Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Sony Xperia XA

Pomimo tego, że najwięcej uwagi poświęcamy flagowym smartfonom to trudno ignorować fakt, że najwięcej sprzedaje się modeli budżetowych - i to nie jest tylko specyfika naszego, lokalnego rynku. Przez ostatnie dwa tygodnie miałem sposobność sprawdzić w praktyce obecnie najnowszego przedstawiciela od Sony w tym segmencie - Xperię XA w ciekawym, ciemno szarym kolorze. Czy nieformalny następca udanego modelu M5 jest od niego lepszy? Czy warto kupić Xperię XA jeśli szukamy tańszego urządzenia? Między innymi na te właśnie zagadnienia odpowiem w dzisiejszej recenzji.

Zestaw i wykonanie

Podobnie jak droższe modele, także Xperia XA sprzedawana jest w kompaktowych rozmiarów pudełku na bokach którego umieszczono ciekawe grafiki, a na górze symbol X. Nieczęsto budżetowe modele pakowane są w tak dobrej jakości opakowaniu. W środku znajdziemy obok smartfona ładowarkę, kabel USB, dokumentację i, co jest sporym zaskoczeniem w zestawach testowych, słuchawki przewodowe MH-401. Zestaw jest skromny, ale przecież nawet kupując flagowe urządzenia nie dostajemy obecnie lepszej zawartości więc ciężko traktować to jako wadę. Choć model ten należy do serii X producent zdecydował się na zastosowanie metalu tylko na ramkach bocznych, natomiast tył jak i przód pokryto plastikiem. Inaczej niż to często jednak bywa u konkurencji zastosowane materiały są wysokiej jakości i na pierwszy rzut oka może się wydawać, że cały smartfon jest aluminiowy - jest to znany już z poprzednich modeli M5 i M4 Aqua zabieg, który sprawia, że nawet budżetowe modele prezentują odpowiedni poziom wykonania.

Podobnie jak większy model Ultra, także XA designem nawiązuje do innych Xperii z ostatnich miesięcy, co jednym się podoba mnie, innym bardziej. Obiektywnie jednak model XA, szczególnie w wariancie czarnym, wygląda po prostu dobrze.
Na prawej krawędzi umieszczono kolejno charakterystyczny dla urządzeń mobilnych Sony okrągły przycisk zasilania (bez skanera linii papilarnych), przyciski regulacji głośności i wreszcie sprzętowy, dwustopniowy przycisk aparatu.

Na górze umieszczono wyjście słuchawkowe, mikrofon, na dole port USB, głośnik multimedialny i główny mikrofon. Na lewej krawędzi umieszczono zaślepkę skrywającą dwie tacki: na kartę microSD i nanoSIM (w wersji Dual Sim tacka na kartę posiada miejsce na dwie przez co jednocześnie można korzystać z dwóch kart SIM i karty pamięci microSD).

Do jakości dołączonych do zestawu ładowarki i kabla USB nie można mieć żadnych zastrzeżeń - oba akcesoria wykonano z dobrej jakości materiałów, kabel ma wystarczającą długość. Inaczej jednak jest w przypadku słuchawek, o których ciężko powiedzieć coś więcej dobrego niż to, że dostajemy je w zestawie - jakość generowanego dźwięku jest delikatnie mówiąc średnia a i wykonanie nie jest najlepsze: kabel jest cienki, końcówki pozbawione materiałowego zakończenia są twarde i przez to szybko zestaw jest niewygodny. W zasadzie słuchawki te dobrze spisują się tylko w roli anteny do radia FM. Również głośność jest zaskakująco niska.

Specyfikacja

  • Ekran: 5” HD 720p Mobile BRAVIA engine 2, Super Vivid mode
  • RAM: 2GB
  • Karta SIM: nano x1 (w sprzedaży także wariant Dual Sim)
  • Karta pamięci: 16GB pamięci + 200GB maks rozszerzenie microSD
  • Układ: MediaTek helio P1064 bit 8 rdzeni
  • Aparat tylny: 1/3” 13 MPx Exmor RS dla urządzeń przenośnych, szybkie uruchamianie, hybrydowy autofokus (czas działania poniżej 0.15 s), zdjęcia HDR, Clear Image Zoom 5x, automatyczne rozpoznawanie scenerii
  • Aparat przedni: 8 MP z matrycą Sony Exmor R™ dla urządzeń przenośnych, fotografowanie w słabym świetle (low-light photography), zdjęcia HDR, automatyczna ostrość, obiektyw szerokokątny (88 stopni)
  • Łączność: 2G/3G/4G LTE/ aGPS/ WiF/ Miracast/ Bluetooth® 4.1 / NFC
  • Dźwięk: Clear Audio+, Clear Stereo, X-Loud, VPT (Virtualphones Technology), dynamiczna normalizacja, nagrywanie w stereo
  • Bateria: 2300 mAh
  • System: Android Marshmallow 6.0 (pakiet łatek Google: maj 2016)
  • FM Radio
  • Akcesoria: Quick Charger UCH12, osłona z klapką SCR54, osłony SBC26 i SBC24
  • Kolor: czarny (w ofercie także biały, limonowy złoty, różowy złoty)
  • Wymiary: 143,6 x 66.8 x 7.9mm / 138.8g

Specyfikacja jak na urządzenie ze średniej półki prezentuje się bardzo dobrze. Mimo obaw układ MediaTeka pozwala na wygodne korzystanie z funkcjonalności tej budżetowej Xperii. W odróżnieniu od większego modelu XA Ultra mamy tu tylko 2GB RAM, co jednak jeszcze długo powinno być wartością wystarczającą w codziennym użyciu. Warto podkreślić, że znajdziemy tu elementy, których często próżno szukać nawet w drogich, flagowych modelach jak choćby sprzętowy przycisk aparatu na bocznej krawędzi, Radio FM, slot na kartę microSD czy wreszcie wyjście słuchawkowe;)

System i oprogramowanie

Xperia XA podobnie jak pozostałe najnowsze urządzenia Sony działa pod kontrolą Androida 6 - Marshmallow, który dla tego modelu wciąż dostępny jest oficjalnie w wersji 6.0 z pakietem łatek bezpieczeństwa od Google z maja 2016 roku. Otwartą kwestią jest dostępność wersji 6.0.1, która trafiła już jakiś czas temu na droższe modele.

W praktyce dla użytkownika domowego kwestia wersji systemu jest zupełnie bez znaczenia bowiem czy 6.0, czy 6.1 i tak system działa świetnie za sprawą odpowiedniej optymalizacji oprogramowania poczynionej przez producenta. Do naszej dyspozycji jest znany z innych Xperii pakiet aplikacji, z których większość nam zbędnych możemy nie tylko wyłączyć, ale też całkowicie usunąć.

Jedyna wada wersji 6.0 to wbudowany menedżer plików bowiem korzystając z niego nie da się przenieść plików z pamięci telefonu na pendrive. Dopóki nie zostanie przygotowany system w wersji 6.0.1 (w którym problem ten już nie występuje) pozostaje korzystać z narzędzi firm trzecich, których w sklepie Play nie brak.

Aparat i multimedia

W urządzeniu z tej półki trudno spodziewać się doskonałej kamery (tak przedniej, jak i tylnej), dlatego też jakość kamer w modelu XA raczej nie powinna zawieść każdego, kto zna realia tego segmentu - zdjęcia wychodzą nieźle, ale nie ma co liczyć na rewelację (a przynajmniej nie gdy jest pochmurno, szaro) - pod tym względem M5 wypadła lepiej. Główny aparat ma od 9 (automat) do nawet 13 MPx (ręczny, 4:3), podczas gdy przedni od 5 (automat) do 8 MPx (tryb ręczny). Na pochwałę zasługują szybkość działania aplikacji aparatu (niemal identyczna jak w innych Xperiach), czas działania funkcji autofokus (szybkość i poprawność działania były dla mnie sporym, pozytywnym zaskoczeniem) oraz fakt, że zdjęcia/filmy możemy robić korzystając ze sprzętowego przycisku na prawym boku, którego próżno szukać nawet w niektórych flagowych urządzeniach. Przykładowe zdjęcia:

Generowany przez dolny głośnik multimedialny dźwięk, choć jest dobrej jakości, to niestety jest moim zdaniem zbyt cichy przez co korzystanie z niego może być utrudnione. Oczywiście brak stereo również jest odczuwalny, należy jednak mieć na uwadze, że jest to urządzenie budżetowe, a problem ten można rozwiązać inwestując choćby w głośnik Bluetooth czy poprzez podpięcie słuchawek do złącza 3.5mm - tylko nie tych dołączanych do zestawu bowiem ich jakość jest delikatnie mówiąc średnia - zarówno pod względem jakości dźwięku jak i wygody korzystania (brak wielofunkcyjnego pilota (możemy tylko wyciszać dźwięk), mało komfortowa konstrukcja nauszników). Fanom lokalnych stacji radiowych z pewnością spodoba się także wbudowane Radio FM, z którego zdecydowanie odradzam korzystać na oferowanych w komplecie słuchawkach - dźwięk jest bardzo cichy. Wspierane są także USB-OTG, WiFi, DLNA, Miracast. Podobnie jak w innych budżetowych modelach wbudowana pamięć to 16GB, można jednak w prosty sposób ją rozszerzyć kupując kartę microSD (do 200GB). Wszystko to sprawia, że pod względem multimediów mamy do czynienia z całkiem funkcjonalnym urządzeniem.

Ekran

Model XA to jedyny z zaprezentowanych wiosną 2016 roku modeli, w którym próżno szukać ekranu Full HD - chcąc zaoferować możliwie tanie urządzenie producent zastosował ekran o wydawałoby się skromnej jak na 5" rozdzielczości HD 720p. W praktyce jednak ekran oferuje dobre kąty widzenia, wystarczającą w codziennym użytkowaniu jasność, optymalną ostrość barw. Także zagęszczenie pikseli jest na poziomie zapewniającym komfortowe oglądanie zdjęć filmów czy zwyczajnie codzienne korzystanie z użytkowania. Z ciekawych dodatków znalazło się tu wygaszanie ekranu dwukrotnym stuknięciem na pustej powierzchni (brak jednak analogicznego wzbudzania ekranu).

Bateria

Tanie smartfony rzadko kiedy posiadają pojemne akumulatory. Nie inaczej jest w modelu XA, w którym zamontowano baterię o pojemności 2300 mAh - co na pierwszy rzut oka w porównaniu do flagowców posiadających zwykle 3000 mAh akumulatory nie zapowiada się dobrze. W praktyce jednak dzięki dopracowanemu oprogramowaniu możemy liczyć na około 1.5 dnia bez korzystania z ładowarki przy umiarkowanym użyciu (trochę internetu LTE włączanego gdy potrzebny, rozmów, wiadomości) co jest dobrym wynikiem w tej klasie urządzeń. Dodatkowo dostępne są tryby Stamina i Ultra Stamina, dzięki którym czas działania Xperii bez ładowania możemy wydłużyć nawet do kilku dni. Oczywiście jeśli ograniczymy użytkowanie smartfona to nawet bez aktywacji specjalnych trybów czas działania wydłuży się znacząco, ale z reguły mało kto w ten sposób korzysta z urządzeń mobilnych.

Podsumowanie

Przygotowana z myślą o poszukujących taniego i jednocześnie świeżego na rynku urządzenia Xperia XA jest dobrym wyborem w swojej klasie. Nie oznacza to, że jest to sprzęt idealny - aparat robi poprawne zdjęcia, głośnik multimedialny choć oferuje czysty, to jednak zbyt cichy dźwięk, ekran ma rozdzielczość tylko 720p a bateria jest za mała. Należy jednak w tym miejscu uświadomić sobie z jakim urządzeniem mamy do czynienia - nie jest to przecież flagowiec, a sprzęt budżetowy i jeśli na model XA spojrzymy z tej perspektywy to okazuje się, że jest co całkiem ciekawa opcja - szczególnie, że konkurencja jeśli chodzi o urządzenia budżetowe nie ma specjalnie nic do zaoferowania.
W cenie oscylującej na poziomie około 1100 złotych otrzymujemy całkiem nieźle wykonany smartfon z dobrym jakościowo, dużym ekranem, całkiem niezłym aparat przednim i głównym, wsparciem dla technologii QuickCharge i wreszcie z charakterystycznym, niemal idealnym designem. Warto jednak mieć na uwadze, że za niewiele większe (a nawet zbliżone, jeśli dobrze poszukamy) możemy posiadać co prawda nie najnowszy, to nadal jednak oferujący większe możliwości smartfon z najwyższej półki - jak choćby Xperia Z3 czy Z3+, które pod wieloma względami są znacznie lepsze od nowego, budżetowego urządzenia dowolnego producenta..

TL:DR? Plusy i Minusy w punktach

Plusy:

  • bardzo dobre wykonanie (w tej cenie)
  • niezły aparat obsługiwany za pomocą bdb. aplikacji, przycisk migawki na boku
  • slot na kartę microSD
  • dopracowane i stylistycznie spójne oprogramowanie
  • niemal całkowicie wyeliminowane krawędzie boczne
  • tryby Stamina i Ultra Stamina pozwalają wydłużyć działanie bez ładowania

Minusy:

  • bateria powinna mieć większą pojemność
  • menu wyłączania nie zawiera opcji nagrania wideo z ekranu urządzenia
  • brak głośników stereo, cichy głośnik multimedialny, jakość dołączonych słuchawek
  • brak wzbudzania ekranu szybkim dwuklikiem na powierzchni

Za użyczenie sprzętu na potrzeby recenzji dziękuję Sony_Mobile_PL  

sprzęt urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
  #1 20.09.2016 10:43

Szrot od Sony? Podziekuję

  #2 20.09.2016 13:10

Aparat przedni zrobił lepsze foto niż tylni! Ony by sony

  #3 20.09.2016 13:20

Budżetowy telefon za ponad 1000 zł? Gdyby kosztował 600-700 zł, to byłby wart uwagi, przy tej cenie nie warto sobie zawracać łowy. Chińska konkurencja o tych samych paramteerach i podobnej jakości kosztuje 1/3 mniej.

kuba3351   9 #4 20.09.2016 13:33

W takich telefonach jest przyszłość. One nie będą palić się i wybuchać, a gdy spece z XDA się nim zajmą to wad będzie o połowe mniej, a cena taka sama. Tylko ten procek od Mediateka przeszkadza w modowaniu, bo nie ma kodu źródłowego, dostępnego publicznie... szkoda... Za to na Qualcommy fajne romy są

Autor edytował komentarz w dniu: 20.09.2016 13:34
Latający Turban   12 #5 20.09.2016 13:36

@anon13 (niezalogowany): 1100 złotych akurat nie uważam za budżetową cenę. Niech zaprezentują coś fajnego w cenie 500-600 zł to można pogadać

Vegost   9 #6 20.09.2016 15:44

Problem z Sony jest taki, że oni nie tworzą telefonów tanich. Oczywiście parę lat temu mieli jeszcze w ofercie budżetowe z nazwy i na papierze. Dzięki temu aparaty były tanie 700 zł, ok. Cofając się jeszcze dalej, gdzie przy nazwie Xperia / Sony było Ericsson. Teraz SONY tworzy tylko telefony ze średniej półki i tym samym wycofując się z tzw "budżetowców" do aż 1000 zł. To jest przepaść. Przyznam się szczerze, że nawet miałem ochotę na XA, ale patrząc na telefon na żywo, macając go i używając, stwierdzam - to nie to. Taniej wyjdzie kupienie 2, 3 - 4 letniego flagowca od SONY typu Z1, Z2, Z3+ i dostaniemy za przysłowie grosze lub taniej bardzo dobry telefon. Nie mówiąc o aparacie w zetkach, które miażdżą. Alternatywą dla tego może być Honor 4X, który kosztuje teraz 599 zł a jest znakomity. Chociaż nie przepadam za Huawei i wszystkim co chińskie.

Autor edytował komentarz w dniu: 20.09.2016 15:45
Piotrek2255   11 #7 20.09.2016 20:10

Chyba nie ma na rynku równie lub bardziej nudnych telefonów co od Sony.
W tej cenie można znaleźć sto razy lepsze telefony.

xomo_pl   21 #8 20.09.2016 23:23

@Vegost: Wycofanie się z tzw. bieda segmentu to najlepsze co Sony mogło tak na dobrą sprawę zrobić - żeby zaoferować dobrą cenę musieli dać słabsze podzespoły niż konkurencja i w efekcie całość w połączeniu z Androidem działała dobrze tylko dopóki nie chcieliśmy zrobić czegoś więcej niż 1 na raz.

W zasadzie to powinni iść drogą Apple - 2 modele w ofercie i na tym poprzestać - dwa, flagowe - duży i kompaktowy. Robienie bieda modeli to psucie marki i tyle.
Odnośnie XA - to jest model stworzony moim zdaniem pod ludzi, którzy chcą w miarę tani smartfon w abonamencie czy innych powiązanych usługach. Na wolnym rynku, przy cenie 1100 złotych ja bym wybrał nową Xperię Z3 (nawet kosztem Androida 7) lub Z3+ (która 7. dostanie), ale rozumiem podejście osób które nawet na wolnym rynku wybiorą XA a nie starszego flagowca - bo chcą mieć możliwie najnowsze urządzenie z oferty.

@Latający Turban nie da się zrobić takiego smartfona, żeby dobrze działał z prostego powodu - za markę się płaci. Wielokrotne eksperymenty Sony/SE z budżetowcami pokazały to bardzo dobitnie.

@Piotrek2255 a jakieś przykłady tych lepszych Twoim zdaniem modeli z tej półki? pytam z czystej ciekawości co tam masz na myśli.

Autor edytował komentarz w dniu: 20.09.2016 23:23
Pudel89   8 #9 21.09.2016 10:54

@xomo_pl: No to tak całkiem poważnie i zacytuję:
"W praktyce jednak dzięki dopracowanemu oprogramowaniu możemy liczyć na około 1.5 dnia bez korzystania z ładowarki przy umiarkowanym użyciu (trochę internetu LTE włączanego gdy potrzebny, rozmów, wiadomości) co jest dobrym wynikiem w tej klasie urządzeń."
Testowanie smartphone'ów polega na odtworzeniu zachowania popularnego na dziś dzień wśród ludków schematu czyli włączony całą dobę internet mobilny, synchronizacje, typu Facebook, Messenger, minimum poczta Gmail, oraz przeglądanie kotów na Youtube czy bzdur na Kwejku, a dodatkowo jakiś Snapchat, Whatsapp, robienie fotek, samojebek, pisanie SMS i rozmowy.
Jak wyłączysz internet to test jest niemiarodajny.
Czepiam się Ciebie za każdym razem jak coś skrobniesz bo próbujesz wszystko odkryć na nowo a wystarczy wziąć się w garść i popatrzeć na to co tworzy np Pan Adam Łukowski z MGSM.pl i oczywiście w jaki sposób :)

Zgadzam się, że powinno Sony pójść trybem jak Apple. W końcu by dopracowali Androida. Problem byłby taki, że skorzystali by na tym inni a przecież nie o to chodzi co nie?
Nowy system w grę nie wchodzi. Widać co się dzieje z WP czy Jeżynką...

No i clue. Za markę się płaci. Za markę, która z hegemona stała się podrzędnym graczem i nie potrafi z tego wyjść.
Problem leży w tym, że ta firma nie ma pomysłu co ze sobą zrobić a chce dalej dużo zarabiać.

Już MyPhone wydało lepszą słuchawkę za 1200 PLN, model X PRO.
Oczywiście rozumiem, że koszt serwisu w Polsce to spora inwestycja, ale nawet gdyby w cenie telefonu takiego jak Sony XA, serwis kosztował 500 PLN to taki Alcatel Flash Plus 2 zabiłby to Sony XA od razu (oczywiście gdyby był w Polsce).
Poszerzmy trochę myślenie bo uczepiłeś się schematycznego myślenia i uważasz, że na tym wychodzisz dobrze.

Piotrek2255   11 #10 21.09.2016 11:20

@xomo_pl: Xiaomi Note 3 Pro, Huawei P9 Lite, Samsung Galaxy J7 ot takie trzy z brzegu.

Vegost   9 #11 21.09.2016 14:22

@xomo_pl: Ależ Xperia XA nie posiada lepszych podzespołów od konkurencji. Został tam wrzucony dość nie wydajny chiński układ MediaTek, który przy skomplikowanej pracy (gry) się dusi. Do tego bardzo kiepski aparat w porównaniu z konkurencją w tańszych opcjach i słaba matryca jak na SONY. Przy czym zaznaczam, że SONY polubiło się z tym prockiem. Bo został od wykorzystany też w M5, co boli najbardziej. Można tutaj było dać tego samego Snapa jak w X. Ale, żeby odróżnić ten telefon od telefonu za 2500zł, trzeba było zrobić downgrade i całkowicie pogrzebać jakość tego telefonu. Wycofanie się z budżetów, to błąd. Teraz SONY nie znajdzie tak chętnie nabywców jak przy telefonach do 800 zł. Teraz tworzy urządzenia przekraczające 1000 zł, jako budżetowe.. Najnowsze urządzenie z oferty nie oznacza lepszych osiągów z podaną kwotę. To błąd, którym ulegają ludzie nie znający się na technologii mobilnych urządzeń. Po co przepłacać, żeby mieć tylko nowy telefon ze wsparciem nowego Androida? Na dobra sprawę SONY mogło by dać aktualizację do Androida 6.0 i 7.0 do swoich paro letnich fonów bez problemów. Nie robi tego, żeby sprzedać szroty pokroju XA a flagowce zostały olane. Czysta manipulacja, że nowe jest lepsze. Bzdura :) Xperia X nawet nie jest wydajna względem flagowców z serii Z.

  #12 21.09.2016 15:45

Nie ma wzbudzania 2x puknięciem w opcjach wyświetlacza? Wiem, że wzbudzanie (ustawienia->wyświetlacz) i wygaszanie (dłuższe przytrzymanie na pulpicie -> ustawienia ekranu głównego) jest w Sony w dwóch różnych miejscach. Trochę nielogiczne, ale powinno być, przynajmniej ja tak mam w Z5.

xomo_pl   21 #13 21.09.2016 21:53

@Rafał_EK (niezalogowany): znam ten podział i tak, nie ma tej opcji w XA. To model budżetowy więc nic dziwnego.

@Piotrek2255 z Xiaomi (o ile ktoś lubi tę firmę) czy Huawei to się jeszcze zgodzę tak budżetowe Samsungi to totalny syf, którego najlepiej unikać.

@Vegost układ Mediateka nie jest wcale taki zły - ot, budżetowe rozwiązanie, które dla niewymagających użytkowników sprawdza się doskonale a Mediatek nie ceni się jak Qualcomm więc to pozwala stworzyć tanie urządzenia.
Testowałem też M5 i akurat układ to ostatnie do czego bym się przyczepiał. Inna sprawa, że aparat w M5 był odczuwalnie lepszy niż w XA pod względem jakości i możliwości. Z

"Można tutaj było dać tego samego Snapa jak w X"
nie, nie można było - to zrobiono już tworząc X i X Performance to raz a dwa na układach Qualcommu nie da się zrobić taniego smartfona.

"Wycofanie się z budżetów, to błąd. Teraz SONY nie znajdzie tak chętnie nabywców jak przy telefonach do 800 zł"
nie, to nie jest błąd bo za takie pieniądze nie da się zrobić dobrego urządzenia będąc wciąż marką premium mimo kilku wpadek. Może brzmi to brutalnie ale dla mniej zamożnych to są Xiaomi i inne wynalazki.

"Najnowsze urządzenie z oferty nie oznacza lepszych osiągów z podaną kwotę. To błąd, którym ulegają ludzie nie znający się na technologii mobilnych urządzeń."
tylko kto i gdzie mówi, że tak niby jest? to przecież oczywistość. Z tym, że wielu osobom nie przemówisz do rozumu i upierają się przy kupowaniu telefonu w abonamencie i przy tym chcą mieć nowe technologicznie urządzenia - często wybór w salonie wygląda na zasadzie "a który model jest nowszy? - ten - to ten kupuję". Operatorzy też nie jako pomagają takim ludziom poprzez oferowanie zamiast 2-3 letnich flagowców nowe bieda modele.
Wielu osobom też nie przemówisz żadnymi argumentami, że sprzęt będący w sprzedaży od 2-3 lat jest lepszy od nowego budżetowego więc nikt nie zamierza przerywać tego samonapędzającego się rynku.

"Na dobra sprawę SONY mogło by dać aktualizację do Androida 6.0 i 7.0 do swoich paro letnich fonów bez problemów."
hah tylko to nie wina Sony a Qualcomma/Google - brak wsparcia w starszych układach Snapdragon dla nowego OpenGL zamknął producentom drogę do aktualizacji często jeszcze świeżych modeli. To samo czeka urządzenia innych firm, których użytkownicy mogą liczyć tylko na XDA

"Czysta manipulacja, że nowe jest lepsze. Bzdura :)"
heh, nikt nie porównuje wprost 2-3 letnich modeli flagowych z nowymi budżetowcami. Pod wieloma względami, w swojej półce Xperia XA jest lepsza od poprzednich modeli :D

@Pudel89 a czepiać się możesz wcale mi to nie przeszkadza. I tak metody testów nie będę zmieniał bo moja jest jedyna słuszna :D :D :D

"Testowanie smartphone'ów polega na odtworzeniu zachowania popularnego na dziś dzień wśród ludków schematu czyli włączony całą dobę internet mobilny"
nie każdy tak robi bo to nie ma żadnego sensu...

"W końcu by dopracowali Androida?"
jak na razie to Sony ma najbardziej dopracowanego Androida wśród producentów. Faktem jest, że Sony jak i wiele firm specjalnie nie ma alternatywy dla systemu od Google - była szansa na mobilnego Windows ale ten system został już przez MS niemal zakopany i to na własne życzenie...

Piotrek2255   11 #14 21.09.2016 23:21

@xomo_pl: nie śpiewaj jak ci Sony każe, w żadnych zakątku Europy telefon za 250 euro nie jest budżetowy. W żadnym. To że oni pociskają plastik fantastik za 1200zł i myślą, że to jest budżetowiec i jeszcze próbują znaleźć na to chętnych, nie znaczy że to jakaś prawda skomunikowana z rzeczywistością.
Nie lubię Samsunga, ale miałem w rękach J7 2016 i wcale nie powiedziałbym, że działa jak budżetowiec, i nie ma też takowego wyposażenia.
Rynek zweryfikował, te telefony się nie sprzedają. Gorzej idzie już tylko HTC.
Odcinanie kuponów od marki wiecznie nie potrwa.

xomo_pl   21 #15 21.09.2016 23:35

@Piotrek2255: nikt mi nic nie każe. W każdym normalnym kraju sprzęt o wartości 250€ jest właśnie budżetowym. Polska i jej ceny serio nikogo w korporacjach nie obchodzą.
Rynek zweryfikował powiadasz? póki co Sony zarabia najwięcej z każdego sprzedanego urządzenia ze wszystkich producentów sprzętu z Androidem. Również dział mobilny z kwartału na kwartał powoli wychodzi z kryzysu. Oczywiście do przychodów na poziomie dywizji gier jeszcze daleko żeby było jasne.
Jeśli chodzi o Samsunga.. cóż, miałem okazję zobaczyć ten model i nie zachwyca... no i jeszcze jak się doda zerowe wsparcie to całość skreśla Samsunga.

Piotrek2255   11 #16 21.09.2016 23:44

@xomo_pl: jak już, to we wszystkich normalnych krajach urządzenie za 250 euro to średnia półka, a ty masz głęboko zakrzywione wyobrażenie o bogatej Europie.

Piotrek2255   11 #17 21.09.2016 23:45

@xomo_pl: poza tym, nie oszukujmy się. Helio P10 za 1200zł? Oferta by niepelnosprawni-umyslowo.org

xomo_pl   21 #18 22.09.2016 00:05

@Piotrek2255: płacisz za markę, logo, wykonania, dopracowanie softu etc. Niestety, prawda jest taka, że Sony powinno pójść drogą Apple skupiając się tylko na flagowcach a rynek bieda urządzeń zostawić Xiaomi i innym tego typu firmom bo nie da się z takimi producentami walczyć - a przynajmniej nie bez dokładania do zabawy.

250€ to średnia półka? może w tych biedniejszych krajach € bo w pozostałych średnia półka gdzieś od 300-350€+...

sowek   1 #19 22.09.2016 15:23

Posiadam ten telefon od trzech miesięcy. Generalnie wszystko co zostało napisane w recenzji się zgadza poza jednym- bateria. Sony informuje że telefon powinien podczas normalnego użytkowania wytrzymać bez ładowarki 2 dni. Bullshit! O ile w poprzednim telefonie jaki miałem (Xperia M4 Aqua) faktycznie było to osiągalne o tyle w Xperi XA jest to niemożliwe, chyba że telefon leży bezczynnie. Czas działania jest tragiczny, codziennie koło 18 telefon informuje że "czas na jedzenie". Myślałem że to wada fabryczna i wysłałem telefon w ramach gwarancji do serwisu. Sony jednak nie stwierdziło absolutnie żadnych nieprawidłowości, tak ma być. Na XDA i innych forach również można poczytać że bateria bardzo szybko ulega rozładowywaniu.

  #20 22.09.2016 16:44

@xomo_pl: Budżetowe telefony to takie kosztujące 100€ i mniej. Telefon za 250€ budżetowym nie jest. I nie, nie tylko w "biedniejszych krajach", ale wszędzie.

Jeszcze chwila i producenci wmówią ludziom, że telefon za 500€ jest budżetowy.

xomo_pl   21 #21 22.09.2016 18:45

@sowek: przecież napisałem, że przy umiarkowanym użytkowaniu 1.5 dnia jest osiągalne. Zgadzam się, że bateria w tym modelu, na domyślnym oprogramowaniu jest średnia i właśnie w porównaniu do poprzedniej M5
jest odczuwalnie słabsza.

Pudel89   8 #22 26.09.2016 19:03

@xomo_pl: Bateria jest po prostu słaba :)
2,3 Ah to wielkość budżetowa a nie znośna.
Smartphone to smartphone a nie urządzenie, nad którym zastanawiamy się czy mamy włączyć internet czy nie włączyć. Ludzie nie po to je kupują by nie być online. Pogódź się z tym, że klient dając 1100 PLN będzie wymagał średniej jakości a nie takiej dzięki, której telefon pada przed dobranocką :)
Spróbuj także pomyśleć nad tym, że cena 1100 PLN to nie jest kwota budżetowa. Budżetowy to jest telefon Redmi 3s do kupienia w x-kom za 699.
Najgorsze jest to, że takie Redmi 3s bije Xperię XA od razu.
Parametry mają podobne, wyniki w benchmarkach też, ekrany śmiem twierdzić, że oba to ta sama półka, więc po co przepłacać jak można mieć to samo za 400 PLN mniej i to z baterią 4,1 Ah a nie 2,3 Ah.

PS
Nawet GSMARENA przypisuje Xperię XA do grupy cenowej 6/10 a Redmi 3s 3/10 czyli pierwszy do powyżej średniej a drugi do typowej niskiej półki. To coś mówi skoro taką ocenę tworzy serwis zagraniczny wchodzący w grupę Arena.

Autor edytował komentarz w dniu: 26.09.2016 19:03
  #23 07.10.2016 12:58

xomo_pl:
Hmm tylko Apple ma WŁASNY Soft.
Co Sony może zaoferować na rynku Androida?
Bieda segment? Urządzenia Xiaomi pod względem komponentów i wykonania to ta sama klasa co Sony.
Matryca Sony, procek Snapa itp.
+ o niebo lepsza nakładka systemowa.
W czym Sony może z nimi konkurować? :>

xomo_pl   21 #24 09.10.2016 23:34

@Anonim (niezalogowany): jak ktoś nie widzi różnicy pomiędzy topowymi urządzeniami i tym co oferują chińskie firemki to nie widzę sensu dyskutować;)

  #25 10.11.2016 08:35

W moim XA co jakiś czas (kilka razy w tygodniu) wyłącza się głośnik, ludzie mnie słyszą a ja ich nie! Bywa nawet tak, że muszę dzwonić do kogoś po kilka razy bo mi urywa głośnik! co ciekawe problem nie występuje podczas rozmów poprzez aplikację np WhatsUpp.