Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Jaki kupić czytnik ebook? Opinie i porady całkowicie nieobiektywne [wstęp]

Kupno czytnika ebooków, i w ogóle jakiegokolwiek sprzętu, to masakra, droga przez mękę i rozterki godne filozofów. Mnogość modeli do wyboru jest przytłaczająca. Dla osoby nieobeznanej z tematem jest to co najmniej wyzwanie godne przejścia 9-tej planszy Super Mario Bros w lewą stronę.

Pomocne byłoby sięgnięcie do recenzji lub rankingów. Niestety większość obecnych rankingów (zwłaszcza tych z pierwszej strony wyników wyszukiwania) opiera się na ilościowych zakupach, ilości dostępnych modeli, w najpopularniejszych sklepach internetowych, producenta czy tzw. porównywarek cen. Recenzje zaś skażone są znajomością tematu i doświadczeniem autora co przypomina czasem dyskusje audiofilii o wyższości pozłacanych kabli nad zwykłymi. Bo czy osoba mająca pierwszy kontakt (czy któryś tam z kolei) z czytnikiem zauważy „problem” upakowania pikseli na ekranie - 265 czy 212 dpi – co lepsze? Jeden pies, bo zwyczajnie tego nie zobaczycie! Różnica milisekund w przerzuceniu strony… trochę może przejaskrawiam, ale dla mnie takie rzeczy są nieistotne w codziennym użytkowaniu. Tym nie mniej, dobre recenzje, są pomocne – raz, że poznamy technologię, terminologię, subiektywne wady i zalety danych rozwiązań czy modeli. Ale czytajcie te w dobrze znanych, branżowych i godnych polecenia serwisach. Te w techno-pudelkach można od razu sobie darować (nie mam tu myśli linkowanego serwisu, a wpisu w tymże :)). Najlepiej poczytać takich recenzji kilkanaście.

Jaki więc kupić czytnik? A bo ja wiem? Co bym odpowiedział, gdyby ktoś zapytał mnie o radę?

  • O to, jak i gdzie będziemy używać czytnika. Planujemy mieć co robić w czasie długich podróży, w drodze do i z pracy – wtedy odpowiem coś z „klasy” mini.
  • Będziemy czytać wieczorami i po nocach? Koniecznie podświetlenie ekranu.
  • Większość posiadanych książek mamy w postaci pdf – coś z dużym ekranem i poprawną obsługą tego formatu.
  • Starsze ebooki często mają DRM, niektóre nowsze – zwłaszcza te specjalistyczne też, więc koniecznie obsługa tego zabezpieczenia.
  • Przyciski i ekran dotykowy czy tylko i wyłącznie dotykowy czy tylko i wyłącznie tradycyjne klawisze? Zależy co kto lubi. Większość z nas zapewne używa na co dzień smartfonów, tabletów, więc „naturalniejsze” będzie obsługa dotykowa. Osoby starsze zapewne wybiorą przyciski (ostatnio naszukałem się „klasycznego” telefonu dla rodziców, bo o obsłudze dotykowej słyszeć nie chcieli ;) )
A łączność? A powiązanie ze sklepem czy większa niezależność? Przeglądarka? Gierki? Inne bajery? Takich pytań można zadać setki. Na niektóre z nich odpowiedź uzyskamy dopiero mając czytnik w ręku czy po dłuższym czasie użytkowania.

Czytnik ma służyć do czytania. Nie do słuchania, oglądania zdjęć czy przeglądania sieci. Sieć jest potrzebna do pobierania aktualizacji, książek czy synchronizacji. Reszta to zbędny bajer.
Do czytania, powtarzam, i te parametry powinny być rozpatrywane. Bardzo ważne są możliwości personalizacji – wielkości i kroju fontu, interlinia, marginesy. Ebooki są różne i czasem trzeba je „poprawić” na czytniku dla komfortu czytania.

Jeśli czytnik to tylko i wyłącznie e-papier, z odcieniami szarości – im więcej tym lepiej. Są modele z kolorowym „tuszem”, ale przed nimi jeszcze długa droga rozwoju. Urządzenie, które nie posiada e-papieru, oferuje „doskonałe” kolory, to tablet (tak je nazwijmy dla lepszego zrozumienia) z wszystkimi jego przywarami czytania tekstu – męczenie oczu (ekran świeci, jest aktywny. E-papier odbija światło, jest pasywny), duże zużycie energii czy czytelność w pełnym słońcu.

Dlatego postaram się, żeby nie było (zbyt wiele) technicznego bełkotu, a moje całkowicie subiektywne spostrzeżenia. Albo coś działa, albo nie. Koniec kropka.

W kolejnych odcinkach rozprawię się z czytnikiem, który niedawno nabyłem – Kobo Aura HD. Jeżeli ktoś chciałby obym opisał jakiś problem czy ma pytania, to niech zostawi je w komentarzach. Postaram się do nich ustosunkować w kolejnych odsłonach.
 

inne

Komentarze

0 nowych
falmic   9 #1 29.04.2014 19:00

Ja bym dodał do tytułu taki tag [WSTĘP], bo wchodzi się i oczekuje porównania czytników, a tu suchy tekst z zapowiedzą testu.

  #2 29.04.2014 19:03

Jeśli chodzi o „przyciski czy ekran dotykowy” liczy się jeszcze jedna rzecz - zadajcie sobie pytanie, jak częściej czytacie: trzymając książkę lewą czy prawą ręką. Jeśli lewą, to bez przycisków na lewej krawędzi przewracanie stron będzie oznaczało sięganie prawą za każdym razem… No chyba że istnieją czytniki dotykowe, w których da się zdefiniować macnięcie przy lewej krawędzi jako przejście do następnej strony, ale nie słyszałam o takich.
Ja mam Nooka, w którym mam i przyciski, i dotyk, i używam obu.

msnet   19 #3 29.04.2014 19:06

Ja mam klasycznego Amazon Kindle i nie chcę niczego innego :)

Jim1961   7 #4 29.04.2014 19:19

Zwrot "tylko i wyłącznie" jest niepoprawny. Należy używać jednego, albo drugiego; nigdy razem.

LoczeQ123   5 #5 29.04.2014 19:20

Sam jestem na etapie poszukiwania jakiegoś taniego do 200 zł czytnika chętnie z e-papierem :P może coś polecisz. Będę śledzić wątek :P

Monczkin   14 #6 29.04.2014 19:24

@falmic

Czyli celowy zabieg się udał :p

@Jim1961
Użyte świadomie. Patrz: tautologia. Chodzi o mocne podkreślenie, tak w skrócie.

@LoczeQ123
Nie wiem czy to ma sens, taka kwota.

Vidivarius   14 #7 29.04.2014 19:25

@Monczkin
W zasadzie słusznie prawisz. Jak wybierałem swój pierwszy czytnik to miałem nie lada zgryz i brak jakiegokolwiek rozeznania w temacie. Kupowałem trochę w ciemno. Zasadniczo jestem zadowolony z zakupu. Niemniej gdy już go trochę poużywałem to zebrało mi się trochę uwag za i przeciw. Dziś już wiem, że nawet jak kupuję urządzeni, którego pierwszy raz będę używał to staram się dowiedzieć jakie problemy mogą przede mną stanąć podczas używania. Krótko mówiąc lepiej uczyć się na błędach innych niż na swoich.
Banalny przykład wiedzy jaką się zdobywa już w trakcie używania, a którą trudno odnaleźć w sieci, nawet wśród recenzji, gdyż te w dużej mierze koncentrują się na aspektach technicznych a nie ergonomicznych.
Mam Onyxa A60, 5" w białej obudowie. Ekran ma 8 odcieni szarości i sam w sobie jest lekko szary (typowe). Gdy się używa tego czytnika (i inne podobne) to przez kontrast śnieżnobiałej obudowy do szarego ekranu wydaje się (złudzenie optyczne), że ekran jest nieprzyjemnie za ciemny. Gdy tylko włożę go do ciemnobrązowego futerału to (znów z racji kontrastu) ekran staje się (pozornie) bielszy, jaśniejszy i miły dla oka. Wychodzi na to, że używać takie czytniki mogę tylko w zestawie z ciemnym pokrowce, lub takie których obuwa jest ciemniejsza niż ekran.

Vidivarius   14 #8 29.04.2014 19:33

@Locze@123
W tej cenie to raczej używane, np z portalu aukcyjnego. Wbrew pozorom, stare czytnik nadal są całkiem dobre (o ile nie uszkodzone). Rzekłbym, że równoważnie dobre co ich najnowsze odpowiedniki - gdy bierzemy pod uwagę podstawową funkcję - czytanie (wyświetlanie literek) i obsługa formatów książek cyfrowych.
Jak pisałem powyżej, ja wciąż używam Onyx Book A60 (kupiony na aukcji) i wciąż spełnia swoją rolę. Do czytania w zasadzie nic więcej mi nie trzeba. Nawet nie planuję go zmieniać w najbliższym czasie na coś nowszego - po prostu nie czuję takiej potrzeby.

Petur   2 #9 29.04.2014 19:42

Zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego czytnika, więc cykl będę śledził. Mam nadzieję, że autor znajdzie czas i ochotę na kontynuowanie go :) Już po tym wstępie widzę, że jest kilka rzeczy o których nigdy nie pomyślałem. Zgadzam się jednak z Falmikiem, że jakieś oznaczenie typu [wstęp] by się przydało.

Monczkin   14 #10 29.04.2014 19:52

@Petur
Ale nudzicie :p. Dobra, poprawiłem :)

  #11 29.04.2014 20:39

Posiadam czytnik KOBO.Nie mam do jego działania żadnych uwag.Polecam.

falmic   9 #12 29.04.2014 21:28

@Petur
FALMIC! Chyba, że chcesz krócej pożyć xD

  #13 29.04.2014 21:34

@Spriggana (niezalogowany)

W Kobo, Amazon i Pocketbook problem nie istnieje.

@Monczkin

Jeśli spora część Twoich plików to PDF - zrecenzuj tablet, najzwyczajniej w świecie możesz zrazić ludzi do czytnika, którego natywnym formatem jest ePub. I jeszcze jedno - nie pisz, że ebooki trzeba poprawiać tylko kupuj tam, gdzie wiesz, że będą dobrze zredagowane. Płacić za ebooka i jeszcze go poprawiać - chyba nie tędy droga?

Monczkin   14 #14 29.04.2014 22:08

@Chris00 (niezalogowany)

A co powiesz na to?
http://swiatczytnikow.pl/sony-digital-paper-najwiekszy-czytnik-swiata-bedzie-tez.../

Wiele księgarni oprócz formatów stricte ebookowych udostępnia też pliki pdf. Weźmy pod uwagę to, że niektóre rzeczy (np. schematy, wzory, etc.) lepiej się zachowują w pdf.

Co do poprawiania. Nie chodziło o poprawianie w zewnętrznym programie, tylko poprawienie wyświetlania poprzez zwiększenie rozmiaru fontu czy kroju. Weź np. taki bookrage czy cyfrową kulturę - czasem trudno zastosować twoje kryterium - bierz, gdzie robią dobrze, skład ebooka oczywiście :)

  #15 29.04.2014 22:29

Osobiście używam Pocket Touch 622 i nie zamierzam go zmieniać na jakikolwiek inny. .doc .docx .mobi .epub czy nawet .rtf .pdf czyta bezproblemów i dalej ma wsparcie

  #16 29.04.2014 22:36

@Monczkin

No tak, też mogę Ci mnóstwo prototypów lub niszowych czytników podać. Jak na razie najlepiej sprzedają się czytniki w granicach 350 zł a nie 3500 zł. Jeśli masz wykresy, tabele etc. to dalej niezastąpiony będzie papier. Nie ma czytnika, który super poprawnie obsługuje PDF. Taki PDF z wykresami, obrazami waży i przeglądanie, powiększanie na każdym urządzeniu to katorga. Nawet jak weźmiesz gazetę w formacie ePub z większą ilością zdjęć to dłużej trwa zmienianie stron i wczytywanie takiego ePuba.
Druga sprawa, pewnie w dalszej przyszłości ePub dorobi (drogą standaryzacji) się porządnej obsługi zdjęć i innych ""nietekstowych" rzeczy.

Chyba i tak większość (szczególnie) nowych czytników pozwala na zmianę fontu, interlinii etc. :)

Po prostu ludzie kupują i nie mają odwagi reklamować takiego źle przygotowanego ePuba. Niektórzy bawią się jeszcze w Calibre i poprawią. Trochę nie tak to powinno wyglądać, bo w końcu płaci się za ebooka. Kolejnym właśnie problem ebooków jest kwestia ich reklamacji i wypożyczeń.

Generalnie dokonałeś dobrego wyboru. Kobo HD jest teraz jednym z lepszych urządzeń, choć nie wiem czy masz jakieś porównanie, bo tak naprawdę Kindle mimo swej popularności nie są urządzeniami idealnymi. Ich przewagą są tylko usługi Amazona.

laston   9 #17 29.04.2014 23:57

Ten Kobo wygląda na całkiem niezły sprzęt ale kosztuje prawie 700 zł, nie polecilibyście czegoś tańszego? Do niedawna myślałem, że na tym rynku niepodzielnie rządzi Amazon ze swoimi Kindle'ami.

ender140   3 #18 30.04.2014 02:56

Ja mam Kindle Paperwhite 2 i jestem zadowolony.

  #19 30.04.2014 08:36

Stoję przed wyborem zakupu mojego pierwszego czytnika ebook. Ma mi służyć tylko do czytania książek, podkreślam tylko książek. Biorę pod uwagę Kindle Classic lub Pocketbook 614 Basic. I tu moje pytanie brzmi cóż zakupić? Oslawiony Kindle czy Pocketbook? Doradźcie mili panstwo i Ty autorze tego bloga , bo po Twoim "wstępie" wiem tyle ile wiedzialam przed nim.

  #20 30.04.2014 08:49

Może doczekam się czytnika Kindle z aplikacją SuperMemo na pokładzie.

prap   3 #21 30.04.2014 09:28

Nie chciało mi się czytać całego tekstu ani komentarzy bo po co tyle wyrazów kiedy można prosto?

1 Kupić 51,30 euro w kantorze.
2 Pojechać na wycieczkę do Rzeszy.
3 Kupić Kindla.
4 Za pozostałe 2,30 euro kupić i spożyć Currywursta
5 Wrócić szczęśliwym posiadaczem Kindla.

Dziękuję za uwagę.

olmeca   12 #22 30.04.2014 11:05

Swój pierwszy czytnik kupiłem jeszcze w empiku i był to pierwszy Trekstor Pyrus z ekranem działającym na e-inku, ale szczerze to bardzo brakowało mi podświetlenia, zwłaszcza jak często jeździłem po nocach,a lampki a autobusach nie do końca doświetlały mi czytnik lub przeszkadzały współpasażerom w spaniu. Innym powodem kupienia czytnika był brak miejsca na kolejne książki na półce i czasami ich dziwne znikanie bez powiadomienia do kogo idą.
Z trekstorem wytrzymałem jakieś 1,5 roku, aż w końcu zdecydowałem się na kupienie Kindle Paperwhite 2, głównie z naciskiem na wbudowane podświetlenie i też barierą była dla mnie cena - chciałem się zmieścić w granicach 300zl (tyle samo kosztował Trekstor jako empikowa nowość). Przy okazji moich wyjazdów udało mi się zdobyć właśnie nowego Kindla i na chwile obecną czytnik ten sobie chwale. Nie ma żadnych zbytecznych artefaktów - służy do czytania zgodnie z przeznaczeniem, a opcja wysyłania książek do czytnika po wifi jest dla mnie wręcz doskonała. Przed wyjazdem mogę załadować całą paczkę książek, a logując się do jakiejś sieci czytnik sam pobiera to co zostało do niego wysłane i dodatkowo zostaje jeszcze kopia w chmurze.

@LoczeQ123
Aktualnie jest obniżka cen na czytniki Amazony, jak wystarczy Ci Kindle Clasic to powinieneś zmieścić się w tych 200 PLN.

Merode   4 #23 30.04.2014 16:10

Mam dwuletniego Kindle Classic. Nie mam żadnych zastrzeżeń - spisuje się wzorowo. Mogę mieć tylko rzyczenia:

1. Na pełnym naładowaniu można przeczytać długą książkę (Potop), ale akumulator jest już wtedy prawie wyczerpany. Wolałbym jednak pojemniejszy, ponieważ bateria na pewno będzie ulegała dalszej degradacji.

2. Guzik powrotu mógłby być po prawej albo nawet obu stronach czytnika. Jeżeli przejdę do adnotacji lub słownika, nie jestem w stanie sięgnąć palcem prawej dłoni do guzika powrotu (który jest z lewej). Trzymając się lewą ręką poręczy w autobusie przysparza to kłopotów. Leworęczni mają tutaj sytuację komfortową. ;-)

3. Sam czytnik jest leciutki jak powietrze, niestety dedykowany pokrowiec od Amazon dodaje mu sporo masy i grubości. Mógłby być cieńszy i lżejszy. Poza tym załapałem się na starszą wersję pokrowca bez magnesu, także czasem w plecaku czytnik sam się otwiera. Trochę jestem na to zły, bo jednak kosztował niemało. ;-)

Merode   4 #24 30.04.2014 16:11

Wow, "życzenia". Wow. O.o

Acamapichtli   4 #25 30.04.2014 19:28

Ciekawie zapowiadająca się seria, czekam na kolejne wpisy. Niedawno przyglądałem się różym modelom i właśnie Kobo Aura HD przykuł moją uwagę.

Obecnie posiadam klasycznego Nook'a Simple Touch (zwykły bez podświetlenia), dużo na nim czytam i jest świetny. Bateria wytrzymuje od 3 tygodni w porywach nawet do miesiąca. Oczywiście żeby to utrzymać trzeba czasem wejść do sklepu i chwilkę poprzeglądać, ale to inna sprawa.

Jako że taki czytnik świetnie sprawdza się do czytania samego tekstu w formacie EPUB, inne formaty poszły w odstawkę, ale jednak mam trochę książek w PDF i chciabym je przeglądać na czytniku (np. książki/notatki z uczelni itp.). I ciekawi mnie jak Kobo sobie z tym poradzi, czy jest wygodnie.

Wolfgar   7 #26 30.04.2014 21:58

@Monczkin: Ten Kobo co go kupiłeś z tym ekranem to trochę przerost formy nad treścią. No chyba że dążymy do zamontowania retino-podobnych e-inków w czytnikach. Te HD to więcej pikseli niż ma mój 16" ekran w moim lapku. Chwali się za to każdy większy ekran. DX są moim zdaniem za drogie i za duże. A zaś 6" to jednak trochę mało.
Tak jak Chris00 powiedział. Schematy na czytniku to nadal kompletna porażka.

saitoh   6 #27 30.04.2014 23:39

Sam myślałem o tym Kobo HD, ale też uważam, że to przerost formy nad treścią.
Co z tego, że troszkę większy ekran, skoro ogromne obszaru tego ekranu są marnowane i tekstu na ekranie mniej niż w czytnikach 6''.

kijan   2 #29 02.05.2014 02:15

Ja osobiście korzystam z 3 sprzętów: ipada, kindle i onyx. Najwięcej czytam na ipadzie i muszę przyznać, że jest tam świecący ekran mi za bardzo nie przeszkadza :)

  #30 01.07.2014 12:52

Ja posiadam Onyx i62. Do czytania bardzo dobrze sprawuje sie. Nic nie obrabiam callibre. Lyka tez bardzo dobrze pdfy (mowie tu o takich tekstowych, a nie technicznych z obrazkami :) ). To co fajne to jest dotykowy, ale z obu stron czytnika ma przyciski do przerzucania stron. Osobiscie strony przelaczam tlyko przyciskami i nie wyobrazam sobie zeby to robic dotykowo. Dotykowo byloby mniej wygodnie i brudziloby ekran. Co prawda eran ebooka nie brudzi sie tak jak np. komorek itp, ale nie lubie zadnych sladow na nim ;). Wiec jest to dla mnie ogromna zaleta onyxa. Dotyk za to przydaje sie w nawigowaniu po czytniku;).

Jednak sprzet ma kilka wad:
- wg mnie slabe wsparcie (przynajmniej ja tak to odczuwam) - no ale to nie sprzet, a bardziej podejscie na forum do klienta
- rozne problemy z chmura

Jednak chetnie przeczytalbym porownanie takze z tym onyxem ;). Fajnie wiedziec czy i na co w przyszlosci wymienic ;). Nie przewiduje zeby to bylo szybko, bo sprzet do czytania dobrze sprawuje sie. Brak wodotryskow, ale jak wspomniano to sa tylko mile dodatki ;). Do tego nie sadze, zeby ktoykolwiek obecnie czytnik mial jakies wodotryski ;).

Dodatkowo chcialbym uslyszec za i przeciw podswietlaniu w czytniku. Obecnie uzywam czytnika i posilkuje sie lampka. Potencjalnie widze kilka wad podswietlania:
- jakas dodatkowa wartwa przed ekraniem - czy to nie pogarsza obrazu czytnika, czyli tego co wyswietla sie na ekranie?
- krotki czas trzymania baterii w czytniku i wieksze jej eksploatacja. Latwiej wymienic akumulatorki w lampce niz podlaczac czytnik ciagle pod ladowarke, a energii moze pozniej zabraknac w najmniej odpowiednim momencie jak zapomni sie doladowac. Do tego latwiej kupic nowe akumulatorki niz zmieniac zapewne droga zuzyta eenrgie w czytniku
- slyszalem, ze moze byc jakis problem przy delikatnym sladzie na ekranie, ze podswietlenie bardzo to uwydacznia (nie mowie tu o powaznym uszkodzeniu czytnika?). Co prawda bardzo dbam o czytnik, ale nigdy nie wiadomo co sie moze przytrafic i nie wiem tez o jakim i jak latwo powstajacym wgnieceniu mowimy
- byc moze ciezszy czytnik i wieksza ramka

Oczywiscie zaleta jest jedna. Nie trzeba kupowac/miec ze soba podswietlenie + byc moze podswietlenie w ten sposob ma przewage nad podswietleniem lampkowym.

Czy ktos ma jakies doswiadczenia?

Geralt

  #31 01.07.2014 12:55

A i jeszcze jedno. Recenzujac czytniki piszcie o tym czy czytnik jest sprzedawany oficjalnie w Polsce i czy obowiazuje normalna gwarancja i na jakiej zasadzie. To tez ma znaczenie przy kupowaniu. Np. moj onyx byl kupiony w PL i mial polska gwarancje. Wiem, ze Amazon nie mial do pewnego momentu oficjalnego wsparcia w Polsce, choc akurat tam obsluga klienta byla bardzo dobra i mozna bylo reklamowac bez problemow, a wysylka reklamacyjna byla na koszt amazon? A jak z innymi np. tym Calym Kobo :)?

  #32 01.07.2014 13:34

A wlasnie podczytalem, ze podswietlenie poprawia czytelnosc nawet w zwyklym swietle? A jak ze zmeczeniem wzroku ;)?

Bo jesli tak to jest to dodatkowa zaleta:).

  #33 14.07.2014 18:58

Witam,

Mam problem. Kupiłam Kindle 5 i nie działa mi funkcja powiększenia czcionki - jest nieaktywna. Czy może mi ktoś pomóc. Co mogę z tym zrobić?

Pozdrawiam

  #34 28.08.2014 10:32

@Jim1961: "Niektóre pleonazmy akceptujemy na mocy zwyczaju językowego – przykładem podobnym do "tylko i wyłącznie" jest "krótko i węzłowato"". - prof. Mirosław Bańsko, UW, poradnia PWN.
Oczywiścier rozumiem, że masz większe kompetencje niż prof. Bańko, skoro musisz napisać komentarz tylko po to, żeby to wytknąć. Śmiało, pokaż nam!

  #35 11.09.2014 15:23

Onyx BOOX i65S.
Niestety kupiłem ten czytnik.
Od początku problemy z uruchomieniem.
Co start to ekran błędu z wykrzyknikiem i "ludzikiem" androida.
Za każdym razem reset i wtedy działa.
Sprzęt na gwarancji, więc wysyłka do serwisu.
Zwrot z odpowiedzią:
BRAK ZGŁASZANEJ USTERKI
NASTĘPNYM RAZEM OBCIĄŻYMY KOSZTAMI KURIERA ORAZ EKSPERTYZY.
Oczywiście pierwsze uruchomienie po serwisie i ekranik błędu.
Przez kolejne 4 dni na 3/4 uruchomienia dziennie, czytnik 3 razy odpalił bez resetu.
Pismo do serwisu i odpowiedź:
Witam,
....."Panie Pawle czytnik na serwisie był naprawiany ale serwis nie odpowiada za ładowanie czytników. Z związku z tym każdy czytnik, który wraca z serwisu przed użyciem musi zostać podłączony do zasilania. Pana czytnik ma objawy ewidentnego rozładowania zatem proszę go podłączyć do prądu na minimum 5 godzin.
Jeśli natomiast faktycznie mimo kilkugodzinnego ładowania czytnik nadal będzie przysparzać problemy proszę o ponowny kontakt. "....znów pismo z fotkami ekranu błędu, i znów odpowiedź...ale czy czytnik był ładowany?
Ktoś próbuje robić ze mnie idiotę....

  #36 14.11.2014 01:41

Od 9 miesięcy korzystam z czytnika Kobo Mini kupionego na aukcji za 210 PLN. To mój pierwszy czytnik ebooków i jestem bardzo z tego urządzenia zadowolony, a moje czytelnictwo wzrosło niepomiernie w stosunku do lat poprzednich. Czytnik jest wyposażony w ekran dotykowy wykonany w technologii Viziplex (nie jest całkowicie biały) o przekątnej 5 cali. Czytnik bez problemu mieści się w kieszeni i tym samym jest bardzo mobilny. Obsługa "dotyku" jest bardzo intuincyjna mimo braku menu w języku polskim (mam ustawiony angielski). Żadnych problemów z nim nie miałem, zaś bateria trzyma miesiąc. Niestety obecnie ten czytnik jest niedostępny na rynku. Mogę też polecić innego malucha 5-calowego, mianowicie Pocketbook Mini, obsługuje się go przyciskami. Miałem go w swoich rękach i zrobił na mnie pozytywne wrażenie. Jeśli w przyszłości miałbym kupić kolejny czytnik to byłoby to urządzenie z ekranem "paper white" i podświetleniem ekranu gdy czytamy w ciemnym pomieszczeniu. Ale na razie jestem zadowolony z mojego Kobo Mini.

  #37 11.01.2015 13:14

o, bardzo przydatny artykuł, wcześniej czytałam ten (http://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-czytnik-e-book/403/), a teraz mam pełen obraz sytuacji. chyba zdecyduję sie na kindla. wiecie, czy w razie awarii jest jego jakiś serwis w Polsce , czy trzeba gdzieś za granicę wysyłać?

  #38 09.03.2016 22:19

Mam Sony PRS-T@ od kilku lat, nigdy nie miałem z nim żadnego problemu. Kupiłem niedawno Kindle Voyag'a ale zwróciłem. Dla mnie czytnik ma być do czytania książek a nie rejestracje w sklepiku, hasełka, e-maile, światełka WIFI i bajerki. Wróciłem do Sony. Szkoda, że Sony zaprzestało produkcji czytników bo były rewelacyjne. Pozdrawiam.

  #39 01.07.2016 15:34

miałam czytnik ebooków ale mam problem bo chyba cos mi się popsuło, zamówiłam sobie ostatnio na ksiegarnia-internetowa kilka ebooków ale nie moge ich otworzyć... Co może byc przyczyną?