Telewizor w hotelu. Błąd, który może popełnić każdy

Wczasowicze często logują się do Netfliksa na hotelowych telewizorach z funkcją Smart TV, a potem zapominają o wylogowaniu. Netflix wprost wskazuje na taki scenariusz jako sytuację, w której łatwo zostawić konto zalogowane na cudzym urządzeniu, a to grozi pewnymi konsekwencjami.

Pilot do telewizoraPilot do telewizora
Źródło zdjęć: © Pixabay
Oskar Ziomek

Jeśli po wyjeździe nie wylogujesz się z aplikacji na telewizorze, kolejna osoba w pokoju może mieć dostęp do serwisu na twoim profilu. Z perspektywy użytkownika oznacza to przede wszystkim ryzyko dla prywatności i kontroli nad kontem, bo na ekranie mogą być widoczne elementy powiązane z twoim korzystaniem z platformy.

W takich sytuacjach warto myśleć nie tylko o samym dostępie do treści, ale też o tym, że na koncie zostaje historia oglądania. Netflix daje narzędzia do sprawdzania aktywności i usuwania pozycji z historii. Na tym jednak problem się nie kończy. Jeśli zalogowane konto będzie dalej wykorzystywane, można narazić się na dodatkowy problem posądzenia o wykorzystanie konta niezgodnie z regulaminem - jednoczesnego korzystania w więcej niż jednym gospodarstwie domowym.

Jak wylogować się z Netfliksa na telewizorze?

Wylogowanie z telewizora jest proste, ale dla części osób kłopotliwe, bo układ menu różni się zależnie od modelu i wersji aplikacji. Najczęściej sprowadza się to do wejścia w ustawienia lub menu aplikacji i znalezienia opcji wylogowania.


WIDEO
W końcu składany smartfon z konkretnym aparatem? vivo X Fold 6 zmierza do Polski


W skrócie schemat działań wygląda tak:

  • uruchom aplikację Netflix na telewizorze,
  • wróć do ekranu głównego aplikacji,
  • otwórz menu/ustawienia,
  • wybierz opcję wylogowania i potwierdź.

Wylogowanie zdalne: Netflix dodał wygodną opcję w ustawieniach

Alternatywą jest funkcja, która ma rozwiązywać problem zapominania o wylogowaniu po korzystaniu z serwisu w podróży. Netflix dodał w tym celu opcję w ustawieniach konta opcję: "Zarządzaj dostępem i urządzeniami". Rozwiązanie to pozwala:

  • podejrzeć listę urządzeń, na których ostatnio używano konta,
  • wylogować się zdalnie z wybranych urządzeń jednym kliknięciem.

W praktyce to ważne zabezpieczenie na wypadek, gdy po powrocie do domu nie pamiętasz, w jakim hotelu lub na jakim telewizorze konto mogło zostać aktywne.

Wybrane dla Ciebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE