Google śledzi każdy twój ruch. Jak to wyłączyć? To bardzo proste

Strona głównaGoogle śledzi każdy twój ruch. Jak to wyłączyć? To bardzo proste
03.11.2021 15:44
Google Maps
Google Maps
Źródło zdjęć: © NurPhoto via Getty Images | NurPhoto

Wielu użytkowników popularnych Map Google nawet nie zdaje sobie sprawy ile danych na swój temat udostępnia. Google, za pomocą udostępnianej przez nas lokalizacji, śledzi dokładnie każdy nasz ruch i zapisuje go w swojej historii, co możemy sprawdzić w dowolnym momencie.

Wszystkie dane na temat naszej lokalizacji zbierane są w ramach Osi czasu w Mapach Google. Użytkownicy znajdą na niej odwiedzone miejsca i przebyte trasy określone na podstawie Historii lokalizacji. Tą można jednak usunąć, zarówno w całości, jak i częściowo.

Usuwanie historii lokalizacji

Aby sprawdzić historię naszej lokalizacji zapisaną na Osi czasu, a także dokonać jej usunięcia, niezbędne będzie skierowanie się na stronę Timeline. Jeżeli zalogujemy się na stronę poprzez desktopa, powinna pokazać się nam historia naszej lokalizacji. Wielu użytkowników może być zaskoczonych jej dokładnością oraz mnogością miejsc, o których Google wie, że je odwiedziliśmy.

Będąc jednak na tej stronie, powinniśmy widzieć ikonkę kosza nad naszym adresem domowym. To za jej pomocą możemy szybko usunąć wszystkie dane dotyczące naszej historii lokalizacji, które zostały zebrane przez Google.

Historia lokalizacji na Osi czasu
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Karolina Kowasz
Historia lokalizacji na Osi czasu

Po jej kliknięciu pojawi się opcja usunięcia naszych danych lokalizacji z historii Google. Zgodnie z komunikatem, informacje zostaną usunięte z naszego konta Google i nie będą już dostępne, a Google Now i inne aplikacje, które z nich korzystają, mogą przestać działać prawidłowo.

Możemy także uniemożliwić Google dalsze zbieranie informacji. Wybierając opcję zarządzaj historią lokalizacji, zostaniemy przeniesieni na stronę, gdzie znajdziemy nasze obecne ustawienia dotyczące zbierania danych. Jeżeli postanowimy kliknąć w niebieski suwak Historii Lokalizacji, pojawi się okno umożliwiające wyłączenie zbierania danych przez Google.

Wyłączenie historii lokalizacji
Źródło zdjęć: © dobreprogramy
Wyłączenie historii lokalizacji

By otrzymać możliwość wybrania wstrzymania udostępniania lokalizacji, niezbędne jest zjechanie na sam dół okna z informacjami dotyczącymi historii lokalizacji. Co ważne, wstrzymanie tego ustawienia nie powoduje usunięcia wcześniej zapisanych danych. Użytkownik powinien więc pamiętać o ich samodzielnym usunięciu, gdy już zrezygnuje z przekazywania swoich danych Google.

Windows 11 wyświetla menu kontekstowe z opóźnieniem. Łatka już powstaje
Windows 11 wyświetla menu kontekstowe z opóźnieniem. Łatka już powstaje

Edycja Osi Czasu

Chociaż większość użytkowników będzie interesować głównie możliwość usunięcia tej historii i wyłączenie zapisywania lokalizacji, Google umożliwia także edycję. Firma podaje, że w przypadku, gdy zapisane na osi dane są błędne, użytkownik może je poprawić poprzez kliknięcie w konkretną kropkę oznaczającą miejsce, w którym dana osoba miała się znajdować zdaniem Google. Wybierając opcję Edytuj możemy w kolejnym kroku wybrać prawidłowe miejsce, w którym się znajdowaliśmy w danym momencie.

Co ciekawe, poza zmianą samego miejsca, można także zmienić czas pobytu w danej lokalizacji. Podobnie jak w poprzednim przypadku, użytkownik powinien wybrać konkretną kropkę, oznaczającą jego pobyt w konkretnym miejscu. Za pomocą edycji i opcji zmiany daty może przypisać nowy termin, w którym się znajdował się w podanej lokalizacji.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Udostępnij:
Komentarze (110)