Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Instalacja Windowsa 7 — poziom Master

Całe zamieszanie miało miejsce jakiś czas temu, ale teraz postanowiłem się podzielić z Wami tymi doświadczeniami.

Dane:

  • Montowany dysk SSD: Samsung 840 EVO 250GB.

Komputer na którym był instalowany SSD:

  • Procesor AMD - nie pamiętam dokładnie jaki
  • Płyta ASUS M5A 78L-M V2
  • Pamięć: 4GB RAM

Mój komputer:

  • Procesor Intel Core i5-4440
  • Płyta GIGABYTE GA-B85-HD3
  • 8GB RAM

Celem było zakupienie dysku SSD i instalacja na nim Windowsa 7, który był postawiony na dysku HDD - oczywiście z użyciem tych samych danych rejestracyjnych, gdyż sprzęt pozostawał ten sam. Taką operację wykonywałem już wielokrotnie i nigdy nie było problemu. Byłem przygotowany - instalkę Windowsa 7 miałem na bootowalnym pendrajwie. Dodatkowo miałem też oryginalną płytę DVD z Windowsem 7 oraz oryginalnym kluczem.

Zaczęło się jak to zwykle bywa od zrobienia kopii ważnych danych, w tym zrobienia kopii maili. Tutaj był używany program Thunderbird, więc użyłem doskonałego oprogramowania, jakim jest MozBackup. Plik kopii przerzuciłem na wszelki wypadek na drugą partycję dysku HDD, gdyż kilka razy napotkałem problem z trudnościami z dostępem do starej partycji systemowej na dysku podpiętym jako dodatkowy. Wszystko cacy! Odpaliłem kompa i chciałem wejść do BIOS'u - tu pierwsze problemy. Płyta ASUS M5A 78L-M V2 jakoś dziwnie się zachowywała - objawiało się to tym, że nie było w ogóle widać ekranu początkowego - monitor wyświetlał tylko info o braku sygnału, po czym pierwszą "planszą", jaka się ukazywała moim oczom była ta z ładowaniem systemu Windows. Oczywiście próbowałem wciskać F2 lub F11 podczas uruchamiania komputera, ale to nie dawało rezultatu. Okazało się później, że jeśli odłączy się zasilanie i następnie odpali komputer to przy takim "pierwszym" uruchomieniu widać na chwilę te początkowe komunikaty. Niestety ta "chwila" trwała sekundę lub mniej i nie zdążyłem nigdy przeczytać co jest tam napisane. Wpadłem na pomysł, że zrobię fotkę - o ile zdążę - i udało się.

Tym magicznym przyciskiem uruchamiającym BIOS okazał się Delete :-)
Myślałem, że od tego momentu może być już tylko lepiej. Sprawdziłem wersję BIOS'a i okazało się, że jest dosyć stara i można ją aktualizować. Pobrałem odpowiednie pliki ze strony producenta i zaktualizowałem, sądząc, że to może rozwiązać problem z tym dziwnym uruchamianiem się komputera.

Niestety to nie pomogło. Do tej poty nie wiem dlaczego nie wyświetlają się te komunikaty, może to wina analogowego podłączenia monitora przez złącze D-SUB.
Napięcie rosło, a cierpliwość osoby, której to robiłem zaczynała się powoli kończyć.

Podpiąłem dysk. Uruchomiłem BIOS, ustawiłem bootowanie z pendrajwa i odpaliłem ponownie kompa. Ku mojemu zdziwieniu płyta nie wystartowała z pendrajwa tylko z dysku SSD - oczywiście wywalając błąd o braku systemu itp.

Pendrajw na pewno sprawny, gdyż używałem go już wielokrotnie i zawsze wszystko działało.

Wszedłem do BIOSU i zacząłem kombinować. W ogóle dziwne są tam ustawienia w BIOSIE tej płyty. Jest tam ustawienie dysków, zauważyłem, że widnieje tam jako jedna z pozycji mój pendrajw. No to ustawiłem go jako dysk pierwszy i następnie w opcjach uruchamiania ustawiłem, żeby komputer odpalał się z dysku (w tym przypadku był nim mój pendrajw) - trochę rzeźba, ale o dziwo zadziałało!

Instalator się uruchomił i mogłem przystąpić do dalszych czynności - pomyślałem, że to już koniec moich problemów. - okazało się, że nie. Instalacja przebiegała bez problemów do momentu "Kończenie instalacji", które trwało podejrzanie długo.
Niestety moje obawy okazały się uzasadnione - instalator zamrażał się na tym etapie i koniec.

Przeszukałem fora internetowe i zalazłem kilka rozwiązań tego problemu - niestety żadne nie podziałało. Oczywiście zmieniałem również porty SATA we wszystkich możliwych konfiguracjach.

Spróbowałem instalacji z oryginalnej płyty DVD. Identyczna sytuacja - zamrożenie na etapie "Kończenie instalacji". Zacząłem myśleć, że dysk jest uszkodzony. Podpiąłem start HDD, odpaliłem program Samsung Magician i okazało, że dysk SSD jest w porządku - przynajmniej według owego programu.

Postanowiłem sprawdzić dysk na innej konfiguracji. Poszedłem do mojego kompa, podpiąłem dysk, ustawiłem bootowanie z pendrajwa i rozpocząłem instalację Windowsa 7. Wszystko poszło pięknie, "Kończenie instalacji" trwało kilkanaście sekund i moim oczom ukazał się ekran tworzenia użytkownika.

Tutaj się zatrzymałem i przeszła mi przez głowę pewna idea, o której nigdy bym nie pomyślał wcześniej - a może by tak wyłączyć teraz kompa i podpiąć dysk do tamtego komputera? Jak pomyślałem, tak zrobiłem, pomimo moich wszelkich obaw odnośnie różnic platformy (INTEL vs AMD). Po podpięciu dysku do tego drugiego komputera Instalator Windows wznowił pracę! i zaczął od ekranu z tworzeniem użytkownika. Na początku był problem z klawiaturą - nie chciała reagować, myszka podobnie, ale po chwili zaczęły działać.

Dokończyłem instalację i uruchomił się Windows!

Wszystko wyglądało normalnie, nie było żadnych anomalii. Pobrałem sterowniki do płyty ze strony producenta.

Do tej pory żadnych zawieszeń, system działa stabilnie.

Wniosek:

Zawsze myślałem, że zainstalowanego systemu nie należy przenosić na inny komputer, a tym bardziej na innej platformie. Okazuje się jednak, że na takim etapie instalacji jest to możliwe bez najmniejszych problemów. Być może instalator dopiero w końcowej fazie podczas ostatniego restartu identyfikuje konkretną maszynę. Ktoś ma jakąś szerszą wiedzę na temat procesu instalacji?

Nie udało mi się ustalić dwóch rzeczy:

1. Dlaczego na tej płycie M5A, pomimo prawidłowych ustawień w BIOSIE płyta ignoruje uruchamianie z nośnika USB.

2. Dlaczego podczas uruchomienia komputera nie wyświetlają się komunikaty, aż do momentu ładownia systemu. 

windows oprogramowanie porady

Komentarze

0 nowych
mleczyk   2 #1 08.12.2014 13:07

Co do pkt 2 to mam to samo w pracy ale wiem już że Delete otwiera biosa. A czemu tak jest to nie zagłębiałem się i z chęcią poznałbym odpowiedź kogoś kto już takowe coś miał i wiem czemu.

marqs37   10 #2 08.12.2014 13:13

Niektóre płyty mają opcję skracania ładowania biosu aby przyśpieszyć bootowanie systemu. Nie wyświetlają komunikatów dla oszczędności kilku sekund. Sprawdź mam nadzieję że to to. Opcja nazywa się chyba fast boot.

Remix   11 #3 08.12.2014 13:13

@mleczyk: Producenci płyt głównych stosują różne klawisze do otwierania BIOSA, nawet w obrębie jednego producenta są różnice. Wszystko jest OK, jak masz informację wyświetloną jaki klawisz nacisnąć - ja niestety takiej informacji nie miałem, stąd mój problem.

dr.boczek   7 #4 08.12.2014 13:26

ja już z przyzwyczajenia wciskam F2/DEL na zmianę. a jeśli chodzi o menu boot to różnie bywa, czasami F8, czasami F11, F12 i z ESC się również spotkałem, ktoś powinien to jakoś ujednolicić w końcu

adammo   4 #5 08.12.2014 13:32

> Dlaczego na tej płycie M5A, pomimo prawidłowych ustawień w BIOSIE płyta ignoruje uruchamianie z nośnika USB.
Z tym to różnie bywa. Czasami płyty obsługują tylko USB-FDD, czasami pomaga zaznaczenie Legacy USB Support na Enabled.
W tej płycie powinny być jednak opcję w stylu USB Mass Storage Device Conf, gdzie można wybrać coś w stylu Emulation Type/Reset Delay. Niby domyślna konfiguracja powinna być OK, ale zdarzają się różne przypadki.
> Dlaczego podczas uruchomienia komputera nie wyświetlają się komunikaty, aż do momentu ładowania systemu.
Prawdopodobnie były włączone pozycję: Quick Boot / Full Screen Logo / Hit 'DEL' Message Display (będzie to gdzieś w zakładce Boot).
Oczywiście zdarza się też, że np. monitor/karta graficzna ma taki czas reakcji ;)
> Być może instalator dopiero w końcowej fazie podczas ostatniego restartu identyfikuje konkretną maszynę. Ktoś ma jakąś szerszą wiedzę na temat procesu instalacji?
Jak się domyśliłeś instalator od czasu Visty dokonuję instalacji sterowników dopiero w ostatniej fazie (w Win 8 i chyba 7 piszę Konfiguracja sprzętu).
Sam instalator w pierwszej fazie dokonuję tylko przekopiowania plików na dysk + instalacji bootloadera (można to zrobić samemu za pomocą narzędzia imagex).

Autor edytował komentarz.
moh3r   10 #6 08.12.2014 13:32

@dr.boczek: https://xkcd.com/927

Autor edytował komentarz.
kaisuj   10 #7 08.12.2014 13:37

Szczerze mówiąc, to po przeczytaniu tytułu sądziłem, że wpis będzie może o tym jak zainstalować Windowsa za jednym pociągnięciem na 10 kompach jednocześnie podpiętych do jednej sieci lokalnej, albo inny rodzaj równie podstępnego, co ciekawego rozwiązania.
Szybko znikająca plansza BIOSu może wynikać z ustawienia szybkiego bootowania. Trzeba by poszukać czy coś takiego nie jest gdzieś ustawione.
Co do pendriva to trochę nie rozumiem, bo napisałeś w tekście, że zmieniłeś sekwencję bootowania i poszło. To w końcu poszło czy nie poszło? Pamiętaj, żeby pendriva włożyć do komputera przed włączeniem, żeby BIOS miał szansę go rozpoznać. Niektóre BIOSY umożliwiają wybór urządzenia bootowalnego niezależnie od tego, co mają na stałe zapisane, więc warto też wypróbować taką metodę. Wybierane każdorazowo przy bootowaniu źródło systemu ma wyższy priorytet niż sekwencja bootowania zapisana w BIOSie. Czasem warto też użyc innego programu do tworzenia bootowalnych pendrivów. Kilka razy spotkałem się, że dany program nienajlepiej tworzył obraz płyty na pendrivie w przypadku jednego systemu, a dobrze radził sobie z innym.

Remix   11 #8 08.12.2014 13:43

@kaisuj: Nie poszło po ustawieniu bootowania z USB, ale poszło, gdy ustawiłem pendrajw jako dysk pierwszy (bo widziało go jako dodatkowy dysk, i jako pamięć USB) i wtedy ustawiłem bootowanie z dysku normalnie - BIOS myślał, że bootuje z dysku, a bootował z pendrajwa - taka partyzantka.
Pendrajw na pewno jest dobrze przygotowany, bo instalowałem z niego system na kilkunastu komputerach i nigdy nie było problemów.
Ogólnie BIOS w tej płycie był z lekka dziwny, inny, niż widziałem we wszystkich płytach ASUS'a.

Autor edytował komentarz.
barylka1986   4 #9 08.12.2014 13:47

@@Remix Na początek proponuje zapoznać się ze znaczeniem słowa "bynajmniej".
Co do zamrażania systemu na ostatnim etapie instalacji można spróbować podpiąć dysk do innego portu SATA (płyty mogą mieć kilka kontrolerów SATA) ewentualnie odpiąć inne dyski na czas instalacji.
Problemy ze startem z pamięci przenośnej może rozwiązać użycie programu Rufus.
Instalacja systemu Windows 7 polega na przeniesieniu zawartości obrazu install.wim. Instalacja urządzeń następuje w ostatniej fazie (tej, w której system się zawieszał w tym przypadku).

Miszkurka2000   15 #10 08.12.2014 14:32

@barylka1986: Bynajmniej = przynajmniej ... częsty błąd niestety.

LonngerM   11 #11 08.12.2014 14:35

Przyznam się, że mnie mocno zainteresowałeś tym przenoszeniem systemu, byłem pewien, że już podczas instalacji się wszystko ustawia.

"że dysk SSD jest w porządku - bynajmniej według owego programu."

Bynajmniej przynajmniej. Już myślałem, że kolejne zdanie będzie wskazywać, że jednak dysk SSD jest wadliwy.

bystryy   9 #12 08.12.2014 14:49

@dr.boczek: Niektóre modele Toshiby miały "kursor w prawo", by wejść do menu bootowania.

Remix   11 #13 08.12.2014 15:02

@barylka1986: Już poprawiłem, oczywiście mój, błąd miałem na myśli "przynajmniej".
Co do zmiany portów SATA - próbowałem wszystkich kombinacji - dobrze, że mi to przypomniałeś to uzupełnię w tekście.

wojtex   9 #14 08.12.2014 15:59

W XP-ku, w pewnym momencie instalacji był komunikat w stylu "trwa konfigurowanie sprzętu". Widocznie w Siódemce ta konfiguracja jest robiona na końcu instalacji. Tak czy inaczej - dobrze wiedzieć : )

Autor edytował komentarz.
jaredj   9 #15 08.12.2014 16:15

Ja ekranu z logiem i opcjami biosu do wyboru nie widzę, bo mój monitor wybudza się ... ok 10s. Ten ekran dawno zdąży zniknąć, gdy monitor w końcu zdecyduje wyświetlić obraz z karty. I przechodzi w stan uśpienia zawsze, gdy choćby resetuję kompa.
Co do przenoszenia systemu na SSD - są aplikacje, aby przenieść działający system na inny dysk (klonowanie). Robiłem, z hdd na inny hdd, choć musiałem pogrzebać z ustawieniami MBR aby nowy dysk był bootwalny.

KyRol   17 #16 08.12.2014 16:41

"Pendrajw na pewno sprawny, gdyż używałem go już wielokrotnie i zawsze wszystko działało."

Tak może pisać szaman albo nadworny astrolog. Takie przypadki się sprawdza na innym komputerze. Zasadniczo wszystko co się zepsuło wczoraj działało...

Berion   13 #17 08.12.2014 16:46

Trochę bez sensu. ;) Raz, że wystarczy skopiować profil Thunderbirda i nie potrzeba do tego żadnych magicznych dodatków, a dwa że trzeba było po prostu przeszczepić partycje na SSD.

  #18 08.12.2014 16:50

Remix Ty jesteś z CDRinfo?

pawcio1212   6 #19 08.12.2014 16:55

Może omówię wnioski.
Przenoszenie systemu między komputerami jest normalnie i jeśli nie żal ci starego systemu( o ile go jeszcze masz na tym hdd) to uruchom go pod innym kompem komp i sprawdź czy się uruchomi. Taki mały test.

Czemu na początku nie działała mysz i klawiatura? Odpowiedz jest prosta.
Instalował sterowniki do brakującego sprzętu.(Raz u mnie przez 30 minut xp zmieniał tak sprzęt :P)

Ustawienia w biosie bootowania z usb mogą być pominięte z jednego powodu.
Urządzenie dla biosu było odpinane(albo za późno rozpoznawane).
Dlatego polecam magiczny klawisz do uruchamiania Boot Menu (F8 widać na screen). Możesz sprawdzić czy to zadziała :D.

Zależy dużo od monitora i jego czasu dostrojenia się do rozdzielczości.
Dodatkowo jak ktoś już wspomniał Fast Boot/Quiet Boot był uruchomiony i on ekran post zastępuje tym ładnym obrazkiem(podobno na niektórych płytach idzie go zmienić :D).

Remix   11 #20 08.12.2014 17:04

@KyRol: Gdybyś doczytał, to byś wiedział, że z tego penka chwilę później instalowałem Windowsa na innym kompie.

@jarek chodziło też o postawienie Windowsa na nowo

@Berion czytaj wyżej + MozBackup robi kopię wszystkiego, łącznie z dodatkami itp.

@Maxim128 tak, to ja

KyRol   17 #21 08.12.2014 17:08

@Remix: No doczytałem, nie zmienia to faktu, że nie wychodzi się z założenia, że coś jest sprawne na podstawie wrażeń dnia wczorajszego. Przynajmniej według mnie.

artek0100   3 #22 08.12.2014 17:40

Ciekawe.

Remix   11 #23 08.12.2014 17:40

@KyRol: Masz prawo do takiego zdania.

SpeX   6 #24 08.12.2014 19:43

A mi się zdarzyło przenosić dysk pomiędzy różnymi platformami (chyba to było AMD > Intel) i komputer działał prawidłowo bez potrzeby reinstalacji - doinstalowałem tylko nowe sterowniki od płyty głównej i grafiki.

anarchapc   1 #25 08.12.2014 19:48

To były stare dobre czasy.

  #26 08.12.2014 20:08

@Remix: To miło poznać :-) Choć dawno Cię na tamtym forum nie było :D

gowain   18 #27 08.12.2014 20:22

Nie szybciej i lepiej było skorzystać z Samsung Magician...

Axles   16 #28 08.12.2014 20:51

Co do pendrive to ja już nie raz miałem sytuacje, że jeden bios zabootuje danego pendrajwa inny nie, nie mam pojęcia od czego to zależy może od programu rozruchowego użytego na penie.
Co do del to byłby to pierwszy klawisz który bym sprawdził, to swojego rodzaju taki standard :)

Remix   11 #29 08.12.2014 20:53

@gowain: czytaj dokładnie, korzystałem :-)

Remix   11 #30 08.12.2014 20:55

@Maxim128: mnie również, no jakiś czas z 6 lat :-)

  #31 08.12.2014 20:56

@Remix: No tak gdzieś :D Możesz tam naskrobać coś jak masz czas.

WolfX   12 #32 08.12.2014 21:02

Szczerze zazdroszczę tym, którym wymiana nawet między intelem, a amd się udała. Niestety u mnie przeniesienie dysku z mobilnego intela na stacjonarnego intela kończy się pięknym blue screenem przy próbie uruchomienia siódemki. Debian Sid działa dalej jak trzeba, ale ten typ chyba już tak ma- tego systemu nic nie rozwali, a że w obu kompach jest intel i nvidia to żadnego problemu ze sterownikami nie było, kde śmiga na full efektach. Kiedyś jeszcze, jak mój robiący za serwer fujitsu odmówił instalacji debiana, ten przeszedł bez problemu nawet z platformy core2duo-nvidia na pentiumIII-S3trio.

gowain   18 #33 08.12.2014 21:04

@Remix: No tak, ale odpaliłeś go do... sprawdzenia dysku? Przecież trzeba było nim zrobić kopię 1:1 ze starego hdd na nowy ssd...

Remix   11 #34 08.12.2014 21:16

@gowain: odpaliłem tylko do sprawdzenia dysku.

Remix   11 #35 08.12.2014 21:22

@Maxim128: Jedyne materiały jakie teraz publikuję to te na moim blogu (ten z profilu) lub tutaj na blogu DP. Fora też już raczej odwiedzam sporadycznie, czasu nie mam, wiesz rodzina, praca itp :-)

  #36 08.12.2014 21:40

@Remix: Rozumiem :)

Berion   13 #37 08.12.2014 23:03

@Remix: Ale po co Ci to? Kopiując katalog z profilem kopiujesz WSZYSTKO. ;]

Remix   11 #38 08.12.2014 23:09

@Berion: W takim razie na jedno wychodzi... Zachowuje się tez strukturę folderów i hasła?

Berion   13 #39 08.12.2014 23:13

@Remix: Tak, wszystko ponieważ wszystkie ustawienia są lokalnie w folderze z profilem. Tak samo jest z lisem. W profiles.ini można sobie nawet wyprowadzić profil na pendrive lub inna partycję. Przenosiłem nie raz tak TB pomiędzy Windows, a Linuksem i odwrotnie i nigdy nie miałem problemów.

gowain   18 #40 08.12.2014 23:20

@Berion: No chyba, że foldery z pocztą są ustawione poza katalogiem profilu :) A co do przeszczepiania partycji to o tym samym pisałem - kopia 1:1 za pomocą Samsung Magician i sporo zaoszczędzonego czasu...

Emmers   4 #41 09.12.2014 20:32

Wystarczyło wcisnąć F8 i wybrać z wyświetlonych urządzeń twój pendrive. Zainstalowany system (nawet stary XP) można uruchomić na innym kompie o całkowicie różnej konfiguracji, wcześniej należy zmienić jedynie sterowniki kontrolerów IDE/ATA na Standardowe kontrolery PCI/IDE w menadżerze urządzeń.

  #42 15.12.2014 09:02

@Emmers: po wybraniu pendrive z bootmenu komp nie startował, dopiero ustawienie pendrive jako dysku poskutkowało. Problem polegał jednak na zatrzymaniu się instalacji.

adamk1985   11 #43 15.12.2014 09:25

Ostatnio też miałem problem na swoim lapku - dokładnie w tym samym miejscu...Próbowałem instalować system 3 razy i za każdym razem to samo na ostatnim etapie ekran zamarzał, aczkolwiek sam komputer nie (zarówno mysz jak i przyciski Fn działały, co mnie zdziwiło- dysk pracował jakby coś zapisywał co jakiś czas)... Sprawę rozwiązał Hard Reset - ale bałem się o dysk (nówka sztuka dopiero co wyjęta z pudełka - raz tak mi się dysk rozpier...ł już - po resecie już się nie "obudził". Na szczęście tu obyło się bez problemu)

Windowsa na peniaka wrzuciłem programem WintoBootic, podejrzewam, że coś się źle wgrało poprostu...

Takie problemy jednak mogą też wskazywać na początkowe problemy z mostkiem na płycie głownej...

Autor edytował komentarz.
  #44 15.12.2014 21:02

@WolfX: Z tego co mi wiadomo problemem z przenoszeniem między kompami dysku z systemem jest kontroler dysków. Z menedżera urządzeń trzeba to odinstalować np. dla ATA zdaje się to było: standardowy podwójny kontroler, gdzieś kiedyś czytałem o tym na necie, tylko dawno temu, dobrze mogę nie pamiętać, zapewne zbliżone to jak z kompatybilnością ATA/ATA w XP i kombinowaniem. Co do Linucha zgodzę się. Jego nic nie ruszy. ;P

TomaszK-Poz   8 #45 15.12.2014 23:18

@gowain: Jak przenosiłem partycję z HDD na SDD Samsung 830/120MB dołączoną białą przejściówką to trwało całą noc w sensie nie doczekałem się i poszedłem spać. Miałem wrażenie, że ta przejściówka była na USB 1.1 :-D