Korzystający z poczty Gmail mogą już w większości przypadków korzystać z nowej funkcji – trybu poufnego umożliwiającego przesyłanie ważnych wiadomości z wykorzystaniem dodatkowych zabezpieczeń. Nadawca e-maila może tu z góry określić do którego dnia wysyłana wiadomość może zostać odczytana oraz zmusić adresata do dodatkowego potwierdzenia swojej tożsamości przed jej odczytaniem. Dzięki temu trudno mówić o możliwości przeczytania danego maila przez niepowołane osoby.

bEUrkAet

Nowa funkcja trafia do nowych użytkowników partiami, możliwe więc, że nie u wszystkich osób będzie widoczna już teraz. W takim przypadku trzeba będzie uzbroić się prawdopodobnie maksymalnie w kilka dni cierpliwości. Aby skorzystać z nowej opcji należy w pierwszej kolejności aktywować nowy wygląd poczty Gmail. W tym celu należy kliknąć na ikonę koła zębatego, by wyświetlić listę opcji. Możliwość aktywacji nowego wyglądu znajduje się na górze listy.

Krok 1: aktywacja nowego wyglądu poczty Gmail.
Krok 1: aktywacja nowego wyglądu poczty Gmail.

Jeśli nowy wygląd jest już aktywny, czas przejść do redagowania nowego e-maila. Na etapie tworzenia treści i wskazywania tytułu czy adresata wszystko przebiega dokładnie tak samo jak dotychczas. Gotowego maila można wysłać w sposób tradycyjny lub skorzystać z trybu poufnego. Ten aktywować można ostatnią ikoną na pasku narzędzi poniżej edytowanej wiadomości.

Krokl 2: wybór trybu poufnego podczas tworzenia nowej wiadomości e-mail.
Krokl 2: wybór trybu poufnego podczas tworzenia nowej wiadomości e-mail.

W trybie poufnym adresat nie otrzyma naszej wiadomości wprost do swojej skrzynki. Otrzyma hiperłącze, które umożliwi wyświetlenie wiadomości w nowej karcie przeglądarki. Na podobnej zasadzie działają na przykład linki do zawartości udostępnianej przez Dysk Google. Na etapie tworzenia nowej wiadomości w trybie poufnym, nadawca ma więc możliwość ustalenia czasu, przez który aktywny będzie link wysyłany do nadawcy – na przykład tylko na kilka dni od wysłania.

Krok 3: ustalenie szczegółów zabezpieczeń przed wysłaniem.
Krok 3: ustalenie szczegółów zabezpieczeń przed wysłaniem.

Ciekawie prezentuje się także możliwość dodatkowego wymuszenia potwierdzenia swojej tożsamości z wykorzystaniem telefonu komórkowego. Jeśli nadawca zaznaczy tę opcję, będzie musiał dodatkowo wskazać numer telefonu komórkowego adresata (ten może się także wczytać automatycznie z kontaktów), by za pomocą dodatkowego hasła SMS potwierdził on swoją tożsamość podczas odczytywania wiadomości. Gdy ustawienia zostaną wprowadzone, wiadomość można wysłać analogicznie jak normalnego e-maila.

bEUrkAev

Odbiorca zamiast treści bezpośrednio w mailu, otrzyma wiadomość od Google z linkiem do wyświetlenia otrzymanej poufnej wiadomości. Po jego kliknięciu może zostać poproszony o podanie kodu z SMS-a, który w tym momencie wysłany zostanie na podany wcześniej przez nadawcę numer. Jeśli hasło wpisanie zostanie poprawnie, a link nadal jest aktywny (nie upłynął wskazany termin ważności), na ekranie odbiorcy wyświetlona zostanie ostatecznie treść wiadomości. Podgląd nie umożliwia klasycznych metod wydruku, kopiowania oraz przekazywania dalej otrzymanego e-maila.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Komentarze (32)
bEUrkAfr