznokci. Zaczynając od przedniej części - nad wyświetlaczem od strony lewej mamy umieszczone 3 czujniki: czujnik ruchu, czujnik zbliżeniowy i akcelerometr. Natomiast bliżej loga LG znajduje się kamerka, a nad nim jest ukryty głośniczek do rozmów. Pod ekranem mamy cztery przyciski dotykowe. Są to (od lewej do prawej) menu, home, powrót i szukaj. Tylni panel obudowy kryje głośniczek i aparat wraz z LEDem. LG bardzo dobrze umiejscowiło wejście minijack (na górnej części obudowy). Wraz z portem micro USB schowanym za zasuwką i przyciskiem blokady ekranu. Prawy bok telefonu nie został wyposażony przez producenta w żadne przyciski. Natomiast lewy ma długi przycisk głośności i przycisk gestów (G), o którym szerzej powiem w dalszej części recenzji. Pozostała nam jeszcze dolna część. Tam mamy tylko wycięcie potrzebne do łatwego zdejmowania tylnej klapki i dodatkowo możemy tam założyć smycz. No właśnie, żeby wyjąć kartę SIM albo microSD wystarczy ściągnąć tylną pokrywę. Bateria pozostaje na swoim miejscu co jest bardzo dobrym gestem ze strony producenta, bo nie trzeba wyłączać telefonu by wyciągnąć jedną z tych kart.

Przepraszam za słabą jakość ale tak to jest jak chce się nagrywać najlepszy sprzęt do nagrywania jaki mam =)

3. Aparat(y)

Jak w pierwszym punkcie wspomniałem LG Swift Optimus Black został wyposażony w dwa aparaty. Jeden z przodu, drugi z tyłu urządzenia. Tylny aparat robi zdjęcia 2592 x 1944 i nagrywa w HD. Natomiast przedni służy przede wszystkim do wideorozmów.

Oczywiście ten zlepek scen nie może przedstawić dokładnie jakie mój Black nagrywa filmy. Ponieważ przeszło to również przez program do obróbki wideo i jakość mogła lekko ulec zmianie (patrz przy rzucaniu w ścianę pendrivem). Dlatego dorzucam jeszcze więcej wideo.

Filmik nie nagrany przeze mnie - bez obróbki wideo.

Filmik do Prima Aprilisowego podsumowania "Blogi na dobrychprogramach - Marzec (9)"

4. Bateria, a jasność ekranu

Tak jak już pisałem w moim poprzednim wpisie moja komórka chodzi na Android 2.3.4 V20 Zeus v3. Było kilka powodów, dla których zainstalowałem go zamiast oryginalnego. Jednym z nich było bardzo szybkie rozładowywanie się baterii. Na stockowym ROMie włączając internet tylko na przerwach komórka nie wytrzymywała nawet do końca lekcji. Natomiast Zeus znacznie to poprawił. Przez dwa dni testowałem baterię na maksymalnej i minimalnej jasności ekranu. Próbowałem też używać przez te dni telefonu przez podobny czas. Podczas testów Black miał cały czas włączony internet (głównie HSPA), synchronizację np. pogoda i komunikator GG.

Testy zacząłem o 7.19 rano.

Już po minucie pracy na baterii widać jaki jest pobór energii przez wyświetlacz. Różnica to aż 20%.

Po ponad 7 godzinach pracy na baterii i sporej aktywności (przyjmijmy, że aktywność była taka sama). Telefon na maksymalnej jasności wyładował się, natomiast na minimalnej jasności zachował jeszcze 40% baterii na dalszą pracę.

5. Co nam daje klawisz gestów (G)?

LG chcąc wyróżnić swój produkt na tle konkurencji wyposażyło Blacka w rozszerzoną obsługę gestów i przycisk G - klawisz gestów. Najpierw opiszę kilka (przydatnych) gestów, które nie wymagają używania tego przycisku. Podczas odtwarzania muzyki wystarczy dwukrotnie puknąć w lewy/prawy bok telefonu, aby odtwarzać poprzednią/następną piosenkę. Tak samo działa zmiana obrazu w galerii na wcześniejszy lub kolejny. Żeby zatrzymać wideo lub wyciszyć dźwięk gdy ktoś do nas dzwoni wystarczy odwrócić telefon. Do budzika też to działa (wyłącza drzemkę). Teraz opiszę (ważniejsze) gesty z użyciem przycisku G. Żeby przewijać stronę internetową wystarczy przytrzymać G i nachylać telefon w tą stronę, w którą chcemy przewinąć witrynę. Chyba najczęściej używany przeze mnie gest w zimie. Gdy ktoś do nas dzwoni, a my jesteśmy w rękawiczkach wystarczy przytrzymać klawisz G i potrząsnąć telefonem. Połączenie zostanie odebrane =) Można też ustawić odrzucanie połączenia przyciskiem blokady. Potrząsając z G również możemy zakończyć rozmowę. Jeszcze jest kilka gestów. Często używam też przybliżania strony internetowej poprzez tylko kliknięcie klawisza G zamiast dwukrotnego tapnięcia. Oczywiście nikt nas nie zmusza do używania gestów ale często mogą się przydać. Ciekawe są miny przechodniów gdy coś nam w kieszeni dzwoni, wyciągamy, telepiemy i gadamy =P

To chyba na tyle

Wydaje mi się, że przedstawiłem ważniejsze, wyróżniające Blacka z tłumu funkcje. Zawsze można zrobić dodatkowy wpis gdybym o czymś więcej jeszcze sobie przypomniał =) Telefon polecam szczególnie osobom pracującym w pełnym słońcu - z uwagi na najjaśniejszy ekran na rynku. Blacka nie polecam osobom bojącym się zmienić oryginalny system z uwagi na szybko rozładowującą się baterię w Androidzie 2.2.2 na tym fonie (oby w ics było to poprawione). Dziękuję za przeczytanie dłuższego niż zwykle wpisu i pozdrawiam, Banan =) 

urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
WooQash   8 #1 08.04.2012 17:52

Zastanawiam się nad zmianą telefonu, nawet byłem przez pewien czas podniecony jednym z modeli LG, który został wyposażony w Windowsa Phone 7.5 do którego mam mieszane uczucia (głownie po przygodach z WM6.5 w telefonie HTC Touch Diamond 2). Obecnie nie ma na rynku nic ciekawego, a jeśli jest to kosztuje nie małe pieniądze. W ogóle znaleźć jakiś telefon z klawiaturą QWERTY to jest cud, na chwilę obecną nie ma nic lepszego od mojego obecnego Desire Z.

Wracając do recenzji to ja ogólnie mam absmak do telefonów LG, chociaż zapewne trochę się pozmieniało od tego co mogłem spotkać u znajomych dobre 4 lata temu. Wtedy królował plastik i tandeta, a teraz widzę, że LG staje na prostą pod tym względem i jestem ciekawy czy na dłuższą metę też opłaca się kupić LG'ka, czy inne telefony z Androidem.

PS. Wiesz, że w GG można włączyć kolorową ikonkę (z obecnym statusem) w pasku stanu? :)

Jaro070   15 #2 08.04.2012 19:23

Ile nitów ma wyświetlacz? Bo skoro jest najjaśniejszy na rynku to musi mieć ponad 1100 nitów.

  #3 08.04.2012 20:02

@WooQash:
jeżeli zastanawiałeś się nad E900 / Swift 7 / Optimus 7 to wiedz, że warto :)

Banan   10 #4 08.04.2012 20:03

@WooQash

W pierwszej wersji GG tego nie było w ustawieniach =)

@Jaro070

Ma 700 nitów. Najjaśniejszy według producenta.

TomTar   7 #5 08.04.2012 22:48

A czy wiesz kiedy dostaniesz aktualizację do androida 4?

Banan   10 #6 08.04.2012 23:10

@Nazir50

To chyba ty masz ograniczenie w czytaniu, bo gdybyś przeczytał ten wpis wiedziałbyś, że tu nie ma ani słowa o cyanogenmod.

@TomTar

Dokładnej daty nie znam ale tak jak napisałem druga połowa roku. Z tego co wiem LG trzyma się terminów.

Igloczek   7 #7 08.04.2012 23:18

No i widzisz Banan, jak chcesz to potrafisz napisać wpis który ma jakiś sens i więcej niż dwa pseudo śmieszne zdania. Tak trzymać!

Pozdro na święta :)

BTW. Jak możesz to przetestuj czy Easy Battery Saver (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.easy.battery.saver&feature.....) wydłuży u Ciebie czas działania telefonu na baterii.

WooQash   8 #8 08.04.2012 23:25

@lukasamd:
Dokładnie nad tym modelem się zastanawiałem :) Widziałem wersję z klawiaturą QWERTY która wygląda tragicznie, a i parametry z tego co pamiętam są gorsze od wersji zwykłej.

Nazir50   4 #9 09.04.2012 00:16

@"Banan"
Białe telefony i różowe to mają dziewczyny :)
Dla mnie to obciach mieć biały LG i trzymać go na widoku.
Już fanboys Apple mają od dawna tylko czarne iPhone dla panów a białe dla pań. :)

  #10 09.04.2012 07:59

"Na szczęście również proste jest jego wyczyszczenie; wystarczy wacik i zmywacz do paznokci" ?????
Odważny jesteś :-) Zmywacz zawiera rozpuszczalniki organiczne, aceton, octan etylu lub octan butylu, a to wiadomo jak działa na wszelkie plastiki.
Ale skoro nic się u Ciebie nie dzieje, to tym bardziej "chwała" producentowi, że użył takich a nie innych rozpuszczalniko - odpornych materiałów.
Jeżeli będzie jeszcze odporny na nitro, to już w ogóle mistrzostwo świata :-)
A co do samego sprzętu, to jakość wykonania LG, i na przykład SGS, to jak porównanie Ferrari do Audi ;-)

Banan   10 #11 09.04.2012 09:21

@Nazir50

Gdybyś ty uważnie czytał wiedział byś, że gdy ktoś robi aplikację, która ma być przykrywką dla wirusa to jej nie aktualizuje do nowszych wersji. Każda nowa paczka z Zeusem zawiera mnóstwo poprawek. Naprawionych błędów, udoskonaleń. Gdyby miał być to wirus to jego Twórca nie udoskonalał by nic, prócz samego wirusa aby jego działanie przynosiło jak największe korzyści. Osoba, która robi Zeusa (Huexxx) robi to dla przyjemności i by pomóc sobie i innym (sam ma ten telefon). Teraz jest już 6 wersja tego ROMu i 2 aktualizacje naprawiające błędy w tej wersji. Poza tym czytałeś mój poprzedni wpis i wiesz, że tworzę też dla tego systemu własny motyw. Nawet nie wiesz co piszesz. Najpierw zapoznaj się z tym konkretnym przykładem, a nie wszystko wrzucasz do jednego worka.

Gdybyś czytał moje wcześniejsze wpisy wiedział byś, że mam konto w banku. "piracki system mobilny" - nie znam takiego określenia. Piracki system to taki, który został zmodyfikowany po to, żeby nie płacić za niego. Posłużę się przykładem Windowsa. Jest to zamknięty system, za który trzeba zapłacić by móc legalnie z niego korzystać. Z Androidem jest inaczej, bo jest to darmowy system, który można do woli modyfikować, bo jego kod źródłowy jest publikowany przez producenta. Więc zmieniając system mogę co najwyżej pozbyć się gwarancji na telefon.

"smartfon kupiła mama i płaci jak za zborze abonament aby dziecko mogło się bawić w szkole i lansować że masz badziewne LG ale android masz cool :) "

To mnie zabolało. Na każdy telefon, urządzenie, które chce mieć, a według rodziców nie jest mi do życia szczególnie potrzebne muszę sobie uzbierać sam. Na ten telefon zbierałem kilka miesięcy. Dodatkowo sprzedając poprzedni telefon miałem fundusze, żeby kupić ten. Tak samo było z kilkoma nowymi częściami do komputera, głośnikami, drukarką, myszką, klawiaturą, pendrivami i mógłbym tak cały czas wymieniać. Abonamentu nigdy nie będę miał (przynajmniej na razie nie zamierzam) moim zdaniem jest to bezsensowne wiązanie się umową z operatorem, a ja raz na kilka miesięcy zmieniam sieć z uwagi na to, że lepsza oferta już jest gdzieś indziej. Najczęściej opieram się o ranking serwisu my-mobile.com.pl w tej kwestii. Czyli tak jak jest z wieloma rzeczami na doładowania również sam zbieram pieniądze chyba, że jest coś ważnego to dostaję od rodziców ale nie zdarza się to często. 50zł doładowanie wystarcza mi na 5 miesięcy. Co do koloru i ogólnie telefonu możesz mieć swoje zdanie nikt ci tego nie zabroni ale ja uważam, że czarny tak samo jak biały są to dwa neutralne kolory. Co do różowego to masz racje. Żal mi ciebie nigdy nie pokazujesz się z białą kartką papieru, bo "dla mnie to obciach" =D Kupując biały telefon chciałem odetchnąć od monotonii czarnych. Reasumując jeśli dalej będziesz chciał mnie szkalować nie przeszkadzaj sobie ale wiedz, że już na te komentarze nie będę reagował.

underface   14 #12 09.04.2012 09:52

@Banan nie przejmuj się Nazir to portalowy troll, któremu mama kupiła komputer z internetem mobilnym, aby dziecko mogło szukać kolegów w sieci :D a matka płaci za neta jak "za zboże"
haha

ja już dawno przestałem czytać jego komentarze, szkoda reagować i zniżać się do tak żenującego poziomu, podobnie postąpiło wielu czytelników i blogerów i po prostu nie reaguje na te nędzne wpisy.


co do telefonu, to sam byłem nim zainteresowały jak był w ofercie red bull mobile i właśnie biały kolor jest dużo ciekawszy niż nudna czerń :D

Nazir50   4 #13 09.04.2012 11:19

@"Banan"
Co by nie pisać o innych romach tak zwanej społeczności , Ja nie polecam i fachowcy.
Na szczęście tych romów trojanów jest w sieci zalogowanych ułamek 0,000001% więc cała większość chce mieć stokowy orginalny rom od Google-producent co daje do przemyslenia ten fakt i refleksji również twojej.

Masz prawo do białego koloru ale nie zajarzyłeś mojego żartu , więc nie ma o co sie obrażać :)
Jakby co to sorry.
Ale przecież aby się wyróżnić są też kolory , ciemny niebieski-grafitowy inne jak w Sony, aczkolwiek u Samsung nie ma w czym wybierać.

Soren   7 #14 09.04.2012 12:30

@Nazir50
Piszesz takie głupoty że aż szkoda komentować. Tematu nie znasz a fachowca udajesz.

Soren   7 #15 09.04.2012 12:32

Aha a "oryginalny rom od google" to ma tylko rodzina nexus, cała reszta ma soft przerobiony przez konkretnego producenta które w większości przypadków są dosyć zabugowane przez co są potem wydawane bardzo dobre customy na xda.

100 lat za murzynami dziadku.

Soren   7 #16 09.04.2012 13:21

Banan co to za muzyczka na filmiku?
Nastrój poprawia niesamowicie ;)

Banan   10 #17 09.04.2012 13:36

@Soren

W każdym moim filmiku jest muzyczka żywcem wyciągnięta przeze mnie z Mario =P

Soren   7 #18 09.04.2012 14:11

Hmm może i ja napiszę kilka słów z perspektywy czasu jaki spędziłem z sensacją.
A pomysł na dźwięki z mario genialny ;)

dragonn   10 #19 09.04.2012 16:41

@Nazir50 a o CarrierIQ słyszałeś? Dla twojego info, oryginalne softy od producentów to miały, a CM nie. A jeżeli kierujesz się w życiu tym że większość ludzi ma rację, to życzę powodzenia, nie od dzisiaj wiadomo że większość ludzi jest po prostu głupia.

Soren   7 #20 09.04.2012 16:51

dragonn po co dyskutujesz z kimś kto jest w brodziku intelektualnym?
Zignoruj go ;) Tak jak ja ;)

kardan   2 #21 09.04.2012 23:49

@Nzir50
Mówisz 99,99 % zostaje przy oryginalnym softcie, a jak myślisz dlaczego, bo ja myślę że jest teraz taka moda na smartphony.Telefony z andkiem są bardzo często tanie i dają je za 1zł w sieci w bardzo niskim abonamencie. Większość właścicieli telefonów z andkiem nie wie że w telefonie znajduje się jakiś system a co dobiero żeby mieli oni zmieniać go na inny zmodyfikowany przez społeczność system który jest bardzo często lepszy od tego wydanego przez producenta wraz z telefonem.

lubicz   4 #22 10.04.2012 11:19

@dragonn
wielbiący tylko MS kolega kieruje się następującym mottem, cytuję: "Miliony much jedzą gówno, miliony much nie mogą się mylić". To tyle w tym temacie. Soren dobrze pisze, polać mu!

djfoxer   17 #23 10.04.2012 11:50

Z tego co czytałem, stan kiedy bateria naładowana jest na 100% nie jest długi. Nowe systemy operacyjne, rozładowują baterię Li-ion o kila %, ze względu na to, iż baterie naładowane na 100% są podatniejsze na uszkodzenia. To tak odnośnie sprawdzania stanu baterii po minucie od naładowania.

Jaahquubel_   12 #24 11.04.2012 13:14

Eeeejjjjj!!! A gdzie słynna pościel?!? ;P

Przycisk do gestów - dobry pomysł.

"Tylny", nie "tylni" - to o aparacie.

Ten telefon jest w tej chwili u mnie na trzecim miejscu na liście telefonów, które chciałbym mieć - najwyżej ze wszystkich androidowców.

Yushe   1 #25 12.04.2012 17:25

Bardzo fajna sprawa z tym klawiszem gestów.
Może i wygląda fajnie, ale jak napisał @szczepaniak5315 telefon jest strasznie plasTYkowy...
Wolę jednak żeby telefon wyglądał na wytrzymalszy :)
Co do wagi - 109 g to strasznie mało, ta komórka to papierek!
Ogólnie telefon nie dla mnie, gdyż jestem niezdarą i często coś mi wypada z rąk :)
Pozdrawiam!

Ruzby   5 #26 17.04.2012 18:09

@Jaahqubel_
Lumia 900 i iPhone 4S na wcześniejszych pozycjach? :)

  #27 17.05.2012 20:39

W jaki sposób mogę zamontowć smycz? z recenzji wynika że mogę, ale chyba jestem za głupi :)

  #28 05.09.2012 21:36

@jagibos
Obudowa jest odporna na nitro ;) Brak pod reka czegos innego spowodowal ze z farby do metalu wyczyscilam go wlasnie nitro i nie uszkodził w zaden sposob obudowy.