Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Intel Compute Stick

Przez ostatnie 14 dni testowałem mini komputer od firmy Intel - tytułowy Compute Stick. Czy pomimo początkowych wątpliwości jest to warty uwagi sprzęt? Czy spełnia on pokładane w nim oczekiwania? Czy faktycznie da się zrobić dobrze działający sprzęt w tak małej obudowie? Między innymi na te pytania odpowiem w dzisiejszej recenzji.

Specyfikacja

  • Procesor Intel Atom Z3735F (4 rdzenie, 1.83 GHz, 2 MB cache)
  • RAM 2 GB (SO-DIMM DDR3, 1333 MHz)
  • Karta graficzna: Intel HD z pamięcią współdzieloną
  • Pamięć: 32 GB eMMC
  • Dźwięk: zintegrowana karta dźwiękowa zgodna z Intel High Definition Audio
  • Łączność Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth
  • USB 3.0, HDMI, czytnik kart pamięci - 1 szt.
  • Microsoft Windows 8.1 PL with Bing
  • Wysokość/ Szerokość / Głębokość 12.5/37.6/ 103.4 mm
  • Zasilacz, kabel USB, kabel HDMI

Intel Compute Stick - sterowanie

Do sterowania MiniPC możemy użyć nie tylko zwykłego zestawu mysz (touchpada) + klawiatura, ale też instalowanej na smartfonie i komputerze aplikacji Intel Remote, która posiada klawiaturę i gładzik. Osobiście uważam, że jest to najwygodniejszy sposób sterowania komputerem, który jest podpięty pod telewizor. Dobrym rozwiązaniem jest też standardowa mysz + tablet/smartfon z odpaloną aplikacją wyświetlającą klawiaturę.

Realizacja planów testowych

Większość planów udało się zrealizować - tych z komentarzy, jak i własnych. Wydajność Intel Compute Stick jest zaskakująco dobra - praca z dokumentami, czy multimedia nie były dla ICS'a żadnym problemem. Na próbę uruchomiłem nagrany jakiś czas temu na potrzeby recenzji filmic w jakości 4K. Odtwarzanie było płynne.

widoczne poniżej cytaty pochodzą z komentarzy pod poprzednim wpisem o ICS.

temperatury, wydajność

Patrząc po raz pierwszy na to, w jak małej obudowie upakowano komputer miałem spore wątpliwości co do działania układu chłodzenia, czy też wydajności komputera. Testy rozwiały moje wątpliwości - układ chłodzenia całkiem dobrze radzi sobie z wydzielanym ciepłem. Obudowa oczywiście ma tendencję do nagrzewania się, ale moim zdaniem wszystko jest w normie ponieważ ICS nadal może być wzięty do ręki bez obaw o poparzenie.
Wydajność na potrzeby biurowe (prace z pakietem Office (testowane na online wersji)), multimediów jest w zupełności wystarczająca. Jedynie można narzekać na wydajność pamięci eMMC, ale jest to odczuwane głównie podczas zmian w plikach systemowych - instalowaniu aktualizacji etc. Tragedii nie ma, ale mogłoby być szybciej.

"Bez 4 GB RAM jestem nastawiony sceptycznie do każdego sprzętu, który ma "normalny" system operacyjny."

Testy potwierdziły tylko to, co wiem od dłuższego czasu - do multimediów czy prac biurowych 2GB RAM jest wystarczające. Oczywiście im więcej, tym lepiej, ale zdecydowanie nie ma na co narzekać.

Kultura pracy (wentylator)

Wentylator jest mikroskopijny, na pierwszy rzut oka można nawet nie zauważyć jego istnienia. Pod obciążeniem wentylator się włącza i jest słyszalny, ale jeśli ICS podpięty jest pod tv to na prawdę są małe szanse by wiatrak nam przeszkadzał. Co ciekawe wentylator potrafił szybko się wyłączać np. po skończonym odtwarzaniu filmu.

"Mnie interesuje działanie pakietu od Google a szczególnie Google Spreadsheets.Czy będzie lagować i jak w ogóle szybko będą się otwierały dokumenty, zarówno w Firefoxie jak i Chrome."

Proste dokumenty otwierają się stosunkowo szybko i bez problemów na Google Chrome jak i Internet Explorer.

Windows 10... czyli kilka słów o tym, jak prawie się udało

Jak wiecie ze specyfikacji, i mojego poprzedniego wpisu komputer dotarł do mnie z zainstalowanym systemem Windows 8.1 with Bing. Jako, że jest już dostępny Windows 10 nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził, jak się sprawuje ten system na Compute Sticku. Po wgraniu zaległych aktualizacji do 8.1, zapisaniu się na aktualizację do 10 czekałem cierpliwie aż system sam zechce pobrać. Dość szybko system pojawił się w Windows Update (przyczym creator aktualizacji z tray'a nadal chciał czekać...)... pobierał się, "przygotowywał do instalacji"... i tyle - zaczął sypać błędem, którego kodu nie sposób zapamiętać. Próbowałem kilkukrotnie, włącznie z zastosowaniem tricków znalezionych w sieci. Ale to wszystko na nic. Z racji kończącego się okresu testowego postanowiłem przejść do innych, zaplanowanych testów. Szkoda, ale dzięki temu na długo wyleczyłem się z instalacji Windows 10 na swoim laptopie :D

Zastosowania biurowe… czy to ma sens?

Jako, że tematem przewodnim tegorocznej edycji testów miało być użycie biznesowe postanowiłem spojrzeć także na Compute Stick właśnie z tej perspektywy. Po 14 dniach testów z jednej strony myślę, że ICS może całkiem nieźle nadać się wszędzie tam, gdzie nie potrzebujemy wysokiej wydajności gdyż słabszy komputer również spełni swoje zadanie. Świetnie się też nada jako PC podpięty pod ekrany w celu wyświetlania prezentacji. Z drugiej jednak należy pamiętać o ograniczeniach: łączność tylko WiFi, Bluetooth i jeden port USB. Firmy z ekologicznym podejściem mogą też docenić niski pobór energii i możliwość zasilania z portu USB monitora/ telewizora.

Podsumowanie

Intel Compute Stick to z całą pewnością ciekawy sprzęt, który dysponuje wydajnością, jakiej trudno spodziewać się od sprzętu tej wielkości. Jednakże obecny model, pomimo wielu zalet, ma też kilka wad. Najważniejsza z nich to tylko jeden port USB dostępny dla użytkownika (drugi służy wyłącznie do zasilania) przez co nawet chcąc podłączyć zwykły pendrive możemy napotkać problem jeśli akurat nie mamy przy sobie bezprzewodowej myszy, czy innego narzędzia sterującego. Miniaturyzacja to bez wątpienia świetna sprawa (jestem jej fanem), ale zdecydowanie jakieś granice powinny nadal być aktualne. Oczywiście, można kupić hub USB, sterować za pomocą aplikacji na smartfonie, ale to przecież jest tylko obejście problemu, który został wygenerowany przez twórców sprzętu. Nie mniej dostępny obecnie za około 500 złotych ICS z systemem Windows 8.1 with Bing może być dobra alternatywą dla integrowanych w telewizorach platform SmartTV. Także dla firm może być to ciekawa alternatywa dla tanich stacjonarnych PC, które zajmują sporo miejsca. Podsumowując uważam, że każdy powinien sam przemyśleć zakup takiego mini komputera.

TL:DR? Plusy i minusy w punktach

Plusy

  • kompaktowe wymiary
  • dobre wykonanie
  • wystarczająca dla prac biurowych, multimediów wydajność
  • ładowarka USB w zestawie (warto dodać, że dobrze wykonana)
  • Windows 8.1 jest lepszy niż platform SmartTV, czy inne systemy
  • atrakcyjna cena

Minusy

  • tylko jeden port USB
  • szerokość może utrudniać podłączenie do niektórych telewizorów bezpośrednio do USB (ładowanie) i HDMI (ekran)
  • krótkie kable HDMI, USB w zestawie
 

windows sprzęt

Komentarze

0 nowych
Berion   13 #1 31.10.2015 11:07

"Jako, że jest już dostępny Windows 10 nie byłbym sobą, gdybym nie sprawdził, jak się sprawuje ten system na Compute Sticku. (...) i tyle - zaczął sypać błędem, którego kodu nie sposób zapamiętać."

Aktualizować, ani nawet wgrywać Windows 10 na czysto, na to urządzenie i tak nie ma sensu. Sam system zajmuje tutaj ~3GB, a po upg zajmie ~10GB. Nie wiem jak oni tę kobyłę odchudzili, ale jest to pierwszy pre-instalowany system jaki widziałem, którego nie przeładowali śmieciem (chyba, że to normalne w 32bit wersji Win8wB). Jak jesteś ciekawy jak to wygląda zajrzyj do mojego wpisu (kryptoreklama ;)).

"szerokość może utrudniać podłączenie do niektórych telewizorów bezpośrednio do USB (ładowanie) i HDMI (ekran)"

I dlatego dodali przedłużacz HDMI. U mnie też inaczej by nie wszedł.

Zastanawiam się, czy są jakieś mocowania VESAKensington (czy w ogóle ten ostatni nadaje się do trzymania - nigdy nie używałem). Tak to by można było schować to ładnie za monitorem, inaczej zostają metody a la MacGuyver lub zwis.

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #2 31.10.2015 11:50

@Berion: skoro jest dostępny W10 to wychodzę z założenia, że warto go sprawdzić mimo wszystko. Faktem jest, że sprzęt ma wyjątkowo czysty system bez zbędnych śmieci, który działa całkiem nieźle.

"I dlatego dodali przedłużacz HDMI"
tylko jak sam widzisz niezbyt ładnie to wygląda jak tak wisi :D
Nie mówiąc już o tym, że mógłby być dłuższy... podobnie jak kabel USB....

Patrząc na obudowę ICSa nie bardzo widzę tu zastosowania dla jakiś uchwytów mocujących VESA wzorem Intel NUC. Może jakaś taśma dwustronna ewentualnie....

sr57be45   5 #3 31.10.2015 12:25

pkt 1
Ależ ten postęp jest bezlitosny, Używane za 550 zł z 4GB ram mobilne i5 bez systemu, lub i3 z systemem ;]. Jaki jest sens kupowania takich wynalazków i to bez ekranu ?

użycie biznesowe
Chyba jaka koło ratunkowe gdy wszytko padnie oprócz monitorów ;]

Testowałeś jakieś pliki odt / doc z większą ilością ilością grafik zajmującą całą kartkę ?

Trochę bardziej złożony excel / calc ?

Sens zakupu tego kijka graniczy z fanaberią gadżeciarstwa ;)

Sensowniej wygląda wymiana tabletu z robotem na chińczyka z Windowsem i Androidem ale tu też jest wada -aby ten sprzęt miał więcej możliwości / użyteczności potrzebna jest klawiatura + mysz, przejściówki mini hdmi/hdmi, hub usb, można wyszukać wersje z osobnym wejściem na zasilanie, i przekracza się kwotę +500 ;) i powrót do pkt 1

Autor edytował komentarz.
Berion   13 #4 31.10.2015 12:35

@xomo_pl: Jeśli chodzi o Win10 to nie był wcale zarzut tylko spostrzeżenie.

Ano właśnie niezbyt. Zastanawiam się co z tym można zrobić. Taśma się nie nadaje przy tak długiej ekspozycji na takie temperatury - odleci za jakiś czas. I nie są duże, ale wystarczające (kompresowałem obraz całego eMMC algorytmem Bzip2 i początkowo zaczął wyć, a później chyba się przetaktował w dół, ale jest to odczuwalne ciepło).

Autor edytował komentarz.
Magnum 44   16 #5 31.10.2015 13:43

Szkoda, że RAMu jest tak mało. 4 GB to powinno być już minimalnym standardem :)

Jusko   12 #6 31.10.2015 14:03

@sr57be45 #3: Powiem Ci, dlaczego ja nakręcałem się na Intel Compute Stick. Dotychczas domowy budżet nie pozwolił mi komputerka nabyć, ale może i dobrze - poczekam na drugą generację :-)

Jakieś dwa lata temu dotarło do mnie, że blaszak zajmuje sporo miejsca. Dodatkowo nie jest mobilny. Laptopa posiadam, ale 15,6" też super mobilne nie jest. Planowałem zatem rezygnację ze stacjonarki, może jakiś All-in-One w miejsce blaszaka, a do mobilności netbooka (choć kupno lepszego to dziś mały wyczyn, protez typu tablet z klawiaturą nie uznaję).

Jaka była konkluzja? Stacjonarka do pracy, a All-in-One kiedyś się zestarzeje. Muszę zatem kupić dobry monitor, a komputerkiem niech będzie Mac Mini, NUC, albo inny...Intel Compute Stick. Oszczędność miejsca, łatwa wymiana, relatywnie tanie, wystarczy fajny monitor. Oczywiście taki wariant nie jest dla gracza, ale do pracy wystarczy.

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   20 #7 31.10.2015 21:19

@Berion: spoko, nie odebrłem tego, jako zarzutu :) Co od montażu... fakt, z taśmą może być kiepsko, ale można by pomyśleć klej + mages + magnes np. do ściany za tv. Ostatecznie mając dłuższe kable można go ustawić na uchwycie do tv jeśli ma akurat takie miejsce. Mocując ICS trzeba pamiętać o jednym... trzeba mieć dostęp do włącznika na obudowie...
Co od wydajności eMMC - nie jest źle, ale jednak zbyt dobrze też nie. Szczególnie, że eMMC może być niezłe -mam tablet z taką pamięcią i nie narzekam na wydajność. W codziennym użycie nie jest jednak źle... próbując instalować W10, kopiując kilka plików jednak odczuwa się, że pamięć jest wolna.
@Magnum 44 2GB akurat w tym przypadku jest wystarczającą ilością.

@Jusko myślę, że jednak lepszym wyborem jest NUC - wydajniejszy, szybszy, lepszy montaż (VESA).
Niestety minusem jest cena a ICS też do multimediów wystarczy bez problemu a jest tańszy.

mktos   9 #8 31.10.2015 22:50

@Berion:
> (...) nie wiem jak oni tę kobyłę odchudzili, (...)

Ja wiem - tam jest zrobiony WIMBoot, dzięki czemu on właśnie tak mało miejsca zajmuje.

Berion   13 #9 01.11.2015 00:22

@mktos: Kompletnie o tym zapomniałem. I czar prysł... :D

pcmasterrace   8 #10 01.11.2015 11:30

"zaczął sypać błędem, którego kodu nie sposób zapamiętać"

Ciesz się, że dostałeś kod błędu zamiast "something happened" :^)

O4i   11 #11 09.11.2015 21:43

@xomo_pl @Berion:
Eeeeej, chłopaki, bo ja tak w pośpiechu tego sticka odebrałem i nie doczytałem, że jest problem z aktualizacją do Windows10 i skubaniec zaktualizował się bez problemów i co teraz?

xomo_pl   20 #12 09.11.2015 21:53

@O4i: fajnie, że w końcu dopuścił aktualizacje :D

O4i   11 #13 09.11.2015 21:57

@xomo_pl: Niby był error, ale zaznaczyłem instalowanie innych produktów Microsoftu i "Powiadom, ale nie instaluj" w ustawieniach aktualizacji, pomielił swoim pięknym zielonym paseczkiem i poszło.

xomo_pl   20 #14 09.11.2015 22:15

@O4i: ja próbowałem na różne sposoby i zawsze efekt był ten sam :D

Daj znać w jakimś wpisie jak się sprawuje z 10.

Berion   13 #15 10.11.2015 11:29

@O4i: Ja nie mam na nim Windowsa, mam Minta bez dźwięku i Wi-Fi (ale to się zmieni, tylko nie mam czasu jeszcze ^^").
Nawet nie aktywowałem tej ósemki, więc nawet nie próbowałem aktualizować.

O4i   11 #16 10.11.2015 17:51

@Berion: Zostawiłeś partycję recovery, bo wygląda na to, że bez niej nie da się przywrócić sticka do stanu fabrycznego?

Autor edytował komentarz.
Berion   13 #17 10.11.2015 18:20

@O4i: A tam nie da się. Jak masz obraz całego eMMC to w każdej chwili możesz przywrócić do stanu z przed grzebania (np. zrobisz Clonezillą). Mnie partycja recovery uwiera choćby z samego tylko powodu jej istnienia (tutaj zjada 6GB). Nie potrzebuję instalatorów, kiedyś recovery to były programy które przywracały obraz partycji z systemem, obecnie są to oskryptowane instalatory systemu.

Zrobiłem tylko jedną głupią rzecz, wywaliłem ESP i musiałem od nowa instalować tego Linuksa. To moje pierwsze UEFI gdzie nie ma legacy BIOS, więc jak się dowiedziałem wymagana jest partycja 0 z FAT32 i flagą boot. I tam Windows trzyma bootloader, jego czcionki (lol) i parę innych rzeczy i tam też trzeba montować /boot/EFI (akurat Mint robi to samemu, sam wykrywa).

Dopiero teraz zrozumiałem czemu Vista i nowsze wymuszają (o ile się ich nie przechytrzy) tę swoją dodatkową ukrytą partycję. Sam pomysł na pozbycie się bootloaderów i bootloadera z tablicy partycji jest dobry, gorzej z wykonaniem (ubogie UEFI), więc tak czy siak jakiś manager jest potrzebny.

Autor edytował komentarz.
O4i   11 #18 10.11.2015 18:38

@Berion: Właśnie się zastanawiałem, czy zrobić dumpa i "zaorać", czy ją zostawić, 6GB w przypadku sticka, to sporo miejsca, ale i tak wydaje mi się, że najsensowniej traktować eMMC jako partycję systemową, a wszelkie pliki użytkownika trzymać na karcie pamięci; w przypadku linuksa SD montować pod /home a w przypadku Windowsa przenieść tam katalog "Users".

Co do EFI, to ja już przećwiczyłem to na swojej stacjonarce, jak chcesz bootować z partycji GPT, to musisz użyć EFI. Co ciekawe można na niej trzymać kilka różnych instancji GRUBA a boot menu je rozpozna i można wybrać którą załadować.

Autor edytował komentarz.
Berion   13 #19 10.11.2015 18:48

@O4i: Zależy do czego będziesz używać Intelopatyka (czy tylko mnie się podoba ta nazwa? :D). U mnie będzie służyć tylko jako kino domowe i platforma do prezentacji pewnego rodzinnego projektu, więc wolę mieć maksimum wolnego miejsca, nawet pomimo właśnie możliwości wpięcia karty microSD.

Ale kopię to i tak zrób. eMMC długo nie żyją. Jeśli będziesz intensywnie używać tego komputera to zabijesz ją w kilka lat i zabierze ze sobą Windowsa (bo skąd weźmiesz wersję With Bing? No chyba, że planujesz zostać na dziesiątce to wtedy nie ma już znaczenia).

Tutaj nie masz wyboru, musisz bootować z GPT bo wymusza to sam UEFI, który nie ma trybu zgodności z antykami. Dla mnie to była nowość.
Nie lubię GRUBa, jest absurdalnie skomplikowany. Zastanawiam się nad rEFInd. Ale najpierw to się zastanawiam nad kupnem karty sieciowej na USB... bo tych sterowników nie udaje mi się skompilować dla kernela 4.3, a jak czytałem i tak są eksperymentalne. I dokładnie tego nienawidzę w Linuksach! Na dzień dzisiejszy Windows lub preinstalowane Ubuntu z inną wersją badyla jest jedynym rozsądnym rozwiązaniem na tej platformie.

O4i   11 #20 10.11.2015 19:05

@Berion: Z Linuksem jeszcze nie walczyłem, nie ma sterowników w Kernelu? Znowu to samo, eh...

Berion   13 #21 10.11.2015 19:43

@O4i: Właśnie nie ma. 3.16, czyli "stockowy" z Mint 17.2 (tę lubię) w ogóle się nie nadaje (pokaz slajdów, brak wsparcia dla tej rodziny procesorów, problemy z RMPMB czy jak to się zwie), ale na szczęście działa na Ubuntowym 4.3 do Wily, który trzeba samemu skompilować. ;) Tylko, że jest jakiś feler z dźwiękiem (mam skrypt, który to naprawia, ale go nie rozumiem do końca, więc nie wiem w czym jest problem) i wymaga dostępu do sieci do pobiera kilka programów. Z kolei do sieci nie mam bo nie ma sterowników do Realtek 8732BS (a więc nawet i BT nie działa). To się zmieni za, kto wie, może rok. Obecnie to mordęga, ale postanowiłem że ma tutaj być pingwin - a po za tym to wdzięczny temat na wpis na blogu i rant na Linuksa. ^^"

Autor edytował komentarz.
O4i   11 #22 10.11.2015 20:26

@Berion: Sprawdzę nową Fedorę 23 beta, Ona ma stockowy kernel 4.2, może wystarczająco nowy?

Berion   13 #23 10.11.2015 22:37

@O4i: Nie sądzę, w 4.3 doszły ważne patche dla tego procka. Zainstalujesz, będzie działać, ale będzie mulić. Sprawdź na LiveUSB, nie warto pozbywać się windy na badylu (jeszcze nie ^^").

  #24 29.12.2015 15:34

Dopiero po aktualizacji BIOSu w ICS, Windows 10 zainstaluje się bezproblemowo.