Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Sony Xperia M4 Aqua — recenzja smartfona za rozsądne pieniądze

Choć społeczność interesuje się przede wszystkim informacjami o kolejnych flagowcach i wszystkim co z nimi związane to jednak najwięcej na rynku światowym sprzedaje się modeli budżetowych lub ze średniej półki. Jednym ze smartfonów za rozsądną cenę jest Xperia M4 Aqua. Jak się spisuje ten smartfon? jakie są różnice w stosunku do modeli najdroższych. Między innymi na te właśnie zagadnienia pojawi się odpowiedź w dzisiejszej recenzji.

Zawartość zestawu, pierwsze wrażenia:

M4 Aqua pakowana jest w skromne kartonowe pudełko, w którym znajdziemy ładowarką, kabel USB i standardowo już papiery: Poradnik startowy i informację o możliwych różnicach w oprogramowaniu w różnych regionach. Zabrakło jakiegokolwiek zestawu słuchawkowego. Zestaw skromny, ale standardowy w tej grupie urządzeń.

Na pierwszy rzut oka wykonanie smartfona potrafi zaskoczyć – w tej klasie urządzeń spodziewalibyśmy się raczej typowego, taniego plastiku. Sony postawiło jednak na materiały wysokiej jakości, które przypominają te stosowane w drogiej serii Z: szkło i metal. Muszę jednak szybko ostudzić nadzieję: nie są to te materiały. W ich miejsce Sony użyło wysokiej kasy plastiku, który w perfekcyjny sposób imituje szkło na przodzie i tyle oraz metal na boku. Nie wiem jak, ale to im się udało.

Dołączana ładowarka wykonana jest z typowego plastiku. Jest to inny model, niż ten stosowany w zetkach, ale jest dobrze wykonany. Kabel USB powstał z typowych dla tego typu akcesoriów materiałów i co ważne: jest długi.

Specyfikacja

5 cala HD (1280x720 pikseli)
Google Android 5.0 (Lollipop)
64-bitowy, 8-rdzeniowy procesor Qualcomm Snapdragon 615
Wymiary: 145,5 x 72,6 x 7,3 mm 136 g
aparat o rozdzielczości 13 MP z automatycznym ustawianiem ostrości
Aparat 5 MP z przodu z możliwością filmowania w rozdzielczości HD 720p
Bateria: 2400 mAh
Czas rozmów: maksymalnie 13 godzin i 17 minut
Czas gotowości: maksymalnie 779 godzin
Odporność na wodę i pył (IP65 i IP68)
2 GB pamięci RAM
Do 8 GB / 16 GB pamięci + slot na microSD maks. 200 GB
Bluetooth 4.1
Złącze audio 3,5 mm
DLNA/NFC/Miracast
Obsługa USB High speed 2.0 oraz Micro-USB

Specyfikacja jak na urządzenie ze średniej półki prezentuje się bardzo dobrze.

Ekran, multimedia i system

Zamontowany w tym modelu 5" ekran ma rozdzielczość 720p. Jego jakość jest niezła - ale widzimy to dopiero jeśli zapomnimy na chwilę o ekranach we flagowcach. Przydałoby się tu zdecydowanie większe zagęszczenie pikseli (294 ppi w stosunku do 423 w Z3 jest mizernym wynikiem). Różnica 720p w stosunku do FullHD w 5.2" Z3 też jest widoczna. Poza tym ekran jest dobry: świeci jasno, kąty widzenia czy odwzorowanie kolorów są poprawne.

W przygotowanej przez Sony nakładce znajdziemy standardowy zestaw aplikacji: , Album, Filmy i Muzyka (dawniej Walkman). Ich działanie jest identyczne jak w innych urządzeniach Sony. Smartfon pod względem multimediów spisuje się nieźle. W odróżnieniu od flagowego Z3 mamy tu tylko jeden głośnik multimedialny na dolnej krawędzi. Gra on dobrze. Brak stereo jednak po kilku miesiącach z Z3 jest zauważalny:)

M4 Aqua wspiera popularne standardy multimediów jak Miracast czy DLNA. Zabrakło tu USB-MHL, ale w dobie łączności bezprzewodowej nie jest to szczególna wada.
Smartfon pracuje na bazie Androida 5.0 Lollipop. Wersji 5.1 póki co nie ma, ale producent nad nią pracuje.Podobnie jak w testowanych przeze mnie poprzednich Xperiach, także w tej system pracuje perfekcyjnie. Nakładka Sony została na tyle dopracowana, że nawet na urządzeniach ze średniej półki pracuje poprawnie i nie ma mowy o zacinaniu czy innych problemach. Aktualną nakładkę firmy Sony prezentowałem szerzej przy okazji recenzji tabletu Z4.Jedyne różnice polegają na mniejszym obszarze roboczym, co jednak jest oczywiste.

Aparat

W urządzeniu tej klasy spodziewałem się raczej średniej klasy aparatu. Tymczasem, jak możecie się przekonać poniżej zdjęcia wychodzą bardzo dobre, choć może nawet trochę za ostre kolory mają - ale to już subiektywnie jak kto uważa. Dostępna jest cała masa różnych ustawień (w trybie manualnym) oraz sporo trybów z efektami. W automatycznym trybie zdjęcia mają 9MPx (16:9), w trybie ręcznym nawet 13MPx (4:3). Aparat tylny posiada także diodę flash. Przedni aparat (5MPx) także robi niezłe ujęcia. M4 Aqua filmy nagrywa tylko w jakości HD.

Obiecane zdjęcia:

Bateria

Sony zamontowało baterię o pojemności 2,400mAh, co jest wartością znacznie mniejszą w stosunku do Z3 i Z3 Compact. Biorąc jednak pod uwagę zastosowanie słabszego układu Snapdragon 615 długość czasu pracy na baterii nie jest zła.
Do dyspozycji użytkownika jest też tryb Stamina, który sprawia, że można jeszcze wydłużyć działanie na baterii. Podczas moich testów M4 Aqua bez ładowania potrafiła wytrzymać nieco ponad 2 dni. Oczywiście przy intensywniejszej eksploatacji nie uzyskamy takiego wyniku. Nie mniej dzień pracy na baterii jest osiągalny bez większego wysiłku. Bateria z racji konstrukcji smartfonu, która ma zapewniać wodoszczelność nie jest wymienialna.

Podsumowanie

Xperia M4 Aqua to ciekawa opcja dla osoby poszukującej tańszego smartfona. Decydujac się na jej zakup należy tylko pamiętać o różnicach względem droższych modeli. Właściwie pomijając średniej jakości ekran ten smartfon oferuje wszystko czego może oczekiwać przeciętny użytkownik. Moim zdaniem w cenie 900 złotych to jest dobry wybór, choć ja bym się raczej rozglądał za starszym modelem, ale flagowym. Za podobną cenę można już kupić wydaną niemal 2 lata temu Xperię Z1, która ma znacznie lepszy nie tylko ekran ale też wydajniejsze podzespoły, lepszy aparat i perfekcyjnie wykonaną obudowę. Decyzję co wybrać pozostawiam użytkownikowi :)

TL:DR? Plusy i minusy w punktach:

  • Świetnej jakości materiały obudowy
  • smartfon jest lekki
  • specyfikacja pod względem możliwości nie odstaje znacząco od flagowców
  • sprzętowy przycisk aparatu na boku obudowy
  • dobra jakość dźwięku podczas połączeń (np. na Skype) czy w multimediach

Wady:

  • ekran powinien mieć większe zagęszczenie pikseli
  • skromny zestaw
  • brak stereo głośników

Za udostępnienie Xperii na potrzeby recenzji dziękuję Sony_Mobile_PL

 

urządzenia mobilne

Komentarze

0 nowych
SweetDreams   10 #1 30.08.2015 14:12

O co chodzi z tym IP65 i IP68 - są dwie wersje?

  #2 30.08.2015 14:24

Jakbym miał komuś coś polecać w tej cenie to jednak Z1... albo jeszcze lepiej LG G2 :D Bebechy lepsze no i bardziej kompatowe wymiary (ehh, te ramki w Sony to makabra). Wady: oczywiście brak microSD i wodoszczelności.

Darthnorbe   13 #3 30.08.2015 14:52

@SweetDreams: Dwa certyfikaty.

xomo_pl   21 #4 30.08.2015 15:13

@SweetDreams: osobne certyfikaty, które różnią się szczegółami ale generalnie chodzi o wodoszczelność

@lukasamd ja bym też postawił na Z1 patrząc na obecne ceny... LG ma dla mnie tę wadę, że ramek nie ma prawie w ogóle :D i jeszcze ten system od nich odstaje od tego jak sony zrobiło swój.. no i wykonanie - Zetki od Sony to klasa sama w sobie :)

Autor edytował komentarz.
SweetDreams   10 #5 30.08.2015 15:43

@xomo_pl: ale patrząc na normę BS EN 60529 to pierwsza cyfra po IP oznacza odporność na pył a druga na wodę: http://brownell.co.uk/datasheets/IP_Definitions_Specification.pdf
Czy się mylę?
W przypadku tej Xperii można nią robić zdjęcia pod wodą itp.?
http://support.sonymobile.com/global-en/dm/waterproof/
Pogubiłem się już trochę a szukam wodoodpornego telefonu.

Autor edytował komentarz.
Jaro070   16 #6 30.08.2015 18:15

@SweetDreams: "W przypadku tej Xperii można nią robić zdjęcia pod wodą itp.? "

Powinno się dać. Galaxy S5 ma certyfikat IP67 i robi zdjęcia pod wodą.

xomo_pl   21 #7 30.08.2015 19:23

@SweetDreams: teoretycznie można robić fotki pod wodą itd. ale zgodnie z zapisem na stronie www: "Xperia M4 Aqua jest odporna na wodę i kurz, więc bez problemu wytrzyma deszcz i mycie pod bieżącą wodą. Pamiętaj tylko, aby szczelnie zabezpieczyć wszystkie porty, używając dołączonych osłon. Urządzenia nie należy całkowicie zanurzać ani wystawiać na działanie wody morskiej, słonej, chlorowanej czy płynów takich jak napoje. Niedozwolone i niewłaściwe użytkowanie urządzenia spowoduje unieważnienie gwarancji. Urządzenie ma stopień ochrony IP65/68. Więcej informacji można znaleźć na stronie http://www.sonymobile.com/waterproof. Xperia ma port USB bez zaślepki, który umożliwia podłączenie i ładowanie smartfonu. Przed rozpoczęciem ładowania port ten należy dokładnie wysuszyć"

w praktyce jednak wygląda to tak, że można z nią pływać w basenach etc co uskutecznia wielu posiadaczy Xperii pomimo zapisów jak powyżej :)

Autor edytował komentarz.
AntyHaker   18 #8 30.08.2015 19:36

Poprawiono już ilość wolnej pamięci? Czy ten parametr dalej woła o pomstę do nieba?

Hrustus   8 #9 30.08.2015 19:50

@AntyHaker: Bardzo słabo. W wersji 8GB masz około 2GB do wykorzystania z tego co pamiętam :) wesoło.

A dostępność wersji 16GB woła o pomstę do nieba.

  #10 30.08.2015 20:28

@Hrustus: Czyli recenzja nic nie warta. Nie sprawdził ile wolnej pamięci, nie wsadził do wody. Pewnie poszedł do mm pomacał i pisze recenzję.

xomo_pl   21 #11 30.08.2015 20:33

@AntyHaker: 8GB oferuje nieco około 3GB pamięci... ale jest microSD do 200GB więc to żaden problem przecież

neXt___   12 #12 30.08.2015 21:19

Nie jestem na bieżąco, więc pytam: można już instalować aplikacje na SD? Jeszcze 2 lata temu, Sony nie dawało takiej możliwości.

  #13 30.08.2015 21:47

No błagam, przydałoby się większe zagęszczenie pixeli? Weź wyższy model i po problemie... Ciekawe jest to że każdy kto kupuje sprzęt, że średniej półki marudzi że brakuje tego albo tamtego. Logiczne jest, że sprzęt kosztujący sporo mniej od najlepszego modelu musi mieć gorsze parametry. Porównywanie wszystkiego tylko pod względem parametrów jest bez sensu. Cena panowie cena. Hejtuje maruderów ale im się należy.

karroryfer   7 #14 30.08.2015 23:01

W przypadku starszych flagowców Sony ( i w ogóle tego typu ) to problem jest jednak niewymienialna bateria obudowa. Można je oczywiście wymienić - ale nie zrobi tego każdy - wiec zwykle trzeba dopłacić i do tego bez gwarancji zachowania wodoszczelności. Myślę że to jest celowe zachowanie ( skopiowane z Appla ) - i ma zniechęcać do kupowania używek co zwłaszcza widoczne jest w świecie Androida gdzie ceny spadają szybciej.

xomo_pl   21 #15 30.08.2015 23:50

@karroryfer: tylko, prawda jest taka, że najczęściej użytkownik kupuje kolejny tel niż wymienia w dotychczasowym baterie ;)


@neXt___ http://support.sonymobile.com/global-en/xperiaz3compact/dm/introducing-lollipop/
Tak, w Androidzie 5 jest ta opcja dodana

Autor edytował komentarz.
neXt___   12 #16 31.08.2015 00:01

@xomo_pl: dzięki za informacje, niesamowite :]

AntyHaker   18 #17 31.08.2015 11:49

@xomo_pl: Owszem, nie ma problemu - a gdzie tam.

@Hrustus No to trochę słabo.

Autor edytował komentarz.
Rafcioś   7 #18 31.08.2015 12:20

@xomo_pl MicroSD do 200 GB? Nie ma czegoś takiego, jest do 128 albo do 256 (przynajmniej dookoła tego, co napisałeś), zdecyduj się...

Stare flagowce to też moim zdaniem dobre rozwiązanie, tylko pozostaje jeszcze pytanie o wersję Androida...

xomo_pl   21 #19 31.08.2015 13:01

@Rafcioś: 1) informacja o pamięci wprost ze strony specyfikacji modelu na stronie Sony mobile PL.

2. flagowce od Sony dostają cały czas aktualizacje, w tym dostaną nadchodzącego 6.0 Marshmallow. Nawet stara zetka (podobna do nexus4) też dostaje takze o to obaw miec nie trzeba. Inna sprawa, że KitKat lepszy i ładniejszy ;)

Piotrek2255   11 #20 31.08.2015 15:18

Z medycznego punktu widzenia ludzkie oko 312ppi to maksimum jakie jest w stanie dostrzec. @xomo_pl idź do lekarza, może dadzą ci jakąś nagrodę za możliwość wychwycenia okiem czegoś powyżej 312ppi ;)

xomo_pl   21 #21 31.08.2015 17:06

@Piotrek2255: ja ze wzrokiem problemu nie mam - a fakty są takie, że różnica jest widoczna i to bez szczególnego doszukiwania się ;)

t-m-z   9 #22 31.08.2015 20:44

Xomo napisz reckę po 3 miesiącach użytkowania tego telefonu.
Miałem okazję bawić się 4 miesięczną M4ką i ten telefon pomimo 2GB i teoretycznie solidnych procków jest mułem godnym samsungów do 300zł...
Największą wadą jest to cholerne przycinanie w menu/przewijaniu ekranów, porażka jak na telefon za 1300zł... W tym przypadku Galaxy A5 wręcz mieli w pył M4 ;)

Autor edytował komentarz.
xomo_pl   21 #23 31.08.2015 21:17

@t-m-z: nie da rady bo dostałem ją na 14 dni :)
Być może ta zetka, którą widziałeś była zawalona aplikacjami xD albo był błąd oprogramowania (albo soft był wzbogacony syfem od jakiegoś operatora)- czasem wystarczy zrobić refresh softu i problemy znikają ;p uroki androida bo system od sony na kilku smartfonach z jakimi miałem do czynienia zawsze działał perfekcyjnie i nie były to tylko flagowce ;)

Darthnorbe   13 #24 31.08.2015 21:18

@Piotrek2255: To jest teraz plaga. 290 ppi to mało i trzeba 500 wpakować bo ludzkie oko widzi 312, no ja nie wiem gdzie to zajdzie.

2020 rok, telefony super mini 5 cali i 8K rozdzielczość bo na 6K widać piksele :D

xomo_pl   21 #25 31.08.2015 21:37

@Darthnorbe: już za 2 dni pierwszy smartfon z 4K (5.5" Sony Xperia Z5 Premium) więc nie wykluczone, że i 8K doczekamy :D

dopóki nie korzystasz na codzień z ekranów o większej ppi i rozdzielczości to będziesz twierdził, że różnicy nie ma. Mając na codzień z3 z perfekcyjnym ekranem niestety różnicę w ekranach widać... gdyby przyrównać M4A do Z1 też by było widać i potem zaczyna to "przeszkadzać". Tak już jest, że póki nie skorzystasz z lepszego to nie widzisz różnicy

t-m-z   9 #26 31.08.2015 22:05

@xomo_pl: Egzemplarz wystawowy w MM miał podobne dolegliwości :D

xomo_pl   21 #27 31.08.2015 22:12

@t-m-z: dlatego najlepsze wyjście to zawsze kupno aktualnego lub jednego z ostatnich flagowców - tam zawsze wszystko działa jak należy ;p

Autor edytował komentarz.
Piotrek2255   11 #28 31.08.2015 23:35

@Darthnorbe: ja słyszałem, że ideałem jest 900 do 1000 ppi na max 6 calach.
Doprawdy, nie wiem czy mam się śmiać z tych ludzi czy im współczuć tego, że padli ofiarą marketingu?

@xomo_pl Gratuluję! Nie tylko masz dobry wzrok, masz wybitnie ostry wzrok, jesteś wręcz wybrykiem natury. Polecam zatrudnienie się w planetarium jak żywy teleskop :D

  #29 01.09.2015 14:51

Nie wiem jak tutaj ale już w M2 z 8GB mam do wykorzystania 5GB dla siebie w A4.2.2.

  #30 01.09.2015 14:53

@Rafcioś: "MicroSD do 200 GB? Nie ma czegoś takiego, jest do 128 albo do 256 (przynajmniej dookoła tego, co napisałeś), zdecyduj się..." .... zanim znowu palniesz ja łysy grzywą o beton zorientuj się w temacie:
http://www.sandisk.com/products/memory-cards/microsd/ultra-premium-edition/
Breakthrough capacity of 200GB** means you never have to stop shooting, saving, and sharing. This durable microSDXC™ UHS-I card can hold up to 20 hours of Full HD video** before you even have to think about moving anything to your PC. And with premium card-to-PC transfer speeds, you can transfer up to 1200 photos a minute**. Built to perform in extreme conditions, SanDisk Ultra® microSDXC cards are water proof, temperature proof, shock proof, X-ray proof and magnet proof**. The 200GB** Premium Edition is rated Class 10 for Full HD video** recording performance and comes with a SD™ adapter and a ten-year limited warranty**.

  #31 01.09.2015 16:54

@t-m-z: Bzdury waść piszesz sam używam M2 czli starszego brata i po 3 miesiącach nic nie muli a działa jak z fabryki... Nie wiem gdzie ty widziałeś mulenie i przycinki ale porównanie z TouchWizem to żeś poleciał jak szczerbaty na suchary .... proszę cię najgorsza nakładka na Androida od Samsunga ....

  #32 01.09.2015 16:57

@xomo_pl: To sobie wmówiłeś i teraz twój mózg sam siebie oszukuje ... ;-)

t-m-z   9 #33 02.09.2015 10:07

@Anonim (niezalogowany): fanboys everywhere... M4 i M2 nie mula tak samo jak Xperia mini. :)

  #34 04.09.2015 23:04

@t-m-z: No dowaliłeś do pieca z tym porównaniem.... buahahhahaha...

  #35 12.09.2015 21:54

Sypie restartami, niemiłosiernie się grzeje. Po tygodniu użytkowania poszedł do Żyda i za lekką dopłatą przygarnąłem s5.

  #36 08.07.2016 14:18

ojjoj, widzę, że niektórzy niezadowoleni. wiem, że moj ojciec ma go ze względu na wodoszczelnosc i podobno sprawdza sie spoko. to byl chyba jedyny telefon w t-m w tym ich prostym abonamencie, ktory jest wodoszczelny, wiec starszy nie mial wyboru, ale nie narzeka

  #37 18.07.2016 20:24

Ja posiadałam M4 4 miesiące i byłam z niej bardzo zadowolona (gdyby nie kradzież dalej bym go miała :) ) Działał perfekcyjnie, robił dobre zdjęcia, bateria trzymała nawet 3 dni. Jedyną wadą jest nagrzewanie się tego telefonu i pamięć 2GB to trochę mało ale przy 16GB karcie micro SD było dobrze. Telefon bardzo polecam i sama czekam na nowy :)