Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Lifeview LV5T Deluxe Not Only Tv - mała rzecz a cieszy (recenzja sprzętu)

Jakiś czas temu opisałem instalację tytułowego tunera pod systemem Ubuntu 12.04 LTS. W jednym z komentarzy zaproponowano mi abym umieścił recenzję tunera którego używam. Idąc za tą podpowiedzią niniejszym właśnie to czynię.

Wygląd ogólny

Tuner posiadam już 2 lata i praktycznie jest on przeze mnie używany codziennie. Pomimo to poza odrobina kurzu, który przyciągany siłami elektrostatycznymi dosyć szybko osiada na plastikowej lakierowanej obudowie nie widać żadnych śladów zużycia. Niewielki 7cm paluch zupełnie nie przeszkadza w użytkowaniu laptopa. Jedyny minus to słabo zintegrowane z obudową przyłącze USB, które lekko się wykrzywia po podłączeniu anteny z gruby i ciężkim kablem. Do zakupionego tunera dołączona jest płyta z oprogramowaniem Total Media 3.5 firmy ArcSoft, skrócona instrukcja instalacji no i oczywiście nieodzowny pilot zapakowany w oryginalny worek, który z pewnością pozwoli na przedłużenie jego żywotności. Całość jak na sprzęt w cenie ok. 80zł wykonana jest bardzo solidnie. Największe kontrowersje budzi antena.. przypomina pomalowany na czarno kilkunastocentymetrowy kawałek grubego drutu. Szczerze mówiąc znając realia odbioru TV analogowej kiedy ją zobaczyłem moja pierwsza myśl to: "Nie ma siły żeby "to" coś odebrało", a jednak.

Instalacja i...

Po podłączeniu tunera pod Windows 7 system sam go wykrył i zainstalował. W systemie tym nie ma potrzeby instalowania Total Media, pod warunkiem, że odpowiednio skonfigurujemy pilot. Jeśli nie chce nam się bawić w konfiguracje instalujemy dołączone oprogramowanie i cieszymy się z pierwszego włączenia. Ustawiamy opcje regionalne i możemy zabrać się za skanowanie. W tym momencie czeka nas miła niespodzianka (przynajmniej mieszkańców Warszawy i najbliższych okolic), gdyż dołączona do zestawu antena spisuje się całkiem nieźle. Bez problemu wykrywane są na nie wszystkie kanały PKiN a nawet Raszyn udaje się złapać. Co ciekawe u mnie najlepszy odbiór występował w momencie kiedy antena była w pozycji poziomej skierowana szpicą bagnetu w kierunku nadajnika (PKiN). W dołączonym oprogramowaniu skanowanie jest dosyć czasochłonne.. jeśli komuś się śpieszy radzę skorzystać z Windows Media Center. A jeśli zależy Ci na niskim obciążeniu sprzętu, albo mamy mało RAM'u radzę wybrać Splash Lite (choć czas skanowania jest w nim nieporównywalnie dłuższy - na szczęście skanuje się tylko raz na jakiś czas:D).
Pilot dołączony do zestawu spisuje się nieźle do odległości ok. 7m. Jedyną jego wadą jest konieczność w miarę dokładnego skierowania go na czujkę tunera.

Pozostałe funkcje

Nie samą telewizja człowiek żyje. Co warte opisywany model tunera pozwala na odbiór stacji radiowych.. i to zarówno analogowych jak i cyfrowych DAB+. O ile jakość stacji cyfrowych w Polsce jest raczej średnia (mówię o parametrach nadawania i pokryciu) o tyle stacje analogowe odbierane są bardzo dobrze. Nawet w trudnych lokalizacjach górskich udawało mi się odbierać co najmniej kilkanaście kanałów. Jednego jestem pewien... Radio Maryja wszędzie w kraju odbierzecie.. wszystko inne to tylko dodatki.
Sporą zaletą NOT'a jest funkcja EPG.. niby coś a'la przejrzysty program TV, ale w niektórych telewizorach z wbudowanym dekoderem, czy STB jej nie spotkałem.
Nagrywanie programów sprawuje się dobrze (pod Total Media), choć na słabszym sprzęcie zapewne spowoduje zawieszenie systemu. Przynajmniej pod Windowsem, pod Ubuntu Total Media nie udało mi się uruchomić:( Format zapisu to niestety MPEG4 co daje dobrą jakość zapisanych programów, ale zajmuje sporo miejsca na dysku. Dodatkowym atutem jest możliwość zaprogramowania nagrywania (co jeszcze bardziej obciąża system.

Podsumowanie

Za kilkadziesiąt złotych zyskujemy urządzenie które funkcjonalnością możemy porównać z niezłej klasy STB. Działający na Linux oraz Windows stick jest świetnym rozwiązaniem dla pasjonatów którzy wszędzie szukają sygnału DVB-T (ja z nim zjeździłem pół Europy środkowej i wszędzie spisywał się dobrze), ale nie zawiedzie również kogoś kto jest "oglądaczem kanapowym". Największą jego wadą jest konieczność dostępu do silnego sygnału. W warunkach górskich, nawet podłaczony pod dobrej jakości antenę może nie podołać (tutaj wychodzi przewaga tunerów wbudowanych, czy droższych STB jak i dongli). Pomimo ostatniej odpowiedzi producenta na zapytanie o sterowniki dla kernela 3.5xx i wyższych (która brzmiała "Niech Pan spróbuje sterów od 3.2") gorąco wszystkim polecam ten tuner!

AKTUALIZACJA:

Od jądra wersji 3.7xx sterowniki do RTL 2832u będą wbudowane w związku z czym powyższa instalacja nie będzie prawdopodobnie konieczna (kiedy sprawdzałem jądro na Ubuntu 12.10 nie była). Dla wersji jadra 3.5xx opisano instalację na następującej stronie:

http://linbay.blogspot.com/2012/11/realtek-rtl2832u-dvb-t-on-ubuntu-1210.html

Jak wynika z komentarzy metoda ta nie jest 100% pewna. 

sprzęt urządzenia mobilne hobby

Komentarze

0 nowych
wojtekadams   18 #1 26.10.2012 21:26

@Chemical Attack
[["Sporą zaletą NOT'a jest funkcja EPG.. niby coś a'la przejrzysty program TV, ale w niektórych telewizorach z wbudowanym dekoderem, czy STB jej nie spotkałem."]]

Funkcja EPG to jest rozwiązanie programowe, a nie samego urządzenia/tunera - zależy z jakiego programu skorzystasz to tą opcje będziesz miał, np. Splash w wersji Lite obsługuje tylko EIT-P/F – Present/Following, czyli informacje o programie bieżącym i kolejnym. Aby zbudować bazę dla EPG potrzebne są też EIT-S – Scheduled. To wszystko jest określone w normie DVB.

I nie chce mi się wierzyć, że spotkałeś jakieś STB obsługujące DVB-T, które takiej opcji nie posiadają - telewizory jeszcze mogę zrozumieć.

Autor edytował komentarz.
Chemical Attack   4 #2 27.10.2012 16:12

Masz rację, moje niedomówienie.. w tej kwestii miałem na myśli dostarczony przez producenta Total Media. Jeśli chodzi o telewizory bez EPG to jest ich faktycznie sporo szczególnie starszych.. co do braku EPG w STB to zdarzyło mi się raz spotkać z takim tunerem. Kupiony za 150 zł obsługiwał tylko obsługiwał co prawda tylko MPEG2 ale EPG też nie miał:( Do dziś mam go gdzieś na strychu. Zapewne korzystałbym z niego gdyby nie przyjęty w Polsce MPEG4. W Niemczech hulał całkiem dobrze.. tam tez go kupiłem.

oprych   12 #3 27.10.2012 19:11

Mam to samo urządzenie, niestety ale sama antena może i dobra jak masz kilka-kilkanaście km do nadajnika, przy większych odległościach nie daje rady:(

Chemical Attack   4 #4 27.10.2012 21:51

Na tej antenie łapałem Śrem z pod Poznania 15km w okolicach Słupcy.. ale to płaski teren i tam propagacja jest super. Dodatkowo dochodzi fakt że nie ma tam gęstej miejskiej zabudowy raczej pojedyncze domki..

dodo.gemini   5 #5 30.10.2012 18:47

a ja go nie polecam,

1. Na starszych komputerach nie pooglądamy płynnie w jakości HD TVP1 lub TVP2. Miałem stacjonarny AMD 3700+, karta graf. ATI x800 i nie wyrabiał, dławił się. Laptop z procesorem core2duo 2x2,2GHz i zintegrowaną grafiką Intela zapewniał jako tako płynność ale to nie było to co chciałem uzyskać. Warto mieć kartę która wspomaga dekodowanie obrazu. Na Celeronie G630 już jest wszystko w porządku.

2. Co do anteny to jest maksymalnie dla 15km, aby dało się oglądać + żadnych przeszkód. Polecam jednak coś większego. Antena dobra do miasta na bliskie odległości od nadajnika. W teren będzie słabo. Trzeba brać pod uwagę, że musi być na zewnątrz np. parapet a wtedy kabel jest krótki, Trzeba pomyśleć o przedłużce.

3. Największa bolączka - oprogramowanie. Nikomu nie polecam pracować z oprogramowaniem dołączonym przez producenta. Zawiesza się i jest niestabilny, testowałem tylko na Win XP, na Win7 używałem Windows Media Center oraz Blaze HDTV - współpracuje z obydwoma i znacznie przyjemniej się korzysta niż z programu producenta.

4. Postanowiłem w końcu kupić ARIVA T65 i podłączyć przez kabel HDMI do monitora od kompa i tylko przełączać sobie źródła obrazu. Dużo wygodniejsze rozwiązanie i stabilniejsze.

Wiem, że same złe rzeczy napisałem o tym tunerze, ale takie też były moje odczucia, drugi raz tego bym nie kupił. Jedyne 2 plusy to, że jest mały i można oglądać TV i jednocześnie korzystać z kompa. Polecam kupienie tunera stacjonarnego jeśli ktoś stoi przed takim wyborem, bo jeśli ktoś potrzebuje właśnie coś małego to moje argumenty i polecenie czegoś innego nie mają i tak sensu.

Szadzio   7 #6 30.10.2012 19:45

Korzystam z podobnego rozwiązania. Kupiłem przed miesiącem urządzenie MediaTech MT4163 NAVIGATOR za niecałe 70zł. Jestem bardzo zadowolony. Total Media w roli odtwarzacza (dołączony) sprawuje się okej, chociaż czasem wypluwa błędy.

  #7 30.10.2012 23:17

Także nie polecam. Nowa instalacja w Poznaniu na której na zwykłym TV odbieram wszystkie dostępne na MUXach kanały była niewystarczająca dla tej karty. Zmieniłem na PC TV i teraz jest ok.

Chemical Attack   4 #8 31.10.2012 15:58

@dodo.gemini
Dziwne to co piszesz o przycinkach, ja używałem Acer Aspire z dwurdzeniowym prockiem o częstotliwości 1,5 GHz i na total media chodziło faktycznie jako tako.. na Splash Lite chodziło elegancko, choć przy nagrywaniu potrafiło się zwiesić. Co do anteny.. jaki koń jest każdy widzi, choć ta antena ulegała zmianom. Być może ja trafiłem na dobry model bo jak pisałem sygnał ze Śremu łapałem pod Wrześnią.. Przez 2 tygodnie, więc to nie tropo. Moc nadajnika 100kW ERP. MUX3 faktycznie nie do odbioru (przycinał się). Tuner testowałem na Windows Vista Ultimate 64 bit, oraz Windows 8 64 bit no i wspomnianym Ubuntu 12.04 LTS. Z forów wiem że działa też na Mint i PCLinuxOS.

@dj_universe
Porównywanie tunera USB z TV jest trochę nie fair bo zazwyczaj wypada na korzyść TV, choć może są wyjątki od tej reguły. Dobry tuner USB marki np. Avermedia będzie odbiera prawie tak dobrze jak telewizor. To że teraz masz odbiór świadczy tylko o tym, że ten zmieniony tuner lepiej radzi sobie ze słabszym sygnałem.. a może korekcją błędów. Miło by było gdybyś jeszcze powiedział ile kosztował..

Autor edytował komentarz.
  #9 06.11.2012 13:34

Też mam to urządzenie. Testowane na Windows XP i Opensuse 12.2.
Na obu systemach chodzi ok.
Do oglądania w Windowsie używam programu: SmartDVB. Trochę dla bardziej zaawansowanych użytkowników, ale bez przesady :)

  #10 16.11.2012 12:19

witam, mam problem zainstalowałem wczoraj tuner blaze HDTV na moim komputerze PC, gdzie mam WIN XP wszystko zainstalowało się oki ale jak oglądam to strasznie się obraz zawiesza. głos idzie płynnie lecz obraz już nie. jak to rozwiązać>>?? jest to spowodowane grafiką?? czy może tylko tym że użyłem instalacji producenta która była dołączona to tunera??

Chemical Attack   4 #11 17.11.2012 23:08

Jakiego programu do oglądania TV używasz?? Jakie parametry ma Twój komputer? Pytanie też jak dobry masz sygnał? Czy np. na TV odbiera Ci wszystko ok.? Albo na innym komputerze?? Jakiej anteny używasz i jaka jest odległość do nadajnika?

  #12 18.11.2012 19:35

tuner mam z firmy cabletech a program do TV to Blaze HDTV 6.0.
procesor mam ADM Athlon(TM) XP 2200+ 1,8 GHz, 512MB RAM.
karta graficzna RADEON 9200LE Famili (Microsoft Corporation)
System Windows XP 2002 z dodatkiem SP2.
odbiera mi wszystkie programy bo mam podłączony do anteny siatkowej. siostra z piętra niżej ma dekoder do telewizora i u mniej śmiga wszystko. wieć to napewno nie jest zasięgiem.

Chemical Attack   4 #13 19.11.2012 14:22

Ok.. to mamy konkrety:D Ogólnie sprzęt nie jest jakiś wypasiony. Na mój gust brakuje Ci troszkę RAM.. i karta graficzna jest średnia. Proponuje Ci żebyś zainstalował sobie Splash Lite:

http://www.dobreprogramy.pl/Splash-Lite,Program,Windows,18439.html

Przeskanuj pasmo i zobacz jak na nim będzie Ci wszystko działać. Napisz czy coś się poprawiło.

  #14 19.11.2012 19:55

jest mały problem cały czas jak zainstaluje Splash lite wyskakuje mi błąd przy uruchamianiu programu.
Sygnatura błędy:
AppName: splashlite.exe AppVer: 1.8.0.0 Mod Name: splashlite.exe
ModVer: 1.8.0.0 Offset: 0001ded4

za każdym razem to się dzieje.
nie mam już sielonego pojęcie co jest nie tak;/

Chemical Attack   4 #15 19.11.2012 22:23

A service pack 3 masz zainstalowany??

  #16 20.11.2012 09:32

nie nie. mam zainstalowany service packa 2.

Chemical Attack   4 #17 20.11.2012 11:50

Może w tym jest problem.. ,możesz trójkę doinstalować??

  #18 20.11.2012 12:18

no chyba tak. raczej nie bedzie problemu zainstalowć trójki na XP? a z jakiej strony najlepiej instalować??

Chemical Attack   4 #19 20.11.2012 21:53

Najlepiej to poprzez centrum aktualizacji.. z menu Start. Tam powinna być opcja pobierz aktualizacje czy coś w ten deseń

  #20 22.11.2012 13:40

no i zainstalowałem service pack 3 ale dalej mam problemy z obrazem. dżwięk prawie że płynny ale obraz się zwiesza.

Chemical Attack   4 #21 23.11.2012 16:47

W takim razie, albo komputer jest za slaby i nie radzi sobie z przetwarzaniem obrazu, albo też nie radzi sobie z korekcją błędów.. nie wiem czy jest program, który jest w stanie Ci pomóc:( Sprawdź jeszcze jeśli masz możliwość jak ten tuner spisuje się na lepszym komputerze. Ewentualnie mogę polecić linuxa. Na Ubuntu 12.04 z jądrem 3.2xx śmiga ładnie ten tuner.. Na PCLOS też chodzi. Nie wiem jak na Mnt, ale zapewne tez go odpalisz.

  #22 04.03.2013 13:41

gdzie mozna kupić LV5T Deluxe na stronie kopuutronika nie widziałem

  #23 09.06.2013 16:57

to źle szukałeś, ja kupiłem tuner kilka dni temu, działa świetnie pod Linux i Windows.

  #24 17.04.2014 17:02

Czy ktoś wie i wypróbował czy ten tuner odbiera cyfrowe radio DAB+. Niestety na moim terenie nie ma takiego nadajnika i nie mogę tego sprawdzić, zaś na pudełku, w instrukcji i w oprogramowaniu jest mowa tylko o DAB. Zaś DAB i DAB+ to zupełnie co inne go. DAB w Polsce nie będzie wprowadzany.

  #25 18.04.2014 21:24

Odbieram cyfrowe radio z Katowic.Działa bezproblemowo oprócz nagrywania w aplikacji producenta.

  #26 17.06.2014 23:39

Kupiłem ten produkt w komputroniku niestety słabo łapie nadajniki na zewnętrznej antenie.

PS
na tv mama wszystkie mux

  #27 21.06.2014 18:39

Witam,
kupiłem ten tunerek z rok temu w komputroniku i dziś chciałem zainstalować, ale woła nazwę użytkownika i klucz. Wklepałem to co jest na tunerze, ale nie wchodzi. Ktoś pomoże w instalacji, albo podeśle link jak to zainstalować.
z góry dzięki

  #28 12.08.2014 22:00

@now1 (niezalogowany):

  #29 03.01.2015 10:17

Czy tuner poprawnie działa pod Windows 8.1 64-bit?

Chemical Attack   4 #30 21.02.2015 22:03

U mnie działa bez zarzutu (Windows 8.1x64), z tym że dawno już nie używałem Total Media. Używam Splash Lite

Autor edytował komentarz.
g.borys   1 #31 22.06.2015 12:11

@@Chemical Attack:
Mam laptop Samsunga Chronosa NP770Z7E 19V-4.7A (90W) pod Windowsem 8.1 i podczas wyjazdów na trawkę,rybki itd. korzystać będę z zasilania samochodowego czy tuner pobiera dużo prądu i jaka antena kierunkowa będzie kompatybilna z gniazdem tego tunera (na wszelki wypadek) gdybym musiał takową dołączyć dla dobrego sygnału ?

  #32 19.12.2015 19:30

niemogie go zaistalowac w windus 10 co musze zrobic

  #33 05.01.2016 22:09

Anonim (niezalogowany): Też miałem taki problem, ale pobrałem aktualizację programu na windows 8.1 ze strony twórców i działa.
http://www.notonlytv.net/download_external.html

  #34 09.05.2016 20:53

Hey niestety mam problem z instalacja oprogramowania do tunera. Gdy podaję klucz a koperty na płytę CD dostaję info że "klucz produktu nieprawidłowy". Co mam zrobić? (win 10)