Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Ericsson Xperia Neo V

Sony Ericsson zawsze był dla mnie firmą, która swoimi telefonami nie zachwycała. Sony jako koncern bardziej kojarzy mi się z telewizorami i systemem audio niż telefonami. Zawsze stała w mojej opinii w cieniu Nokii. Choć sam nigdy tej nie miałem, zawsze marzyłem o telefonie tej marki. System Symbian rozpalał we mnie nutkę marzyciela, o systemie, na którym można instalować ogromną liczbę aplikacji.

To nic, że często telefon okrutnie zwalniał, gdy aplikacji zainstalowano za dużo. W czasach, gdy ja miałem, czy to Alcatela OT511, Mitsubishi M320, na topie były takie telefony jak Nokia 7650 z chyba pierwszym sliderem, pokraczna nokia 3650 z klawiszami opisanymi na okręgu, czy kultowy wręcz Siemens Sl45i. W późniejszym okresie miałem takie wynalazki jak Samsung X660, LG shine, Samsung Avila GPS. Cały czas sobie obiecywałem, że koniec z dziwnymi telefonami opartymi o jave.

Szczęście się do mnie uśmiechnęło w styczniu, gdy wreszcie udało mi się nabyć drogą kupna telefon z systemem. I to nie, byle jakim a Androidem. Moim łupem padł telefon Sony Ericsson Xperia Neo V. Xperia Neo V to jeden z nowszych smartfonów w ofercie Sony Ericssona. Ma być udanym kompromisem między szeroką funkcjonalnością a przystępną ceną. Użytkownik otrzymuje telefon, który wyróżnia się wyglądem. Wersja, którą wybrałem ma atrakcyjną ciemną obudowę w kolorze „Blue Gradient”, z chromowanymi dodatkami.

Dane techniczne:

  • Standard GSM: 850 900 1800 1900
  • Standard UMTS: 900 2100
  • Wymiary: (wys. x szer. x grub.) : 116,00 x 57,00 x 13,00 mm
  • Waga: 126,00 g
  • Wyświetlacz: Kolorowy / TFT 16mln kolorów 480 x 854 (3,7")
  • Max. czas rozmów: 2G: 415 min. (6,9 h) 3G: 420 min. (7,0 h)
  • Max. czas czuwania: 2G: 430 h. (17,9 dni) 3G: 400 h. (16,7 dni)
  • Standardowa bateria: Li-Po 1500 mAh
  • Pamięć wbudowana: 320 MB (dostępna dla użytkownika)
  • Pamięć RAM: 512 MB
  • Karty pamięci: microSD, microSDHC (do 32 GB)
  • System operacyjny: Android 2.3.4 Gingerbread
  • Procesor: Qualcomm MSM8255
  • Zegar procesora: 1,00 GHz
  • Internet: 3G, HSDPA,GPRS, EDGE, Wi-Fi 802.11 b/g/n
  • Aparat foto: 5 Mpx - 2592x1944 zoom cyfrowy x16, lampa LED
  • Drugi aparat foto: 0,3 Mpx 640x480 px
  • Video: 1280x720
  • Formaty video : H.263, H.264, MPEG4 - 30 fps
  • Dodatkowe funkcje Akcelerometr, kompas cyfrowy, DLNA, radio FM, czujnik zbliżeniowy, czujnik światła

Wygląd i obudowa

Sony Ericsson, przygotowując zestaw dla Neo V, nie wykazał się zbyt wielką hojnością. W pudełku oprócz telefonu i baterii znajdziemy pliczek kilku krótkich instrukcji, ładowarkę z kablem USB (sygnowaną logiem GreenHeart), niezłej jakości słuchawki oraz kartę pamięci 2 GB oraz "skarpetę" na telefon. Na przedzie telefonu producent przewidział trzy przyciski, od lewej są to wstecz, powrotu do pulpitu oraz menu kontekstowe, jakkolwiek to brzmi. Na panelu bocznym znalazły się trzy przyciski. Uruchamiania/wybudzania telefonu, poniżej, umiejscowiona została dioda powiadomień oraz dwustopniowy spust aparatu. Ostatni klawisz został przeznaczony do dwukierunkowej manipulacji głośnością telefonu. Górna część obudowy to trzy porty – odsłonięty port jack 3.5mm oraz skryte za zaślepkami microHDMI i microUSB. Telefon posiada obudowę wykonaną z materiałów poddanych recyklingowi, jak się chwali na swojej stronie producent. Użycie takiego plastiku dało nowe zastosowanie zużytych butelek po wodzie i płyt CD: recykling wymaga znacznie mniej energii niż produkcja nowych tworzyw sztucznych. W praktyce, nie wiem, czy to wina niskiej jakości plastiku, czy po prostu oszczędności, ale obudowa jest tragicznie spasowana, wręcz „chromowane” dodatki, szczególnie z lewej strony trzeszczą podczas dotyku. Ekran, jak na moje wcześniejsze doświadczenia, prezentuje się rewelacyjnie, oferuje niezłą rozdzielczość oraz jak na telefoniczne warunki dobre nasycenie kolorów.

Co w środku

W telefonie zastosowano technologie rodem z telewizorów, mianowicie wyświetlacz Reality z technologią Mobile BRAVIA® Engine. Technologia ta podobno zapewnia ulepszony kontrast, bogatsze kolory, natomiast zastosowany wyświetlacz ma zapewniać ostry i wyraźny obraz. Jednordzeniowy procesor główny sprawuje się w Xperii znakomicie – wystarcza do płynnej obsługi interfejsu i odtwarzania multimediów. Zastosowany procesor to Qualcomm Snapdragon MSM8255 ARMv7. Układ graficzny Adreno 205 (ten sam, co w Xperia Play)do najnowszych i najwydajniejszych nie należy, to wciąż radzi sobie z grami na zadowalającym poziomie. Całością zarządza system Android w wersji 2.3.4 (Gingerbread), wyposażony w autorską nakładkę graficzną, która polepsza jego wygląd oraz funkcjonalność. Procesor jest wspierany przez 512 MB pamięci RAM, której czasem zdaje się brakować (długie przeładowywanie ekranów po wyjściu z wymagającej gry, czy też obciążający procesor flash). Czas pracy na baterii kwestia dyskusyjna. Podczas dość intensywnej pracy smartfon wytrzymywał, ledwo dobę bez ładowania, a używany mniej intensywnie 2. Wynik niezadowalający jak na akumulator o pojemności 1500 mAh.

Aparat fotograficzny

Aparat to wg mnie najsłabszy element telefonu. Nawet kręcenie filmów 720p @ 30fps nie zmieni tego zdania. Zdjęcia wyglądają jakby matryca miała interpolowane 5Mpix. Poniżej przedstawiłem małą próbkę filmową.

Duże zaszumienie zdjęć, nawet przy dobrym oświetleniu, źle rokuje. Zdjęć w nocy nawet nie chciałem robić, by nie pogrążać już telefonu. Widać na czymś oszczędzić trzeba było. Dodatkowo nie wiele tu opcji, nie ma balansu bieli, trybu makro, czy, choćby wybór przy jakim oświetleniu zdjęcie robimy.

Zdjęcia możemy wykonywać w pięciu trybach: normalnym, wykrywania uśmiechu, automatycznym, który sam wybierze dla nas odpowiednie ustawienie(co o dziwo działa bardzo dobrze) oraz najciekawszy według mnie tryb rozległej panoramy i panoramy 3D. Producent zastosował jako bonus lampę błyskową LED, która świetnie nadaje się jako latarka. Żeby pokazać działanie aparatu do testu użyłem 3 urządzeń. Obok Xperi neo V będą to Canon A560 i Samsung Avila.

System

Xperia Neo V pracuje pod kontrolą Androida 2.3.4 z nakładką TimeScape. Co ważne, Sony Ericsson zapowiedział już aktualizację do Ice Cream Sandwich, dzięki czemu wkrótce doświadczymy nowości jakie niesie ze sobą ICS.

Tak jak większość producentów Se zdecydował się na własną autorską nakładkę, którą nazwał TimeScape. Nakładka mocno nie ingeruje w system. Ot dodaje kilka gadżetów, jak układanie aplikacji na ekranach, możliwość szybkiego usuwania aplikacji oraz gadżet, który w jednym miejscu zgromadzi wszystkie nasze , sms’y, powiadomienia z Facebooka i twittera, a nawet e-maile, a wszystko okraszone płynnymi animacjami oraz przejściami. Same możliwości personalizacji wyglądu, zostały mocno przycięte. Zmiana motywu to tak naprawdę jedynie podmiana tła, które wyświetla się w niektórych aplikacjach.

Multimedia, gry, internet.

Telefon radzi sobie z odtwarzaniem plików wideo jakości HD 720p z plików MKV (H.264/AVC) Cieszy również obecność złącza microHDMI, które przy większej i szybszej karcie pozwoliło, by korzystać z telefonu jak z odtwarzacza filmów. Jako, że jest to system, dla którego można znaleźć ogromną liczbę aplikacji, odtwarzanie specyficznych formatów problemem nie będzie. Ja jedynie sprawdziłem pliki mp3/m4a, które działały bez zarzutów.

Domyślny odtwarzacz poradził sobie z nimi bez problemu. Telefon domyślnie obsługuje następujące formaty dźwięku AAC, AAC+, eAAC, AMR, OGG, WAV. To co mi się bardzo nie spodobało to fakt, że głośnik do odsłuchu umieszczono w dolnej części obudowy, tam, gdzie zazwyczaj trzymamy palce podtrzymujące telefon. Co oznacza, że nasza dłoń w większości przypadków będzie tłumić dźwięki. Mimo wszystko lepsze to, jak tracenie zasięgu przez nieodpowiednie trzymanie telefonu. Jeśli chodzi o gry, to w kilku jakie przetestowałem zauważyłem, iż dosyć szybko nagrzewa się obudowa z tyłu. Jako gracz, jestem przyzwyczajony do przycisków na padzie. Mogę jedynie stwierdzić, że granie na dotykowym ekranie w gry zręcznościowe jest tragiczne, mało precyzyjne i nierzadko strasznie frustrujące. Internet przegląda się dobrze nawet jak na domyślną androidową przeglądarkę. Strony wczytują się sprawnie, nawet te, w których kogoś poniosła fantazja z flashowymi reklamami. To co mnie zaskoczyło to szybkość z jaką telefon łączy się do WiFi. Trwa to zazwyczaj kilka sekund.

Komunikacja

Nie wiem, czy to moja wina, czy to telefon, ale rozczarowała mnie jakość połączeń. Telefon pracuje w sieci T-Mobile. Mam dostęp do 3G, UMTS i innych wymyślnych skrótów oznaczających rodzaje połączeń, a i tak rozmowa nie jest lepsza od, choćby avili czy innych dziwactw z jakich korzystałem. Nie zauważyłem, by występowały problemy z rozłączaniem ani ze znajdowaniem sieci.

Wrażenia

Zabawę z telefonem rozpocząłem od analizy sklepu z aplikacjami, posiłkowany forum poświęconemu temu systemowi, szybko wybrałem aplikacje, które należy doinstalować do telefonu. O samych aplikacjach może pisać nie będę, to jednak bardzo spodobało mi się to, iż mogę je instalować z poziomu komputera. Wystarczy, by telefon był podłączony do sieci. Pierwszy zgrzyt, jeśli chodzi o używanie telefonu to, ogromny skok czułości na dotyk. Pierwszy kontakt – tragedia. Na tym nie da się napisać sms’a. Wciskałem wszystkie klawisze ekranowe tylko nie te, które tak naprawdę chciałem. No, ale co się dziwić, skoro Avila miała ekran rezystancyjny, w którym nie dało się po prostu omsknąć palcem. Ergonomia pracy na początku była mocno dyskusyjna. Po miesiącu obcowania z telefonem, już jakoś to pisanie idzie, telefon nauczył się podawać dobre podpowiedzi, cóż nawet będąc lekko wypitym możemy napisać znośnego sms’a. Jako, że jest to mój pierwszy smartfon wszelkie wrażenia z użytkowania znacząco przerosły moje wyobrażenia. To jest po prostu idealny gadżet dla osoby, która lubi nowinki technologiczne. Taki kieszonkowy komputer.

Podsumowanie

Sony Ericsson Xperia Neo V, to naprawdę dobry telefon za stosunkowo niską cenę. Mimo że wykonanie plastików nie stoi na najwyższym poziomie, to warto zainwestować pieniądze w urządzenie które otrzyma aktualizacje do ICS – zwłaszcza, że jego cena jest niesamowicie atrakcyjna.

Zalety

  • przejrzysty, wyraźny ekran z Bravia Mobile Engine
  • ciekawy wygląd
  • stosunkowo wydajne GPU
  • TimeScape

Wady

  • tylny głośnik
  • wycierające się plastiki
  • srebrne wstawki
  • delikatne przyciski
  • trzeszczące boki
 

urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
freeq52   8 #1 22.02.2012 09:39

Dobry wpis.

"...cóż nawet będąc lekko wypitym możemy napisać znośnego sms’a".

A tutaj już mnie tym telefonem mocniej zainteresowałeś :D

bujaka5236   2 #2 22.02.2012 12:54

chyba jestem jakims hardkorowym uzytkownikiem telefonow, bo mi na wzmocnionej baterii od andidy telefon wytrzymal MAX [przy app'ce oszczedzajacej baterie] 27h, przewaznie trzyma okolo 7-10h... jak dla mnie wynik zenujacy.
do tego - nie do konca jestem przekonany co do 'kontroli' realnego dzialania aplikacji z marketu na konkretnych modelach. i tak - nabylem promocyjnie 'modern combat 3' od gameloftu - calkowicie niegrywalne. z drugiej strony - widzialem na ktorejs witrynie, ze mozliwe jest granie w starfront: collision hd [tez od gameloftu] na tym modelu, zas absolutnie nie da sie nabyc tego tytulu dla tego modelu. przypadkow jest oczywiscie znacznie wiecej i nie dotycza stricte telefonow a raczej kontrolowania tego co figuruje w android markecie...
btw co do gpu -> nie jestem w pelni przekonany ;) .. nie wspominajac o tym, ze przy nieco bardziej wymagajacych tytulach telefon potrafi sie nagrzac tak, ze mozna byc cos podgrzewac na ekranie.
timescape z kolei okazal sie dla mnie malo poreczny - kolejne pozycje lataja na tyle szybko, ze trudno to skontrolowac, trzeba miec naprawde wyczucie do tego.

pozdrawiam.

  #3 22.02.2012 12:55

mam Sony Ericsson Xperia Neo V ale w play, problemy z jakością połączeń takie same

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #4 22.02.2012 14:02

Kilka słów komentarza.

W przeciwieństwie do większości jak i autora wpisu nigdy nie przepadałem za telefonami Nokii jednak co do marki Sony Ericsson sentyment mam do dziś. A chyba kluczową różnicą jaką ja widziałem porównując te 2 firmy to przejrzystość i intuicyjność interface-u oraz przemyślana konstrukcja telefonów. Nokia (pomijając bardzo starsze modele telefonów) moim zdaniem ma zbyt chaotyczny i nieprzemyślany interface choćby w takim modelu E51 gdzie każda opcja jest nie tam gdzie powinna być. SE nie miał nigdy z tym problemów poruszanie się po menu jest intuicyjne. Oraz same parametry telefonu. W NOKII płaciło się zawsze za sam fakt, że to nokia. Jednak nawet niedawno za telefon z symbianem (ok symbian ma więcej możliwości tu się zgodzę) trzeba było zapłacić dużo więcej niż za SE o lepszych parametrach. O aparatach nawet nie wspominam ponieważ SE prawie zawsze miało lepsze aparaty w telefonach.

No ale co do ostatnich Smartów SE niestety trzeba przyznać, że aparaty nie są już tak konkurencyjne. W tym modelu Neo V aparat jest po prostu kiepski. I na zdjęciach które przedstawiłeś tego aż tak nie widać. Jednak ziarno jest tragiczne. Wystarczy lekkie przybliżenie i już widać wszystko jak na tacy. To nieudany model pod tym względem. Jednak jeżeli ktoś nie traktuje telefonu w aparacie jako główny aparat do robienia zdjęć to nie powinien mieć z tym problemu. A wszystko jak dobrze wiadomo przez powódź w Tajlandii. Gdyby nie to to aparat był by taki jak jest obecnie w zwykłym Neo (bez V) czyli wyraźnie lepszy niż ten (5mpix<8mpix). Jedyne co wydaje mi się, że przemawia za tym aparatem to odwzorowanie kolorów. Wydają się takie bardziej naturalne. I samo nagrywanie w HD sprawdza się dość dobrze. Jednak o nagrywaniu dobrych filmików w gorszym świetle (np. na jakieś imprezie) można zapomnieć.

Co do Bravia Mobile Engine ja osobiście nie widzę większej różnicy, równie dobrze tego trybu mogło by nie być. A podświetlenie ekranu mogło by być trochę większe. Trochę skrzypi ten telefon jak zresztą autor wpisu wspomniał. Poza tymi wadami ten telefon ma dosłownie wszystko łącznie z przyciskiem do robienia zdjęć którego tak bardzo mi osobiście brakuję w produktach samsunga. Poza tym dioda led świeci bardzo dobrze wiec można używać jako latarki. Drugi mikrofon również się świetnie sprawdza przy kręceniu filmów jak również przy redukcji szumów podczas rozmowy. Jak wspomniałem ten telefon ma dosłownie wszystko.

Wpis całkiem fajny jednak gubi się trochę w gąszczu dziesiątek recenzji tego telefonu w necie.
Ten telefon został już tak dokładnie prześwietlony, że więcej nie można nic już chyba o nim dopowiedzieć.

Od siebie jeszcze dodam, że warto wymienić kartę na szybszą i mimo małej ilości pamięci jakimś dziwnym cudem instalując dużą ilość aplikacji zawsze resztka pamięci oscyluje w granicach 40mb. Jak to możliwe to nie wiem. W innych smartach jakie miałem i mam jak brakuje pamięci to nie zainstalujemy nic więcej i już. Tutaj do tej pory instaluję wszystko co chce i poza wolniejszym działaniem telefonu (odrobinę) to wciąż można instalować kolejne aplikacje.

DjLeo MODERATOR BLOGA  17 #5 22.02.2012 14:16

Z tym czasem rozmowy to dodam jeszcze, że ten telefon z dużą ilością zainstalowanych aplikacji i powiedzmy 2h rozmowy dziennie jest w stanie wytrzymać u mnie niewiele ponad 1,5 dnia. Jednak przy małej ilości aplikacji i bez bawienia się nim co chwilę ten telefon wytrzymuje około 4 dni. No i jeżeli włączymy filmik z YT i ładujemy telefon jednocześnie to się dość grzeje z tyłu po stronie aparatu to fakt. Lub przy wymagającej grze jest podobnie. Jednak nie jest to aż takie duże ciepło, że należy się tym faktem niepokoić. Co do rozmów i ich jakości to nie mam żadnych problemów.

  #6 22.02.2012 14:19

Pozdrawiam.
Też chcę kupić ten telefon.;)

  #7 22.02.2012 14:46

Co do szumów na zdjęciach, wystarczy zmniejszyć rozdzielczość robionych zdjęć a szumy znacznie się zmniejszą:) Zasada ta dot. każdego rodzaju aparatu, nie tyko aparatu w telefonie. Poza tym, chyba nikt nie wykorzystuje zdjęć robionych w dużej rozdzielczości. Zawsze je się przeskalowuje do mniejszych rozmiarów. Warto brać to pod uwagę podczas fotografowania, że nie będzie można dowolnie kadrować zdjęcia, tylko dlatego, że robimy je w dużej rozdzielczości.

Pozdrawiam.

underface   14 #8 22.02.2012 19:18

Neo V powstał tylko dlatego, że do zwykłego NEO brakło 8Mpx matryc, to SE wydarło jakieś zapasy z magazynów 5Mpx i wsadziło

ogólnie telefon mi się bardzo podoba jeżeli chodzi o stylistykę, ciekawi mnie czy po jakimś czasie nie będzie się rysowała klapka na środku tego łuku

sla17   7 #9 22.02.2012 20:41

Recenzja zacna, ale o telefonie kilka słów po obejrzeniu zdjęć, materiałów i przeczytaniu samego opisu. Z wrogim nastawieniem podchodzę do produktów z wyrytym napisem "Sony Ericsson", to fakt - nigdy nie przepadałem za ich produktami, wydawały mi się zbyt błyszczące, szpanerskie - szczególnie seria W (która z muzyką chyba nie za wiele wspólnego miała). Spróbowałem jednak odstawić na bok moją niechęć do Androida, SE. Co wyszło?
1. Wygląd - nie wiem, kto wypuścił coś takiego? Łuk z tyłu jeszcze mogę zrozumieć (chociaż jestem prawie pewien, że po jakimś czasie będzie wyglądać nie za specjalnie), to tak błyszczącej obudowy już zrozumieć nie mogę. Myślałem, że teraz moda na metal, jakieś gumopodobne materiały albo dobrej jakości plastik, a tutaj serwuje się błyszczące cudo, które na pewno oprócz tego, że łatwo się rysuje to świetnie musi zbierać odciski palców.
2. Aparat - po SE spodziewałem się czegoś lepszego - gdzie się podziała ta miazga z czasów k800i? Gdzie ta super jakość, gdzie nie było większej konkurencji? Tutaj IMO leży to na całej linii. Film jeszcze jakoś ujdzie w tłumie, ale zdjęcia no nie są dobre.
3. Trzeszczenie, o którym wspominasz - kolejna rzecz, moim zdaniem niedopuszczalna. Telefon za 800-900zł - warto by było wyeliminować takie coś.
4. Nakładka - to kwestia gustu, ale bardziej widzi mi się TouchWiz.

Podsumowując - nie miałem w ręku, ale czytając recenzję - utwierdzam się w przekonaniu, że SE jest nadal świecącą zab... telefonem, który kompletnie nie pasuje do mnie.

foreste   14 #10 23.02.2012 09:58

Dobra recenzja telefonu aż chce się jego kupić :)

Buber82   3 #11 23.02.2012 10:34

To i ja od siebie dodam coś, jako że użytkuje neonówke od 1 lutego:

Obudowa wcale nie przeszkadza, fakt, lekko się rysuje, ale w tej klasie cenowej trudno wymagać czegoś lepszego. Dodatkowo nie widzę nadmiernego palcowania się klapki i ekranu w porównaniu do moich poprzednich słuchawek. Unikajcie po prostu kładzenia ekranem do dołu, a i tak samo tego, żeby nie kręcił się na biurku leżąc klapką do dołu, styk jest poniżej aparatu, i w tym miejscu sie rysuje.


Stabilność prawie bez zarzutu, zdarza sie przylagować na głównych ekranach, w zalezności od zawalenia systemu widgetami.

Bateria mogłaby być lepsza. Chociaż i tak przyzwyczaiłem się ładować telefon co wieczór ;)

Nakładka jest IMO najsensowniejsza z możliwych, najbliżej czystego andka i jak najmniej namotane. Kontrprzykład ? -> Sense 2.x. Funkcje może i fajne, ale możliwość customizacji niemalże zerowa.

Osobiście czekam na oficjalnego ICS'a. Stockowy ROM jest na tyle dobry, że nie trzeba rootować urządzenia i bawić sie w CM7 bądź 9, gdzie prawie nic nie działa.

kubut   17 #12 23.02.2012 10:35

Moja dziewczyna niedawno nabyła ten telefon, po tygodniu zaczął się samoczynnie restartować. Pogooglowałem trochę i okazało się, że "ten typ tak ma", spora część tych telefonów cierpi na nagłe restarty (wg Google). Szkoda, że nowo kupiony telefon trzeba odsyłać na gwarancje, szczególnie jeśli problem nie dotyka pojedynczych egzemplarzy, a sporej ilości. Za to 2 znajomych ma ten telefon i sobie chwali. Jedyne na co narzekają to obudowa ;)

jedrekk   2 #13 23.02.2012 12:17

@kubut, zazwyczaj wystarczy wgrać najnowszą wersje softa i problem przechodzi.

slepciu   10 #14 23.02.2012 23:48

Dzięki za recenzje. Właśnie zastanawiam się nad zmianą telefonu na opisywany przez ciebie. Twoja recenzja pomogła mi w decyzji

wojtasinski   2 #15 24.02.2012 11:42

Co do szumów i ziarna. Akurat w aparatach se źle napisano program do obsługi aparatu. I tu leży pies pogrzebany. Użyjcie programu z lg i zobaczycie sporą różnicę.

Poszukajcie informacji np na android.com.pl czy xda.

steemm   10 #16 25.02.2012 13:13

Dziękuje wszystkim za komentarze. Było to moje swoiste przetarcie jako tester sprzetu. Okazało się że nie tak łatwo przelać na papier swoje wrażenia. Pozdrawiam.

  #17 25.02.2012 20:43

A gdzie w tej zabawce jest notatnik, organizer

  #18 25.02.2012 20:44

A gdzie w tej zabawce jest notatnik, organizer

  #19 26.02.2012 01:30

wczoraj kupilem neo ten z 8mpx.wszystko ok nzprawde.moj nawet nie 3eszczy.ale ta bateria to masakra ..nawet dnia nie 3ma.

steemm   10 #20 26.02.2012 23:09

@cotbury (niezalogowany)
W kalendarzu? No chyba że zapomniałeś że to android to ci wybaczam, to strasznie głupie pytanie.

  #21 27.02.2012 17:25

"Dodatkowo nie wiele tu opcji, nie ma balansu bieli, trybu makro, czy, choćby wybór przy jakim oświetleniu zdjęcie robimy. " Moja neo v to wszystko ma .Masz jakiś stary soft czy co ??

  #22 02.03.2012 21:56

Kurcze kupiłem dzis własnie ten telefon(SE Neo V) i chcialem dla zabawy do okola popstrykac pare zdjec ale do telefonu (zakupionego nowego w salonie Orange) nie dostalem instrukcji obsługi no i jak robie zdjecie to nigdzie mi go nie zapisuje co jest, czy cos trzeba ustawić ?

Prosze o pomoc, z góry wielkie dzięki.

wojtekadams   18 #23 07.03.2012 21:13

@wąski wiesiek
chyba żartujesz ? obsługa Androidem jest banalnie łatwa - znajdź w menu aplikację Galerii i po sprawie

BTW.
Sam posiadam tego smartfona tylko bez V i jestem bardzo zadowolony ze sprzętu za tą cenę. Jedynym minusem jest Launcher SE, który u mnie dzień dobry poszedł do odstrzał - jest zbyt cukierkowaty ;) Zmieniłem go na Launchera Pro, którego wcześniej używałem w HTC Dream i którego serdecznie polecam :)

Jestem ciekaw jakie nowe funkcjonalności przyniesie nam marcowo-kwietniowa aktualizacja do Andka ICS :)

  #24 07.03.2012 21:41

telefon bardzo dobrze sie sprawuje, Wi-Fi działa okey, zdjęcia ujdą od biedy co do bateri to trzyma mi nawet dłużej jak 2 dni(2 do 3 czasem 4) (na oryginalnej baterii)

I co najważniejsze nie resetuje sie jak pol internetu o tym szumi, sam sie oczytalem takich komentarzy i sie balem kupic nowa neo v, ale kupilem i dziala swietnie ,

Takze nie bać sie komentarzy tylko przemyslec kupno, bo warto, telefon bardzo poreczny nie taki jak cegly z HTC albo Arc S

  #25 12.04.2012 17:12

Mam właśnie tan nowy telefonik ale mam problem ;/ Jak można usunąć na głównym ekranie powiadomienie "że ktoś dzwonił" ... Z góry dziękuje :)

steemm   10 #26 14.04.2012 13:18

kamila, doinstaluj sobie do timescape dodatek odebrane nie odebrane, wtedy powiadomienia będą znikać :)

  #27 17.04.2012 23:19

Jedna uwaga odnośnie aparatu fotograficznego. To nie kwestia lamerstwa Sony tylko to, że fabryki w Tajlandii nawiedziły powodzie, a co za tym idzie moduły 8 Mpx, tak więc Sony z bólem serca załadował 5 Mpx moduły do aparatu, niestety. Telefon jest bardzo dobry, cena atrakcyjna. Mój pierwszy smartfon i jestem z niego bardzo zadowolony. POzdrawiam

  #28 21.04.2012 16:58

siema jak usunąć zdjęcia z galerii bo nie wiem jak pilna odpowiedz!!

  #29 22.04.2012 17:22

omg..
wchodzisz w galerie i tam masz takie 3 przyciski na telefonie taki z domkiem ze strzalka i 3 kreseczkami naciskasz ten z tymi 3 kreseczkami zaznaczasz i usuwasz..........

  #30 23.04.2012 20:54

A ja właśnie czekam na telefon :) ma przyjść jutro (no oczywiście nie sam haha tylko kurierem jedzie).
Więco dopiero obczaję fona ale już wiem że to będzie strzał w dziesiątkę.

  #31 27.04.2012 09:15

jak usunac gry z neo v

  #32 10.05.2012 18:06

"Dodatkowo nie wiele tu opcji, nie ma balansu bieli, trybu makro, czy, choćby wybór przy jakim oświetleniu zdjęcie robimy."

Każdy SE NEO V ma wszystkie te funkcje! Po prostu nie zauważyłeś, że menu aparatu da się rozwinąć o jeszcze jedną zakładkę. :P

  #33 13.05.2012 10:57

Mam ten telefon od kilku miesięcy i już 2 raz zdarzyło się że usunął mi wszystkie zdjęcia. Nigdzie ich nie ma i nie da się ich odzyskać. Więc jeśli ktoś chce zakupić ten telefon to polecam co jakiś czas kopiować zdjęcia na komputer jeśli nie chce się stracić najlepszych zdjęć. Do tego telefon ma słabą baterię. Jeśli się z niego często korzysta, to trzeba go ładować raz dziennie. Ogólnie telefon nie jest najgorszy. Dla osób które lubią mieć dużo plików na telefonie polecam dokupić kartę pamięci 4 lub 8 GB. Jak bym miała ponownie wybierać ten telefon, nie jestem pewna czy nie wybrała bym innego. Pozdrawiam

  #34 13.05.2012 10:58

Mam ten telefon od kilku miesięcy i już 2 raz zdarzyło się że usunął mi wszystkie zdjęcia. Nigdzie ich nie ma i nie da się ich odzyskać. Więc jeśli ktoś chce zakupić ten telefon to polecam co jakiś czas kopiować zdjęcia na komputer jeśli nie chce się stracić najlepszych zdjęć. Do tego telefon ma słabą baterię. Jeśli się z niego często korzysta, to trzeba go ładować raz dziennie. Ogólnie telefon nie jest najgorszy. Dla osób które lubią mieć dużo plików na telefonie polecam dokupić kartę pamięci 4 lub 8 GB. Jak bym miała ponownie wybierać ten telefon, nie jestem pewna czy nie wybrała bym innego. Pozdrawiam

  #35 22.05.2012 19:25

Jeśli chodzi o aparat, to masz jakoś dziwnie okrojony soft w telefonie, U mnie jest balans bieli do wyboru, tryb ostrości( wielopunktowy, jednopunktowy, makro, nieskończoność, wykrywanie twarzy, ustawienie ostrości dotykiem. Do tego można wybrać pomiar światła ( środek, wartość średnia i pomiar punktowy).

steemm   10 #36 23.05.2012 10:11

Znaczy mam to co piszesz, jednak strasznie irytuje że większość funkcji kryje się pod automatycznym rozpoznawaniem scenerii, jednak wciąż niestety pomiaru światła nie ma... może t-mobile przesadziło z softem w telefonie?

  #37 04.06.2012 09:18

czy on ma router WIFI?

steemm   10 #38 04.06.2012 10:58

Tak można używać telefonu jako nadajnika WiFi, mozna go również łączyć do komputera za pomocą USB i tym sposobem komunikować się z internetem.

  #39 06.06.2012 16:40

Mam ten telefon od listopada jest naprawdę świetny, głośny, internet świetnie chodzi z oglądaniem filmów taż nie ma problemów. Aparat wcale złych zdjęc nie robi a w plenerze super wychodzą mam kilka z telefonu wywołanych i nie widzę wielkiej różnicy między telefonem a aparatem:) naprawdę polecam gorąco

  #40 22.06.2012 14:46

Witam Wszystkich
Nie tak dawno zakupiłem NEO V
pocieszyłem się nią może 5h
więc ją oddałem na gwarancje -Płyta główna do wymiany I gdzie tu logika ???
Taki niby kombajn a przy aktualizacji andoida już się nie włączyl
Serdecznie podziękowałem za tel..
Zakupiłem Samsunga Galaxy S III polecam serdecznie naprawde wydać warto te pieniązki na ten telefon

  #41 04.07.2012 23:43

Ja osobiście latam na neo v i jestem zadowolona,poza jednym szczególem.. Jak ktoś do mnie dzwoni,to jest sygnał tylko że telefon w ogóle mi nie pokazuje że jest jakieś połączenie i tak można 10 razy dzwonić,dopiero za 11 pokaże..

  #42 10.07.2012 18:32

a czy ktos z was wie czy ten telefon ma video rozmowy
ma 3g ale ja nie moge ustawic?

  #43 29.08.2012 19:42

@Nazir50 to zależy kto co woli ja wolę neo v . ponieważ nie jestem wielbicielem trzymania patelni przy uchu ;)

  #44 06.12.2012 13:13

neo v mam od 7miesięcy i nie zamieniłabym na żaden inny.Jest świetny w wyglądzie ,lekki przy karcie 8G można instalować i nie ma problemu z przycięciami co na innych mi się zdarzało..Gry w HD są rewelacyjne ..nie mam żadnych zastrzeżeń .......wifi łapie w moment.. Jak dla mnie nie widzę minusów. Polecam..

  #45 30.08.2013 10:27

to teraz ja ponarzekam, czemu owy model nie posiada wideo rozmów? czy istnieje jakaś aplikacja, która umożliwi połączenia wideo? jak na taki telefon, to chyba nie wygórowane oczekiwania, zwłaszcza, że w starszych telefonach np. nokia n 95 8gb czy motorola razr już taka opcja występuje.

  #46 07.09.2013 10:10

posiadam ten że tak nazwę patefon... wcześniej miałem LG i myslałem ze ich telefony sa słabe ale ta xperia nadaje sie do wbijania gwoździ w deskę :) pierwsze miesiace uzytkowania bajka.. ale kolejne... żenada. telefon strasznie muli aparat zdjecia i rozdzielczość to jedno wielkie dno i śmiech :)

Cyr4x   5 #47 30.01.2014 23:05

W ręcznym trybie jak najbardziej jest balans bieli. Przynajmniej w ICS, już nie pamiętam jak to było w GB. Co do jakości zdjęć - w zupełności nie zgodzę się, że wyglądają jak interpolowane. Może ostrość i ilość wychwytywanych szczegółów nie jest mocną stroną telefonu, ale odwzorowanie kolorów, balans bieli i kontrast stoją na dobrym poziomie. Telefonem zrobiłem setki, jak nie tysiące zdjęć, więc wiem co mówię. Gdzie jest to spore zaszumienie, skoro nawet na zaprezentowanych tu zdjęciach go nie widzę? Odleciało do ciepłych krajów?

  #48 14.02.2014 13:45

Posiadam ten telefon od ponad 3 lat, karta 16 GB, aplikacji multum ściągniętych...I co ciekawe, to to że nie zamula, śmiga jak nowy, wi-fi mam w całym domu, jest super. Wiem że są tacy co to im bateria za mało trzyma, no cóż, taki jest ich urok, podładować i dalej się cieszyć telefonikiem..Ja jestem w 100% zadowolony, a co do innych, no cóż narzekajcie dalej bo tylko to potraficie, zamiast cieszyć się tym co się ma, albo sprzedać

steemm   10 #49 15.02.2014 15:26

@maro1904
no ja ten telefon zmieniłem na Samsunga Galaxy s4 bo mała pamięć telefonu doprowadzała mnie do szału :)

  #50 04.04.2015 13:56

Telefon jest słaby praktycznie ma same wady zaleta jest mocny głośnik a wadami słaby dotyk , wybierający się plastik bateria trzyma zaledwie 3 godziny mam go od 2 lat i jest już nie do użytku nie polecał bym go do kupna ma też mało wbudowanej pamięci

  #51 26.07.2015 11:05

@DjLeo: kupiłem wzmocnioną baterię i nie może jej doładować do pełna.zy tak ma byc?