Nie sprawdzisz, kto odwiedził twój profil. To nowe oszustwo na Facebooku

Strona głównaNie sprawdzisz, kto odwiedził twój profil. To nowe oszustwo na Facebooku
09.03.2021 10:02
fot. dobreprogramy
fot. dobreprogramy
bEhavLsm

Po Facebooku krążą sponsorowane wpisy reklamujące "dodatkowe funkcje dla Messengera". Oszuści twierdzą, że wprowadzono aktualizację, która nie trafiła do wszystkich telefonów. Oczywiście nie mają dobrych intencji.

bEhavLrF

Ten przypadek jest wyjątkowo bezczelny. Przestępcy reklamują fałszywego Messengera na... Facebooku. Co więcej, stronę internetową powiązaną z atakiem przygotowano tak, aby wyłudzać dane osobowe, dostępy do Facebooka a także pieniądze. Wszystko w jednym.

350287367397199252

Ofiary najpierw trafiają na post sponsorowany na Facebooku. Oszuści umieścili w nim zrzuty ekranu aplikacji Messenger, pochodzące z informacji prasowych Facebooka. Nad nimi widnieje informacja o rzekomej aktualizacji oraz skrócony link. Już po kliknięciu robi się dziwnie, bowiem ofiary są przenoszone na stronę z logo firmy Oppo, oraz informacją "zapisz się, aby otrzymać darmowe prezenty".

350287367397330324

Na kolejnej stronie znajdziemy okienko logowania do Facebook Messengera. W tym momencie oszuści próbują wykraść dostępy do kont Facebook, prawdopodobnie w celu dokonywania innych kradzieży, np. przy pomocy oszustwa na BLIK-a. Myśleliśmy, że to wszystko na co stać przestępców, ale krok dalej robi się jeszcze ciekawiej.

bEhavLrH

W tym momencie trafiamy na stronę, na której należy podać numer telefonu, aby zarejestrować się do płatnego abonamentu. Nie wiadomo, do czego właściwie się zapisujemy. Prawdopodobnie oszuści mają nadzieję, że uda im się zmanipulować odbiorcę tak, aby myślał, że zapłaci 36,90 zł za dodatkowe funkcje Messengera. Jednak ofiara nigdy nie zobaczy, kto odwiedzał jej profil.

350287367397526932

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
bEhavLsD