Google Chrome: jak usunąć historię przeglądania?

Google Chrome: jak usunąć historię przeglądania?
10.08.2022 09:30
Google Chrome: jak usunąć historię przeglądania?
Google Chrome: jak usunąć historię przeglądania?
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Krzysztof Fiedor

Usunięcie historii przeglądania w Google Chrome, to jeden z podstawowych kroków, który pozwala zadbać o swoją anonimowość i bezpieczeństwo w sieci. Jest szczególnie ważny w urządzeniach z których z Chrome'a korzysta więcej niż jedna osoba.

Google Chrome to najpopularniejsza przeglądarka internetowa na świecie. Jej elastyczność, przejrzystość i całkiem przyzwoita wydajność, sprawiły, że Chrome gości na milionach komputerów i na jeszcze większej puli urządzeń mobilnych. Warto poznać kilka kluczowych ustawień przeglądarki, które mogą pomóc w codziennym użytkowaniu. Jedną z podstawowych czynności, które warto regularnie przeprowadzać jest czyszczenie historii przeglądania. Pokazujemy, jak krok po kroku usunąć wrażliwe dane.

Google Chrome: jak usunąć historię przeglądania?

Po uruchomieniu przeglądarki udajemy się do menu Dostosowywanie i kontrolowanie Google Chrome, w górnym, prawym rogu aplikacji (charakterystyczne trzy kropki w pionie). Klikamy w Ustawienia i przenosimy się do nowo otwartej karty.

Google Chrome: menu Ustawienia
Google Chrome: Prywatność i bezpieczeństwo

Tu, z menu po lewej, wybieramy Prywatność i bezpieczeństwo. Na kolejnym ekranie odnajdujemy opcję Wyczyść dane przeglądania.

Google Chrome: sekcja Wyczyść dane przeglądania
Google Chrome: wybieramy zakres czasowy

Nowe okno Chrome'a przywita nas dwoma zakładkami PodstawoweZaawansowane. To tu ustalimy, za jaki okres chcemy usunąć historię przeglądania (pole wyboru Zakres czasu) i zaznaczymy pole Historia przeglądania. Po kliknięciu Wyczyść dane pojawi się monit o usunięciu danych z Chrome'a.

Google Chrome: historia przeglądania została usunięta
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Krzysztof Fiedor
Google Chrome: historia przeglądania została usunięta

Uwaga: jeśli jesteśmy zalogowani do konta Google, odpowiednie zmiany w przeglądarce Chrome, zostaną zastosowane na wszystkich urządzeniach zsynchronizowanych z kontem Google i na których korzystamy z przeglądarki Google Chrome.

Historia przeglądania w Google Chrome została usunięta. Nasza aktywność nie będzie już możliwa do odtworzenia. A jeśli nie chcesz pozostawiać śladów po swojej bytności w przeglądarce, warto skorzystać z trybu prywatnego (incognito).

Krzysztof Fiedor, dziennikarz dobreprogramy.pl

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)