Geolokalizacyjne ostrzeżenia w koncie Google

Strona głównaGeolokalizacyjne ostrzeżenia w koncie Google
26.03.2010 01:14
Wojciech Cybulski
Wojciech Cybulski

Zespół inżynierów Google odpowiedzialny za kwestie bezpieczeństwa poinformował na łamach swojego bloga o nowym mechanizmie zabezpieczeń wprowadzonym do konta Google - będzie on ostrzegać użytkowników, że ktoś zalogował się na ich konto z "podejrzanej" lokalizacji.

Standardowy użytkownik Gmaila loguje się na swoje konto z pewnego ograniczonego obszaru, zwykle nie wykraczającego poza terytorium jednego kraju. Korporacja na podstawie adresu IP bada, skąd zwykle łączymy się z kontem Google i gdy stwierdzi, że - przykładowo - nasze poprzednie logowanie odbyło się z terytorium Chin, choć zwykle robimy to w Polsce, wyświetli komunikat ostrzegający, że być może ktoś niepowołany uzyskał dostęp do naszego konta. Po wyświetleniu alertu możemy w łatwy sposób przejść do historii naszej aktywności by zorientować się, kiedy i z jakiego kraju intruz zalogował się na nasze konto. Mamy także możliwość szybkiej zmiany hasła.

W przypadku, gdy z jednego konta korzysta kilka osób, z których jedna znajduje się aktualnie za granicą, możemy ostrzeżenie odrzucić lub nawet wyłączyć mechanizm ostrzegania o nietypowych działaniach. Pozwoli to uniknąć denerwujących alertów także wówczas, gdy łączymy się z kontem Google używając proxy bądź rozwiązań typu Tor.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)