Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Gorące uwagi z Windows 10 Technical Preview (wersja 9926, styczeń 2015)

Kontynuując serię gorących uwag czas na Windows 10. Pierwszą wersję Technical Preview miałem już na swoim laptopie jako główny system po aktualizacji z Windows 8.1, widziałem również na tablecie. Z tabletu wyleciała czym prędzej, bo nie nadawała się do użytku na nim, na laptopie wyleciała kiedy explorer.exe zaczął odmawiać współpracy kilkadziesiąt razy podczas godziny.

Po pewnym czasie na kolejnym laptopie, sprzęcie niezbyt najwyższych lotów, bo wyposażonym w Core 2 Duo U7600 i 2 GB RAM, a przede wszystkim w zaledwie 32 GB dysk (aczkolwiek SSD, aczkolwiek na ATA), zainstalowałem wersję 9879, którą wczoraj zaktualizowałem do wersji 9926, czyli styczniowej.

Od razu zaznaczę, że aktualizacja automatyczna się nie powiodła, bo wymagała 8 GB wolnego miejsca na dysku, a ja miałem zaledwie 5 GB, ale udało się poprzez wrzucenie ISO na pendrive i aktualizację z niego. Trwało to dłuższą ilość czasu. Pierwsze uruchomienia również niezbyt nadawały się do użytku, bo system mielił intensywnie dyskiem (jak dobrze, że nie mam tam oryginalnego dysku już...).

Pierwsze wrażenie jest mieszane. Po aktualizacji zadziałało wszystko, co działało wcześniej, np. czytnik linii papilarnych. A potem pojawił się pulpit. I jest jedno wrażenie - ikonografia jest KOSZMARNA. Jestem fanem Metro/Modern od czasów Zune, ale to co graficy wyprodukowali przy okazji folderów, zwłaszcza Muzyki i Pobranych jest niczym coś zbudowanego przez dzieci w Paincie. Nie wiem również dlaczego styl okien jest taki specyficzny - skąd te wielkie ikonki do akcji okna? A dlaczego ikonka użytkownika jest okrągła, zamiast kwadratowej? Co to, Android?

Nowe menu Start jest o niebo lepsze od poprzedniego buildu. Opcja automatycznego przerzucania na pełny ekran, do tego szybkie skróty w "normalnym trybie". Może nawet wszystko zadziała, bo w poprzednim buildzie niekoniecznie chciało. Wolałbym jednak opcję pokazywania wszystkich aplikacji na pełnym ekranie, jak w Windows 8.1, a nie nadal na małej części, a przypiętych na większej. Nadal dostosowywanie menu Start kuleje, nie da się zaznaczyć kilku kafelków i ich razem wyrzucić. Nawet z klawiszem Ctrl, co wprowadzono w Update 1 do Windows 8.1.

Opcja wyszukiwania zajmująca pół mojego paska zadań daje się jednak skurczyć do przycisku, a rozwiniecie menu powoduje pokazanie się miejsca do wyszukiwania. Cortana po chwili zakrzyczała, że ona nie jest dostępna w moim regionie. Nacisnąłem więc Win+I, aby na pulpicie pojawił się "Charms" z ustawieniami, a dostałem... nowy panel sterowania! Jest... bardziej ograniczony (albo może taki się wydaje), ale wydaje się być niezłym kompromisem pomiędzy "PC Settings" i dotychczasowym Panelem. Który, nawiasem mówiąc, da się nadal uruchomić, całe szczęście.

Zmiana regionu, restart, ale Cortany nadal nie ma. Po chwili się okazuje, że są ustawienia Cortany, ale pojawiają się w innym miejscu, w oddzielnym oknie. Włączamy i asystentka jest. Co prawda nie wie jak się nazywam... Odziedziczyła po telefonie ustawienia lokalizacji, daily glance czy czegoś takiego, ale nie ulubione kategorie wiadomości.

Niestety, odziedziczyła też największy ból mój, czyli temperaturę pokazuje w stopniach Fahrenheita, nie respektując ustawień regionalnych, a sugerując się tylko językiem wyświetlania. Podobnie jak inne aplikacje Modern, np. kalendarz. Microsofcie, do jasnej cholery, respektuj ustawienia regionalne! W sumie i tak jest lepiej niż w Androidzie, bo są one oddzielne od języka... szkoda, że nie działają!

Skoro o Modern mowa, to spójrzmy na przykład na kalendarz. O, mamy nową ikonkę wyświetlającą to samo, co dotychczas pasek "charms" (i reagującą na ten sam skrót). Szkoda, że Win+I nadal pokazuje ustawienia komputera, a nie aktualnej aplikacji. I mamy też przycisk powodujący wyświetlenie aplikacji Modern w trybie pełnoekranowym.

Popatrzmy na inne nowe aplikacje Modern. Naciskam Win, piszę "alarm", nie działa. Okienko znika. Jeszcze raz. Zniknęło. Za trzecim razem zadziałało. Ale to beta. Alarmy. O RANY, CO TU SIĘ STAŁO?! Aplikacja alarmów w Windows 8.1 była genialna pod względem interfejsu użytkownika, a tutaj? Nowe przełączniki, podobne do niczego i totalnie niespójne, brak wybierania za pomocą tych fajnych kółek, smutno i brzydko. Aż pomyślałem, że zgłoszę uwagę za pomocą aplikacji Feedback, ale niestety nie chciała się załadować ;-)

Wracając do Cortany, ustawiłem reagowanie na "Hey, Cortana". Może nie umiem tego wymówić, albo system nie daje rady pracować na takim sprzęcie, ale to działa bardzo rzadko. Samo rozpoznawanie mowy działa jednak całkiem nieźle. Mam nadzieję, że uda się to skleić z obecnym Windows Speech Recognition i całkowicie sterować głosem w systemie.

O, mam powiadomienie! Które teraz (choć chyba w poprzednim buildzie też) pojawiają się na dole i to ma większy sens niż na górze. Klikam w nową ikonkę powiadomień i... to jest to! Panel powiadomień jest teraz o wiele lepszy, zawiera skróty do często używanych opcji (da się skonfigurować, ale jest dość ubogo z dostępnymi funkcjami - gdzie jest choćby Bluetooth?). I jest ciekawy przycisk "Tablet mode". Co się stanie jak kliknę? Wow, aplikacje same się maksymalizują, Start jest pełnoekranowy... mogę zamykać aplikację desktopowe gestem jak aplikacje Modern? Wreszcie! Gest od lewej strony ekranu pokazuje teraz przełączanie pomiędzy aplikacji i pulpitami, a od prawej pokazuje centrum powiadomień. Tylko po co w trybie tabletowym ten pasek zadań?

Jeżeli mowa o pasku, to przy wielu pulpitach nadal nie podoba mi się wspólny pasek zadań - nie wiem na którym wirtualnym pulpicie jest jaka aplikacja. Z drugiej strony bałem się jego wersji czarnej, ale wygląda bardzo dobrze.

Podsumowując - mamy trochę kroków w dobrą stronę. Ale mamy też sporo do zrobienia - przede wszystkim w warstwie wizualnej. Obecnie uważam, że jest koszmarnie, a do tego Metro zmienia się w stronę, która mnie się osobiście nie podoba. Dualność interfejsu jest tutaj dla mnie jakoś bardziej widoczna niż w Windows 8. Mam wrażenie, że pierwsze wersje Visty były jednak bardziej dopracowane wizualnie.

Ale chyba muszę zainstalować na czymś wydajniejszym niż mój stary laptop, bo nie jest płynnie i praca byłaby męczarnią, skoro otwarcie menu Start jest czasami problematyczne. Do tego miejsce, gdzie wpisuje się tekst, ciągle przeskakuje, a sama Cortana pojawia się i znika. Ciekawe, czy to tylko wina wersji beta... 

windows

Komentarze

0 nowych
Deadlyblonde   9 #1 25.01.2015 21:25

Przyzwyczaiłem się do tego Modern UI z Windows 8, w 10 wygląda to tragicznie brzydko.

xomo_pl   20 #2 25.01.2015 21:36

"Ale chyba muszę zainstalować na czymś wydajniejszym niż mój stary laptop"
urok tego wydania.... potrafi mulić tam gdzie poprzednie działały dobrze... coś optymalizacja szwankuje ostro.

Semtex   17 #3 25.01.2015 21:38

Już wiem dlaczeo Win 10 będzie za darmo, jest tak paskudny że nikt by za niego nie zapłacił :P :D

gowain   18 #4 25.01.2015 21:40

Ikonki folderów są koszmarne :) ale reszta wygląda całkiem nieźle.

  #5 25.01.2015 21:44

Tragicznie brzydki interfejs, a zaczęło się od Windowsa 8... Szkoda, że zrezygnowali z AERO z WIn 7.

Spagnoletto   6 #6 25.01.2015 22:08

Zobaczymy czy sugestie dotyczące wyglądu przesłane przez użytkowników odniosą jakiś skutek. Mi osobiście się na razie podoba.

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #7 25.01.2015 22:08

Dzień, w którym Microsoft wypuści produkt, który nie będzie ssał, to będzie ten sam dzień kiedy wyprodukują odkurzacz.

Jack_Daniels   7 #8 25.01.2015 22:10

Ma już ReFS ?

rgabrysiak   11 #9 25.01.2015 22:10

Myślałem, że im bliżej do premiery tym system będzie wyglądał coraz lepiej i działał coraz stabilniej. Tymczasem w wielu miejscach zmiany wprowadzone względem wcześniejszych wersji są na minus. Próba połączenia dwóch odrębnych środowisk, czyli tradycyjnego pulpitu i Modern UI, moim zdaniem Microsoftowi kompletnie nie wychodzi.

adamo000   11 #10 25.01.2015 22:31

Przeżyłem szok tak jak Ty gdy zobaczyłem jak wygląda aplikacja Alarmy.. W Win 8.1 wygląda świetnie. Nowocześnie i minimalistycznie. W Windows 10 TP wygląda okropnie.. Jak w Androidzie 1.6..
Microsoft robi postępy ale chyba na długi urlop poszli projektanci graficzni i ludzie od software zaczęli robić ich robotę co w efekcie nie dało ani jakiegokolwiek przyzwoitego stanu wizualnego ani dobrze dopracowanych elementów.
Mimo wszystko kusi aktualizacja..

Szeryfuniu   11 #11 25.01.2015 22:32

Windows 10 tu, Windows 10 tam. Wszędzie gdzie tylko stronę otworzę: Windows 10. Boję się już lodówkę otworzyć, by nie zobaczyć przypadkiem tej niedorobionej glazury.
:)

msnet   18 #12 25.01.2015 22:35

@gowain: Nad ikonkami mogliby jeszcze trochę popracować, ale najważniejsze, że się w końcu coś ruszyło w temacie i powiało świeżością :)

Autor edytował komentarz.
w.p.   3 #13 25.01.2015 22:45

Jak zobaczyłem ikonkę "Mój komputer" to zrobiło mi się niedobrze - chyba w windows 3.11 to wyglądało lepiej :/
Cała nadzieja w tym, że takie drobiazgi zostawią na koniec, ale jeśli tak ma wyglądać produkt końcowy to ja zostaję na 8.1 :)

Roman Brzeszczyszczykiewicz   7 #14 25.01.2015 22:51

@Szeryfuniu: Racja, zwymiotowac juz mozna tym szkaradnym bublem. Odezwij sie, to cie ukamieniuja.

shocco   6 #15 25.01.2015 22:57

@Szeryfuniu: Odpalisz kompa, a tam Windows 10. To jest dopiero koszmar ;-)

Autor edytował komentarz.
gowain   18 #17 25.01.2015 23:24

@msnet: nie "mogliby jeszcze trochę popracować", tylko mogliby zacząć pracować nad ikonkami :P

AntyHaker   17 #18 25.01.2015 23:29

@xomo_pl: Bez przesady, jedyne z czym aktualnie miewam problemy to IE, który lubi pożreć proca :D Poza tym lux.

kaisuj   10 #19 25.01.2015 23:30

Taka mnie właśnie naszła refleksja... Może i Windows nie ma konsoli, z której by się na co dzień korzystało, ale to wcale nie czyni go łatwym w obsłudze systemem. Jak czytam o tych wszystkich opcjach i zawiłościach, dochodzę do wniosku, że Windows jest dużo trudniejszy w obsłudze niż Linux. Wszystko wydaje się proste do póki odpalasz przeglądarkę czy ulubioną grę, ale jeśli trzeba coś skonfigurować albo babrać się w edytorze rejestru to szybko pojawiają się schody. Szukam porad i rozwiązań w necie i ktoś opisuje w jakim oknie trzeba odfajkować pole w jakieś zakładce. Włączam to okno u siebie i za cholerę nie mogę tego znaleźć. Szczerze mówiąc, to przeedytowanie pliku tekstowego w konkretnej sekcji wydaje się prostszym rozwiązaniem. Gdy się wykracza poza podstawową obsługę komputera, Windows wcale nie jest taki prosty i przyjazny, a każda kolejna wersja wydaje się być co raz bardziej pogmatwana.

  #20 25.01.2015 23:40

@w.p

W Windows 3.11 nie było "Mojego komputera", tylko "Menedżer programów". I tak, ikonki tam wyglądały lepiej.

Narzekacie, oprócz tych TRAGICZNYCH ikon nie jest źle. W każdym razie lepiej, niż toporne, ciemne Aero Glass. Lubię pastelowe kolory, o ile są jasno zdefiniowane, bez krzaczków typu "koperkowy róż"... Tutaj tak jest.

Liczę, że popracują nad stabilnością i szybkością działania, bo aktualnie stwierdzenie, że Windows jest "najbezpieczniejszą platformą dla biznesu" wywołało u mnie uśmiech politowania ;)

dystrykt   4 #21 25.01.2015 23:58

Nie podoba mi się , no ale to faza rozwojowa.

xomo_pl   20 #22 26.01.2015 00:07

@kaisuj: mówisz tak z perslpektywy usera linuxa.... z perspektywy Windows'owców to wygląda tak samo ale to linux jest ten gorszy ;) Tak na prawdę to cyrk się zaczłął wraz z W8... wcześniej Windows był spójny a masę rzeczy szło zrobić wyklikując to -coś czego zapaleni linuxiarze nie akceptują bo uwielbiają zabawę w konsoli. Problem się zaczął wraz z 'erą' W8, gdzie MS postanowił połączyć mobilny świat z desktopowym... i zaczął wycinać niektóre narzędzia z interfejsu...

@AntyHaker u mnie system nawet się zacina jak menu start otwiera (poprzedni build, te same parametry maszyny wirtualnej i działał ok) więc
coś jest nie dobrze....

kajzer121   8 #23 26.01.2015 01:00

Zainstalowałem na dwóch komputerach na stacjonarce i na laptopie obydwie wersje systemu 32 bitowe.. Zarówno laptop 13 cali i stacjonarka .procesory dwurdzeniowe Ramu podobnie po 4 giga .

Plus szybkość działania . Na obydwu komputerach . A taka ciekawostka Żona ma laptop Asus procesor też dwu rdzeniowy 3 giga ramu OEM WIn 7 Próba instalacji WIndows 10 pl nie powiodła się..!! Po uruchomieniu instalki czy z pen czy z płyty wywala komunikat Na tym komputerze system nie może być zainstalowany..!! Laptop musi dożyć swoich dni tylko na WIndows 7 lub starszej wersji okienek..!! Sprawdziłem też z WIndowsem 8.1 wywala podobny komunikat.
Minusy kafelki to co koledzy piszą wyżej
a generalnie jeszcze ta wersja WIndows 10 jest kiepsko z polszczona

AntyHaker   17 #24 26.01.2015 01:48

@xomo_pl: Uroki maszyn wirtualnych - nigdy nie wiesz co Ci przestanie działać ^^ Dlatego wolę testy na żywym organizmie :D

adamo000   11 #25 26.01.2015 02:39

@gowain: I na ikony przyjdzie czas. Tak jak napisane było wyżej, zapewne na samym końcu:)

Łukash   9 #26 26.01.2015 03:29

Normalne, nienormalne, tabletowe tryby, nowy panel, pc settings, stary panel, płaskie ikony, stare ikony, aplikacje desktopowe, gesty modern - co to za koszmar ? Ten system jest jak pomieszanie Frankensteina z Quasimodo. Myslałem już że nic gorszego od 8 nie może się zdarzyć, jednak się myliłem.

Autor edytował komentarz.
foreste   14 #27 26.01.2015 04:55

@msnet: Chyba starocią i tandetą powiało :P.

aeroflyluby   14 #28 26.01.2015 07:41

@kajzer121: No coś dziwnego z tym Asusem. Sam mam starego laptopa - celeron dual 1.6 ghz i 3 gb ram - każda wersja okienek aż do 8.1 update działa bez problemu

Axles   16 #29 26.01.2015 07:53

Jak to jest z licencją, bo czytam te wszystkie newsy i blogi o Windows 10 i podobno jest bardzo stabilny, a ile czasu można go trzymać na sprzęcie?

kajzer121   8 #30 26.01.2015 09:29

@Axles: Masz czas do października br.. A pewnie do tego czasu będą inne kompilacje

kajzer121   8 #31 26.01.2015 10:10

@aeroflyluby: Doczytałem dzisiaj w necie M$ ma czarna listę sprzętu na którym nie da sie zainstalować nowszego OS-a jak Windows 7 .. Mimo ,że sprzęt teoretycznie spełnia wymogi Windows 8 czy Windows 10

Gruchi   5 #32 26.01.2015 16:10

oby poprawili te ikonki z pierwszego screena bo wygląda to tragicznie, zresztą te z poprzednich wersji windows były ok więc po co ruszać coś co jest dobre

  #33 26.01.2015 17:00

@kajzer121
Litości!!! Twoja wypowiedź " jest kiepsko z polszczona"..!!!

  #34 26.01.2015 17:05

A ikony są po prostu MORDERCZE!!!!!
We Włoszech, od czasów Renesansu, za coś takiego dają karę śmierci..!!!

mktos   9 #35 26.01.2015 17:40

@Gruchi: Były z czasów Visty (choć Windows wciąż czasem pokazuje gdzieniegdzie ikonki z czasów Windows 95) i totalnie nie pasują do obranego przez Microsoft stylu - ale obecna ich wersja jest straszna :-)

@Jack_Daniels: Obsługa jest (jak i w 8.1), ale instaluje się na partycji NTFS.

adi0922   11 #36 26.01.2015 20:27

Na moim laptopie 2x2,5ghz 3gb ram 256mb grafiki. Tnie już przy otwieraniu startu. Normalnie otworzy czy się nie otworzy? Cortana otwiera się chyba cala minutę. Dużo rzeczy też kieruje do binga.
Ale robi wrażenie ta 10.

mktos   9 #37 26.01.2015 22:02

@Cztery Rowery (niezalogowany): Ja mam nadzieję, że po prostu projektanci byli akurat na urlopach i ikony projektowali programiści ;-)

  #38 04.09.2015 13:14

No nie, jestem graczem w Kurniku, niestety gdy miałam windows 8 nie było problemu z chwilą zainstalowania windows 10 rozdane karty są widoczne dopiero w chwili gdy powinnam je wykładać i mam zbyt mało czasu na zastanowienie się , która mogę wyłożyć