Windows 11 zmienia konfigurację OneDrive. Nowość przy instalacji

Windows 11 dostał zmianę w pierwszej konfiguracji systemu i pozwala od razu zrezygnować z OneDrive'a. Jak opisał Windows Latest, zamiast dawnego przypomnienia za trzy dni użytkownik widzi teraz bezpośrednią opcję wyłączenia kopii zapasowej.

Microsoft OneDriveMicrosoft OneDrive
Źródło zdjęć: © WP | Oskar Ziomek
Oskar Ziomek

Nową opcję Windowsa 11 zauważono w OOBE, czyli ekranie, który prowadzi użytkownika przez pierwsze uruchomienie komputera. To właśnie tam Microsoft pokazuje najważniejsze usługi systemu i zachęca do ich włączenia już na starcie.

Wcześniej przy konfiguracji OneDrive nie dało się po prostu odmówić. Użytkownik mógł przejść dalej, ale system podsuwał przycisk "Przypomnij mi za 3 dni", zamiast jasnej odpowiedzi, że nie chce korzystać z tej funkcji.

Teraz ten element ma działać inaczej. Według relacji Mayanka Parmara z Windows Latest przycisk "Przypomnij mi za 3 dni" zastąpił napis "Zrezygnuj z kopii zapasowej", który pozwala od razu całkowicie odrzucić konfigurację OneDrive.


WIDEO
GTA 6 zachwyca. Rockstar pokazał nowy gameplay


Zmiana wydaje się niewielka, ale dotyczy ważnego elementu obsługi systemu. W ostatnich latach Microsoft miał problem z przyjmowaniem świadomej odmowy użytkowników co do korzystania z konkretnych opcji, a część osób zarzucała firmie projektowanie interfejsu tak, by utrudniał rezygnację.

Może to być kolejny element inicjatywy działających przy projekcie Windows K2. W tym ujęciu Microsoft ma dawać użytkownikowi więcej kontroli nad tym, które usługi chce uruchomić, a z których woli zrezygnować już podczas konfiguracji Windows 11.

Na razie jest to pojedyncza zmiana zauważona w procesie OOBE. Dotyczy ona OneDrive i kopii zapasowej, a nie całego zestawu usług pokazywanych przy pierwszym uruchomieniu systemu.

Wybrane dla Ciebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE