Intel Alder Lake podkręcony do 6,8 GHz. Core i9-12900K bije rekordy

Intel Alder Lake podkręcony do 6,8 GHz. Core i9-12900K bije rekordy28.10.2021 10:19
Core i9-12900K przy użyciu ciekłego azotu
Źródło zdjęć: © Tom's Hardware | Allen 'Splave' Golibersuch

Długie oczekiwanie na procesory Intela z serii Alder Lake dobiegło końca. Na wczorajszej konferencji Intel Innovation firma zaprezentowała mnóstwo informacji.

Mimo że procesory są dostępne póki co tylko w przedsprzedaży (W Polsce Core i9-12900K jest dostępny za około 3 tys. zł), to niektórzy już swoje sztuki mają. Jedną z takich osób jest Allen "Splave" Golibersuch będący specjalistą od ekstremalnego podkręcania z redakcji Tom's Hardware.

Przeprowadził on testy na flagowym układzie Core i9-12900K, który ostatecznie udało mu się podkręcić do 6,8 GHz na wydajnych rdzeniach P-core oraz do 5,3 GHz na energooszczędnych rdzeniach E-core. Podbił też taktowanie cache do 5,5 GHz. Tylko w przypadku benchmarku w XTU 2.0 taktowanie rdzeni P-core musiało zostać zmniejszone do 6,7 GHz ze względu na problemy ze stabilnością.

Fabrycznie Core i9-12900K osiąga maksymalnie 5,2 GHz na rdzeniach P-core oraz 3,9 GHz na rdzeniach E-core. Osiągnięte przez Splave'a wyniki są więc kolejno o 31 proc. i 36 proc. wyższe. Za bazę posłużyła płyta główna ASRock Z690 Aqua OC Edition (limitowana edycja ograniczona do 500 sztuk), która jest zresztą jego ulubioną.

Inne podzespoły obejmowały pamięć RAM DDR5 firmy Klevv podkręconą do 6200 MHz przy CL34, potencjometr Reaktor 2.0 LN2 od der8auer oraz zasilacz SuperNOVA 1600W EVGA.

Same wyniki taktowania rdzeni są imponujące, ale jeszcze lepiej wyglądają wyniki z benchmarków Geekbech 4 oraz Geekbech 5. Nowość Intela ustanowiła nowe rekordy wydajności jednowątkowej, oraz wielowątkowej w klasie procesorów 16-rdzeniowych. Dotychczas królami w tych kategoriach były Core i9-11900K i Ryzen 9 5950X osiągające kolejno 2309 i 20 929 punktów (Geekbench 5).

Wyniki Core i9-12900K po podkręceniu przy użyciu ciekłego azotu, Źródło zdjęć: © Tom's Hardware | Allen 'Splave' Golibersuch
Wyniki Core i9-12900K po podkręceniu przy użyciu ciekłego azotu
Źródło zdjęć: © Tom's Hardware | Allen 'Splave' Golibersuch

Tymczasem podkręcony na ciekłym azocie Core i9 z serii Alder Lake osiągnął kolejno 2 740 punktów w teście jednego wątka oraz 26 649 punktów w teście wielowątkowym. Są to wyniki kolejno o 19 proc. wyższe od flagowca poprzedniej generacji Intela oraz o 27 proc. lepsze od flagowego konsumenckiego Ryzena od AMD.

Szanowna Użytkowniczko! Szanowny Użytkowniku!
×
Aby dalej móc dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Twoje dane są u nas bezpieczne, a zgodę możesz wycofać w każdej chwili na podstronie polityka prywatności.

Kliknij "PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub na symbol "X" w górnym rogu tej planszy, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie przez Wirtualną Polskę i naszych Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych, zbieranych w ramach korzystania przez Ciebie z usług, portali i serwisów internetowych Wirtualnej Polski (w tym danych zapisywanych w plikach cookies) w celach marketingowych realizowanych na zlecenie naszych Zaufanych Partnerów. Jeśli nie zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych skorzystaj z ustawień w polityce prywatności. Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać zmieniając ustawienia w polityce prywatności (w której znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania związane z przetwarzaniem Twoich danych osobowych).

Od 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 (określane jako "RODO"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich odbywa się to po dniu 25 maja 2018 roku.

Kto będzie administratorem Twoich danych?

Administratorami Twoich danych będzie Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, oraz pozostałe spółki z grupy Wirtualna Polska, jak również nasi Zaufani Partnerzy, z którymi stale współpracujemy. Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w polityce prywatności.

O jakich danych mówimy?

Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, portali i serwisów internetowych udostępnianych przez Wirtualną Polskę, w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez Wirtualną Polskę oraz naszych Zaufanych Partnerów.

Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane?

Przetwarzamy je dostarczać coraz lepsze materiały redakcyjne, dopasować ich tematykę do Twoich zainteresowań, tworzyć portale i serwisy internetowe, z których będziesz korzystać z przyjemnością, zapewniać większe bezpieczeństwo usług, udoskonalać nasze usługi i maksymalnie dopasować je do Twoich zainteresowań, pokazywać reklamy dopasowane do Twoich potrzeb. Szczegółowe informacje dotyczące celów przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Komu możemy przekazać dane?

Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa – oczywiście tylko, gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną.

Jakie masz prawa w stosunku do Twoich danych?

Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. Możesz wycofać zgodę na przetwarzanie, zgłosić sprzeciw oraz skorzystać z innych praw wymienionych szczegółowo w polityce prywatności.

Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych?

Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych w celu świadczenia usług jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie (tymi umowami są zazwyczaj regulaminy). Podstawą prawną przetwarzania danych w celu pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. Przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych realizowanych przez Wirtualną Polskę na zlecenie Zaufanych Partnerów i bezpośrednio przez Zaufanych Partnerów będzie odbywać się na podstawie Twojej dobrowolnej zgody.