WhatsApp: jak skutecznie usunąć swoje konto, a nie tylko aplikację

Strona głównaWhatsApp: jak skutecznie usunąć swoje konto, a nie tylko aplikację
29.08.2021 10:28
WhatsApp: jak skutecznie usunąć swoje konto, a nie tylko aplikację
Źródło zdjęć: © NurPhoto via Getty Images | NurPhoto

Wielu użytkowników WhatsAppa sądzi, że wystarczy odinstalować aplikację z telefonu aby móc o niej zapomnieć i przestać być jej użytkownikiem. To duży błąd, szczególnie z perspektywy ostatnich kontrowersji związanych z tym komunikatorem.

bEIDGmbV

Ze względu na spore zainteresowanie użytkowników alternatywami dla tego komunikatora, przypominamy, że aby skutecznie usunąć swoje dane z WhatsAppa, należy usunąć konto przez odinstalowaniem aplikacji. Dla tych, którzy nie wiedzą jak tego dokonać, załączamy szczegółowy poradnik.

Jeżeli zaś mamy wątpliwości czy powinniśmy usunąć ten komunikator, zawsze możemy zapoznać się z ostatnimi doniesieniami dotyczącymi planów Facebooka odnośnie sprawdzania wiadomości użytkowników.

Usuwanie konta

Przed usunięciem konta WhatsApp należy pamiętać, że jest to proces nieodwracalny. Usunięcie konta spowoduje całkowite wyczyszczenie danych, w tym historii wiadomości czy kopii zapasowych. Należy więc być całkowicie pewnym, że faktycznie chce się wykonać tę operację.

bEIDGmbX

Jeżeli podjęliśmy ostateczną decyzję, to aby usunąć swoje konto należy najpierw uruchomić aplikację WhatsApp. Następnie w ustawieniach musimy wejść do zakładki konto. Będąc w tym miejscu należy wybrać opcję usunięcia konta.

WhatsApp zapyta nas o powody dla których decydujemy się na ten ruch. Po udzieleniu odpowiedzi na to pytanie (poprzez wybranie jednego z powodów z podanej listy) należy potwierdzić, że chcemy dokonać usunięcia konta. Proces ten wygląda tak samo zarówno w przypadku urządzeń z systemem Android, jak i iOS.

WhatsApp: przenieś dane między iOS a Android. Potrzebny nowy Samsung
WhatsApp: przenieś dane między iOS a Android. Potrzebny nowy Samsung

Czas usuwania konta

Facebook podaje, że usunięcie informacji z WhatsAppa może potrwać do 90 dni od rozpoczęcia procesu usuwania. Kopie wybranych informacji mogą również pozostać po tym czasie w magazynie kopii zapasowych. Ten ostatni jest wykorzystywany do odzyskiwania w przypadku awarii, błędu oprogramowania lub innego zdarzenia utraty danych.

bEIDGmcd

Firma podaje także, że kopie niektórych danych mogą pozostać w jej bazie danych, ale nie są powiązane z osobistymi identyfikatorami. Możliwe jest także przechowywanie danych na wypadek problemów prawnych, naruszeń warunków lub działań zapobiegających szkodom. Jeżeli jednak chodzi o informacje udostępnione innym firmom należącym do Facebooka, te również zostaną usunięte.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Udostępnij:
bEIDGmcT