Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Kafelki na biurku, czyli spojrzenie na Windows 8 Customer Preview

Nadeszła wiekopomna chwila, w której to wujaszek Ballmer wypuścił rybkę z akwarium, aby z wdziękiem popłynęła po światłowodach do desperatów chcących przetestować najnowsze dziecko Microsoftu.

O tym, że dziecko wyszło nieco zniekształcone, a ululanie go do snu jest, jak jazda bez trzymanki na rowerze z odpaloną laską dynamitu w spodniach postaram się przekonać Was dalej. Zapraszam ;)

VirtualBox doczekał się opcji instalacji Win8 bez kombinowania z ustawieniami i chwała Bogu, mam więcej pokładów cierpliwości na zmagania z Ósemką. Przywitał mnie taki oto widok:

Chwilkę potem widzę coś takiego:

Gdyby nie logo Windows8 pomyślałbym, że omyłkowo zassałem Win7. Ale nie. Lecimy z instalacją. Ta od znanej nam z Siódemki nie różni się chyba niczym, z tym, że przebiega szybciej. Bez wstępnego konfigurowania pulpitu po instalacji, sama ona zajęła niecałe 10 minut. To na pewno zasługuje na pochwałę.

Po instalacji komputer się zrestartował i ukazała się plansza pozwalająca i wybrać kolorystykę MetroUI i nadać imię dzidziusiowi. Tak też zrobiłem. Później zalogowałem się na swoje WindowsLiveID i voila, widzę swój.... zaraz, zaraz?

Osoba, która od czasów Wielkiego Wymierania korzystała z Windows może czuć się zagubiona. Zapłaciła za system kilkaset złotych, a ten po instalacji zamiast wypasionej tapety i znajomego paska zadań z menu Start pokazuje jej kolorowe prostokąty na pół ekranu z białymi napisami. Tutaj plus za wyrzucenie tej obrzydliwej zieleni. Jak ktoś ma ciśnienie na oglądanie kolorku znanego z Developer Preview - nadal może go sobie ustawić... no właśnie, gdzie podział się Panel Sterowania? Przyglądanie się piksel po pikselu ekranowi startowemu nie przyniosło skutku. MS nie ukrył w żadnym punkcie ekranu aktywatora Panelu Sterowania. Cóż, trzeba wbijać tylnymi drzwiami. Klikam na swoją nazwę użytkownika i oto jest - opcja zmiany zdjęcia. Okazało się, że do Panelu Sterowania najbliższa droga prowadzi jednak inną trasą - wystarczy dojechać myszką do prawej krawędzi ekranu i wybrać "Settings". O ja bezrozumny, jak mogłem nie wpaść na coś tak oczywistego?!

Urzekła mnie kwadratura tego, co zobaczyłem. Jeśli chodzi o ekran startowy - możemy sobie co najwyżej pomarzyć o tym, że za kafelkami ujrzymy naszą ulubioną tapetę. Możemy wybrać sobie za to jeden z wzorków przygotowanych przez Microsoft i zmienić kolorystykę interfejsu Metro. Nie - nie dowolnie, a gdzieżby tam Microsoft dał nam wolną wolę na pokolorowanie elementów systemu po swojemu, jeszcze byśmy coś zepsuli. Mamy kilka wersji kolorystycznych i na tym koniec. Najbardziej do gustu przypadła mi wersja szaroburo-pomarańczowa.

Czas udać się do sklepu. Chcąc wybrać aplikacje z kategorii "Education" musiałem namachać się kółeczkiem myszki aby dotrzeć na sam koniec tej góry prostokątów. Widocznie ludzie pracujący przy Windows Store nie słyszeli jeszcze o menu rozwijanym, ale mają jeszcze trochę czasu na doszkolenie się.

No tak, naklikałem się, nawłączałem trochę Metrowych aplikacji - jak je teraz pozamykać? Pomęczyłem się stosując różne czary mary, wykonując różne gesty myszą i odprawiając szamańskie rytuały, ale wszystko spełzło na niczym. Cóż...

Tradycyjny pulpicie - przybywaj!

Moje ukochane Aero okazało się być w kaflu "Desktop" i po jego kliknięciu ukazał mi się dobrze znany widok. Odetchnąłem z ulgą - ale nie na długo...

Brakuje mi tutaj czegoś bardzo, bardzo charakterystycznego... Okradziono nas z menu Start :( Wprawdzie można sobie dojechać do lewego dolnego rogu i aktywować... to, co widzieliśmy wcześniej, ale to nie jest to samo. Uruchomienie tradycyjnych aplikacji będzie się odbywało w... hmmm, nie poznany przeze mnie dotąd sposób.

Udało mi się uruchomić kalkulator po wykonaniu polecenia uruchom (Win + R) ale przecież nie będę tak uruchamiał wszystkiego, no litości...

Tradycyjny pulpit również przy każdej okazji straszy nas zaleciałościami z MetroUI. A to pytanie, co zrobić z płytką włożoną do napędu, a to przeglądanie połączeń sieciowych, a to znowu jakieś inne cuda na kiju.

Na koniec mały look na nowego menedżera zadań, który doczekał się widoku klasycznego i zaawansowanego:

Oraz sławną wstążkę w Eksploratorze plików.

Tu jest widoczny pewien problem. Czasami, gdy korzystam z Windowsa i coś sobie czytam, słucham, oglądam - whatever - kursor myszki wędruje właśnie do prawej krawędzi ekranu, żeby nie wadził - i tak było odkąd pamiętam. Teraz po umieszczeniu tam strzałki - wyłania się duże czarne coś i denerwuje wraz z wielgachnym zegarkiem.

Reasumując - jeśli MS nie odda mi tradycyjnego Aero i nie będzie mi na każdym kroku przypominał, że gdzieś tam całkiem niedaleko czają się prostokątne "cosie", które z intuicyjną obsługą i ergonomią mają tyle wspólnego, co łoś z orangutanem - chętnie skorzystam z Win8, jako z systemu podstawowego, gdyż działa szybciej, a i Aero nie zostało tak bardzo popsute, jakbym tego oczekiwał (wszystko da sie naprawić, od czego są skórki tworzone przez społeczność?).

Chwileczkę - trzeba to to jeszcze wyłączyć...

No tak - to przecież oczywiste. Trzeba się wylogować, potem odblokować ekran i kliknąć w symbol wyłączania komputera. 

windows oprogramowanie

Komentarze

0 nowych
  #1 01.03.2012 14:17

Nie wyobrażam sobie tego czegoś jako systemu codziennego użytku. To nie jest system na PC, a już na pewno nie będę go próbował okiełznać touchpadem na moim lapku. Mam nadzieję, że goście od UI obudzą się w końcu, i oddzielą interfejs na tablety od interfejsu na PC/laptopy.

djfoxer   18 #2 01.03.2012 15:02

Nie chce być niemiły, ale ..... od rzeczy :) :P
Narzekasz na UI przystosowane do ekranu dotykowego, bo jest za duże i za proste... podpowiem Ci, bo chyba nie wiesz, ono powinno być duże i proste, bo... jest przystosowane do ekranu dotykowego...

" Chcąc wybrać aplikacje z kategorii "Education" musiałem namachać się kółeczkiem myszki aby dotrzeć na sam koniec tej góry prostokątów. " - testujesz system na ekrany dotykowe za pomocą myszki, no no no... a wiesz, że są eventy dostępne tylko dla dotyku palcem?

Równie dobrze mógłbyś napisać, że "testujesz" Windows Phone na emulatorze i za pomocą myszki jakoś Ci słabo idzie, a poza tym to jakieś duże jest na ekranie i ograniczone :P

No sorki, ale to jest jakaś parodia :D

Imago   6 #3 01.03.2012 15:09

@djfoxter - ale to jest test na komputerze PC obsługiwanym MYSZKĄ i KLAWIATURĄ. I nie wiem, czy nie większą parodią jest tutaj fakt, że MS zmusza użytkowników zwykłych pecetów do męczenia się z interfejsem dla ekranów dotykowych :)

andrewi   13 #4 01.03.2012 15:14

@djfoxer kompletnie się z Tobą nie zgodzę. Sam Microsoft reklamuje swój nowy system jako coś pomiędzy systemem do zastosowań typowego komputera i urządzenia dotykowego. Tutaj idealnie sprawdza się powiedzenie "jak coś jest do wszystkiego to jest do d....". Dlatego też w pełni zgodzę się z autorem wpisu. Jeśli Microsoft chce robić system na urządzenia z ekranem dotykowym - ok niech robi tylko niech na Boga nie łączy go z systemem do blaszaków...

djfoxer   18 #5 01.03.2012 15:34

@Imago
To czemu nie robiłeś testu Androida na komputerze PC obsługiwanym myszką i klawiaturą? :P Sam zauważyłeś, że jest interface Areo. Widocznie Areo jest do obsługi przez klawiaturę/mysz, a Matro przez dotyk. Tak naprawdę nie wiesz tego, ani ja ani Ty :)

@andrewi
Areo - desktopy klasyczne, Metro - dotyk, źle? :)

Imago   6 #6 01.03.2012 15:37

@djfoxter: nie wiem, czy zauważyłeś, ale wyraźnie zaznaczyłem, że Aero jest inwalidą w Ósemce, co nuż pokazują się jakieś ekrany z MetroUI i to mnie irytuje niebotycznie.

Imago   6 #7 01.03.2012 15:38

@djfoxer - teraz dopiero się kapnąłem, że źle piszę nick, wybacz ;)

  #8 01.03.2012 17:38

1. Uruchamiać kalkulator przez windows + r? Kolego naciśnij LEWYM PRZYCISKIEM MYSZY na Menu start. Tak pokaże się "wszystkie aplikacje" ! :)
2. Wylogowywujesz się przed wyłączeniem? Mysz w prawo -> settings -> power. Tożto wiadomo już od Developer Preview :)
3. PC settings jest także w wersji Areo tak jak by co.
4. Nie wiem jak u Ciebie ale aby u mnie pojawiło się to "szare wielkie coś" to muszę przejechać w górę lub w dół na krawędzi. Więc można ukryć mysz :)
5. W Markecie możesz przesunąć za pomocą suwaka! Ale i tak zgadzam się z Tobą że to wku... denerwujące.

Teraz mam pytania do Was o drodzy użytkownicy: Odkryliście jak:
1. Zrobić grupy kafelków z podpisem co jaka grupa ma (np "Friends" , "Music") itp?
2. Dać dwie aplikacje obok siebie w Metro UI tak jak na filmikach? U mnie coś nie działa, a działało w Developer Preview.

Ryan   15 #9 01.03.2012 17:42

A może jednak przeczytacie uważnie to, co napisał djfoxer? Dostaliście do testów SKU na tablety, testujecie je na desktopach i dziwicie się, że coś jest nie tak. Czy po jeździe próbnej motocyklem BMW będziecie mieć uwagi, że nie ma pojemnego bagażnika, czterech kół i pięciu miejsc siedzących?

  #10 01.03.2012 17:44

jestem jeszcze w trakcie czytania, ale już po pobieżnym rzucie okiem na 2 screenshot zadaję sobie pytanie: dlaczego "instrukcja" jest umieszczona pod opcjami do wyboru, a nie na początku!? Bezsens. x|

foreste   15 #11 01.03.2012 17:47

A działa trik włączenie aero jakie bylo n a win 7? prebeta dało się

Imago   6 #12 01.03.2012 17:52

@foreste - nie działa już grzebanie w rejestrze, próbowałem.

SunriSebi   4 #13 01.03.2012 17:54

Programy kafelkowe zamyka się najeżdżając na górną krawędź ekranu i łapiąc aplikację, przesuwamy ją do dolnej krawędzi ekranu :)

Winters4TW   6 #14 01.03.2012 18:11

"Chwileczkę - trzeba to to jeszcze wyłączyć...

No tak - to przecież oczywiste. Trzeba się wylogować, potem odblokować ekran i kliknąć w symbol wyłączania komputera. "

Wystarczy że wybierzesz chyba Settings z miejsca gdzie kiedyś najeżdżałeś myszką i masz, Power, następnie ShutDown.
Ale fakt, przydałby się link do wyłączania komputera po kliknięciu na Avatar/Nazwę użytkownika

Frankfurterium   10 #15 01.03.2012 18:15

Tak jak Tomek pisał w swoim felietonie - co Windows, to nowa wersja abstrakcji. Może i robi się ładniej, ale coraz trudniej dostać się do poszczególnych funkcjonalności. Nie wyobrażam sobie pracy na systemie, gdzie żeby zrobić to samo, muszę się 3 razy więcej namachać myszką albo rzucać skrótami klawiszowymi, jakbym maila pisał. Oczekuję wygodnej pracy, a nie ładnych kafelków. Wersja Deweloperska tak mnie odrzuciła, że jakoś nie mam ochoty na testy obecnej.

Pablo55   6 #16 01.03.2012 18:34

@Imago
System zamyka się inaczej - wywołujesz to menu z prawej > Settings > Power > Shut down. :)
No i jeśli nie możesz znaleźć aplikacji, to możesz to rozwiązać tak jak ja: http://wstaw.org/m/2012/03/01/Untitled_.jpg
Menu aplikacji też o dziwo jest. Co prawda ukryte wcale nie gorzej od zamykania systemu, ale jest - Start kaflowe > PPM na tle > All apps.

@djfoxer
Nie wziąłeś pod uwagę jednego - WP7 i Android to systemy stricte do smartfonów i ewentualnie tabletów. Tu nikt nie ma wątpliwości. Win8 z założenia ma być też do normalnych komputerów i jeśli rozwiązania, które tu widzimy wejdą na zwykłe desktopy, to ja to niestety czarno widzę. Nie jest to może nieużywalne, ale użyteczność i intuicyjność jest daleko w tyle za Win7. Owszem na tabletach pewnie to się sprawdzi. Poza tym jeśli ta testowa wersja z założenia jest stricte na tablety, to OK.

manieKMP   7 #17 01.03.2012 18:39

@Ryan, na jazdę próbną wiem na co wsiadam (jaki "produkt" wybieram na próbę), tak więc pytanie jakie się w tym momencie nasuwa to... skąd można pobrać wersję na PC-ty, lub czy takowa w ogóle będzie (najwyraźniej coś wiesz)?
Jeśli to co jest na chwilę obecną serwowane przez Ms, będzie dla każdej z grup sprzętu ("dotykowce" i "niedotykowce") to jedynie Imago w konwersacji z djfoxer'em posiada argumenty i uzasadnione obiekcje.

djfoxer   18 #18 01.03.2012 18:57

Luuudzie ;)
Najprawdopodobniej MS dał do testów wersje zawierającą oba UI. Wg mnie wersja finalna będzie w dwóch wersjach do wyboru, na klasyczne desktopy i wszelkie inne urządzenia z ekranami dotykowymi. W zależności na czym będziemy pracować. A że jest to bardzo prawdopodobne (wręcz pewne), przekonałem się po obejrzeniu filmiku Docenta. Zobaczcie co się dzieje kiedy podłącza pendriva. Pojawia się komunikat:

"TAP to choose what happens with removable drive"

Nie wiem czy wszyscy "testerzy" zajarzyli, więc powtórzę: TAP!
Definicja z wiki: Tap, to interface with a touchscreen on a mobile device, tablet or monitor.

Czy ktoś ma jeszcze jakieś wątpliwości? :)

xomo_pl   21 #19 01.03.2012 19:39

jak oni sobie wyobrażają brace na tym okrojonym aero?

przecież bez menu start (jako "apletu"-magazynu programów) to jest totalnie nie wygodne...

xomo_pl   21 #20 01.03.2012 19:40

*/pracę

Imago   6 #21 01.03.2012 19:52

@djfoxer - tak, ja nadal mam wątpliwości. Dopóki nie dostanę do testów wersji stricte desktopowej nie uwierzę :) Z drugiej strony - skoro to wersja na ekrany dotykowe to po kiego grzyba tutaj Aero? Ten interfejs jest pełen malutkich elementów, których nijak nie da się nacisnąć paluchem. Nie lepiej prowadzić Win8 w dwóch niezależnych nurtach zamiast mieszać?

Ryan   15 #22 01.03.2012 19:56

@manieKMP: A czyja to wina, że na jazdę próbną wybrałeś się bez wiedzy do czego wsiadasz, jeśli nie Twoja? Nie można pobrać, WCP dotyczy wersji na tablety. Nie wiadomo mi, by wersja desktopowa była dostępna poza MS ani czy finalnie pojawi sie na rynku.

Co do pytań dotyczących Aero: kompozycja przy włączonym Aero dzieje się na GPU, więc _odciąża_ procka. Dlaczego ktokolwiek chciałby, żeby CPU wykonywało coś, z czym układ graficzny radzi sobie znacznie lepiej (blity, blending)? WDM w Win8 jest przebudowany i AFAIK _nie_ ma możliwości wyłączenia Aero. Jest to też pośrednio odzwierciedlone w nowym WDDM.

Ryan   15 #23 01.03.2012 19:57

@Imago: Umknęła ci gdzieś koncepcja "customer preview". To nie jest ukończony produkt. Jeśli coś jest niefunkcjonalne z punktu widzenia tabletów, to prawdopodobnie nie jest finalne.

lucas__   13 #24 01.03.2012 21:08

@djfoxer, @Ryan

Hmm według Docenta będzie tylko 1 wersja
"W tym właśnie leży problem - obawiam się, że większość użytkowników podobnie jak Ty nie zdaje sobie sprawy z tego, że nie będzie oddzielnej wersji na tablety i pecety, ani też że Metro UI nie da się "wyłączyć". To jest integralna część jednego systemu. I tu właśnie moim zdaniem leży problem. System za bardzo podrasowano pod ekrany dotykowe i urządzenia mobilne, zapomniano o myszkach i pracy desktopowej (bardziej skomplikowanej niż przeglądanie zdjęć czy stron internetowych na tablecie leżąc w łóżku)."
http://www.dobreprogramy.pl/Windows-8-subiektywnie-po-pierwszym-dniu,Aktualnosc,...

Z tego wynika, że autor wpisu ma w sporej mierze rację, krytykując rozwiązania "dotykowe" na zwykłym pc

djfoxer   18 #26 01.03.2012 22:56

@lucas__
To była odpowiedź Docenta na mój komentarz :)
Poza tym: poczekamy zobaczymy. Narazie nic nie wiadomo dokładnie, może się okazać, że Win8 będzie nastawiony na urządzenia z ekranem dotykowym.

Błędem autora już na początku był brak sprzętu do testów. Jak dla mnie to wersja pod "dotykowce" i tyle, po co narzekać na interface stworzony do dotyku, skoro nie testowało się go na ekranie dotykowym. Gdzie tu wiarygodność? Zauważ, że tak naprawdę tylko SunriSebi jest najbardziej wiarygodny, gdyż już siedzi na nowym systemie dość długo (zobacz jego komentarze w tym wpisie i pod wpisem Docenta). Takie wpisy na szybko, tylko wprowadzają błędne odczucia innych.

Może wypadło by to przetestować na ekranie dotykowym?

Tabcin   4 #27 01.03.2012 23:09

@sgj Korzystanie z dodatkowych programów by zrobić menu start ? Trochę jak drapanie się stopą po głowie ...

Na pewno nie będę kupował specjalnie monitora, ani nie będę wymieniał laptopa wyłącznie by sobie zainstalować i wygodnie korzystać z windowsa. Jeśli mam się uczyć od podstaw korzystania z systemu, równie dobrze może to być jakiś linuch.

manieKMP   7 #28 02.03.2012 10:19

@Ryan, na moje "szczęście" jednak wiem na co wsiadam, na chwilę obecną nie zachęciły mnie wszędobylskie "ulotki reklamowe" producenta tego (prototypu?) "motorka", by skłonić mnie na jazdę próbną (czyt. przyglądam się...). Niestety, ale na chwilę obecną, w "broszurkach" zachwalających ten nowy model "BMW" nie ma, jak na razie, nawet wzmianki nt. tego czy będzie dostępny model w wersji klasycznej -pokazywany jest jedynie nadbagaż nowinek, co do preferencji konkretnego klienta.

A co jest wiadome, albo inaczej, co ja wiem z tych "ulotek":
-Metro UI, jako "rewolucja" w gui dotykowym (promocja nowego "standardu" obsługi systemu z Redmond)
-usunięcie (albo dalsze usuwanie) elementów obsługiwanych stricte znanymi peryferiami
-zmiana ogólnego loga systemu pod dyktando nowego interfejsu ("zagranie" dość dziwne, jeśli miałaby wyjść wersja dla sprzętu bez dotyku)
-"wyciek" nt. wersji systemu (brak rozgraniczenia co do typu, na jaki sprzęt są one przeznaczone)
-brak informacji (choćby wzmianki jednozdaniowej) o wersji na sprzęt bez ekranu dotykowego (źródło milczy, nie chce wyjawić planów?)
-przedłużenie wsparcia dla poprzedników (aktualnie maksymalnie do 2020 roku -jaki jest tego powód, tylko prawdziwy? wentyl bezpieczeństwa w związku sytuacją z XP, czy może to, co się w osobistych wnioskach na końcu znalazło, a może jeszcze coś innego?)
-pośrednie doniesienia o braku standardowej wersji (oczywiście to są raczej luźne spekulacje, szkoda tylko, że główny interesant, czyli producent nie chce żadnych "obaw" rozwiać -bada grunt pod swoimi stopami... ;))
-informacje o zmianie priorytetów firmy, w których "flagowy" produkt, system operacyjny, nie jest już ważny (najwyraźniej ma być raczej czymś w rodzaju platformy dostarczającej obsługę usług -pewnie w większości płatnych-, a ma związek z przesytem rynku "starym" produktem, więc trzeba nową "potrzebę" wymyślić, by mieć z tego zyski -najwyraźniej kurek się przykręcił... ;))

Jakie wnioski mi się po tym nasuwają (są osobiste i nie liczę, ba, nawet nie chcę by ktokolwiek miał zamiar się tym wspierać), Ms najprawdopodobniej chce zapoczątkować nową "erę", wypierając "powoli" z rynku "stare technologie" (dał sobie czas max 8 lat -ironia, co nie, Win8 i 8 lat na pozbycie się starego ;)). Oznaczać to "może", że interfejs jaki jest obecny w Win7, przestanie niedługo istnieć, oczywiście jeśli Microsoft'owi uda się przebić ze swoją ideą Merto UI i jak mnie intuicja nie myli, to są na to duże szanse (mam "przed oczami" wstążkę, której osobiście dalej nie preferuję, ale i tak jest wpychana gdzie się da).

Na koniec napiszę, żeby nie było tak szaro-buro w tym moim komentarzu, że będę "trzymał kciuki" za domysły/przypuszczenia djfoxer'a i by to jego było "na wierzchu" w ogólnym rozrachunku, a nie ta "czarna wizja korporacyjnych planów, władzy i dyktatury nad światem i klientem", w końcu (być może) to nie jest jeszcze ten czas... ;)

Ryan   15 #29 03.03.2012 07:31

@lucas__: Tak jak napisałem wcześniej: wiem, że wewnętrznie sku desktopowe istnieje. Nie wiem, czy będzie sprzedawane. Jeśli nie, to i moim zdaniem wielka szkoda. Choć używam Win8 od przeszło miesiąca i niespecjalnie przeszkadzami to, co oferuje, wolałbym zaoszczędzić sekundę potrzebną na przejście do widoku kafli po wciśnięciu klawisza Windows. Większym problemem jednak jest dla mnie brak skrótów klawiszowych w widoku kafli, niż to, że pionowa lista programów w menu start zmieniła się w ekran kafli.

Krytyki Win8 jest masa, ale wciąż jeszcze czekam na jakąś powiązaną z faktycznymi brakami systemu, a nie z dziwnymi wymaganiami. To trochę tak, jak z Unity na Ubuntu: "każdy" mówi, że to syf, a ja nie widzę problemu. Byc może jest to związane z tym, że przesiadając się z Windowsa 2003 na Win7 dałem się przekonać, że szukanie przy pomocy tekstu jest lepszym sposobem na nawigację, niż mizianie kursorem po menu. ;) Kiedyś miałem fioła na punkcie estetycznego układania list programów w menu start. Obecnie jest mi obojętne jak się aplikacje instalują. Lepiej mi z tym podejściem. :)

  #30 03.03.2012 10:05

Poprostu przeciągnąc je "na dól" ekranu. A system zamyka się tak, myszka na prawą stronę ekranu wyskakuje pasek - settings - power- i wyłącz. przeskakiwanie pomiędzy otwartymi aplikacjami metro: górny lub dolny róg prawej strony, najeżdzając na takie okno można też je zamknąc (prawy przycisk myszy i close).

  #31 03.03.2012 15:40

"Chwileczkę - trzeba to to jeszcze wyłączyć... "

Zawsze można na Pulpicie wcisnąć Alt+F4 jak to było w poprzednich wersjach i wyłączyć.

Druedain   14 #32 03.03.2012 20:47

Jaki ma sens tworzenie wstążki, bo ludzie nie umieli użyć skrótu [CTRL]+C, tylko szukali opcji w menu i równoczesne tworzenie interfejsu, który zakłada coś odwrotnego, czyli zamiast widocznych przycisków, skupienie się na skrótach klawiszowych?

  #33 04.03.2012 22:41

Troche narzekacie jak dzieci na NK na sledzika. Ja tam uwazam, ze to kwestia przyzwyczajen. Ze wszyscy narzekajacy sciagna z torrentow W8 w dniu premiery i beda korzstac z metro narzekajac jednoczesnie na nie, a podswiadomie sie cieszac jakie to fajne.

  #34 05.03.2012 01:55

O czym wy w ogole piszecie? Jesli macie wersje x64 udostepniona do testow to jak to moze byc system na pady? Nastepnie reasumujac, ile jest na swiecie zwyklych laptopow/pc a ile z tego jest z dotykiem? M$ wprowadza polityke kopiowania rozwiazan/pomyslow z innych systemow a sadze tak poniewaz jestem w stanie dzieki dobrodziejstwu "Gnu" stworzyc takie ui bez zadnych problemow nawet jako wirtualny pulpit, tylko pytanie po co? Po co wymyslac kolo od nowa? Standardowo w systemach jest pulpit na ktorym to mamy panel z menu start, pulpit na ktorym mozemy po prostu ustawic ikony "takich samych" programow jakie sa w metroui. Wiec po co to cale metro ui? Nie pisze tu ze system bedzie nie sprawny, wolny lub ze nie bedzie bespieczny, za to uwazam ze samo metro ui to strzal w kolano tak samo jak brak menu start. Moim zdaniem nic na sile, nie nalezy wprowadzac zmian ktore swoja "pseudo innowacyjnoscia" beda utrudniac uzytkowanie komputera, pozdrawiam.

  #35 12.03.2012 19:27

Z kafelkami to do łazienki.

przemor25   14 #36 18.03.2012 11:55

Mój Boże... uruchamiałeś Kalkulator poprzez Win+R? A wystarczyło wejść w interfejs metro i wpisać "calc" i uruchomić program. Operacja trwa kilka sekund w zależności od szybkości wpisywania. Naprawdę nie trzeba było wiele kombinowania tylko trochę elastyczności. A tak to wpis można zaliczyć do żaleń małego dziecko (sorki za stwierdzenie ale cały tekst jest przesiąknięty żaleniami a ja większości twoich problemów nie miałem).

  #37 15.05.2012 15:04

AfiQ (niezalogowany)
| 01.03.2012 14:17
Nie wyobrażam sobie tego czegoś jako systemu codziennego użytku. To nie jest system na PC, a już na pewno nie będę go próbował okiełznać touchpadem na moim lapku. Mam nadzieję, że goście od UI obudzą się w końcu, i oddzielą interfejs na tablety od interfejsu na PC/laptopy.
-----> no szkoda że ja to mam jako domyślny system Windows i nikt z rodziny nie narzeka