iPhone'y regularnie przesyłają szczegółową historię połączeń do Apple

Strona głównaiPhone'y regularnie przesyłają szczegółową historię połączeń do Apple
18.11.2016 14:07
iPhone'y regularnie przesyłają szczegółową historię połączeń do Apple

Przed kilkoma dniami głośno zrobiło się o Shanghai Adups Technology, jednym z największych niezależnych dostawców Firmware-Over-The-Air. Oprogramowanie Adups okazało się kompletnym narzędziem szpiegowskim, co wzbudziło obawy użytkowników tańszych chińskich smartfonów oraz kontrwywiadu USA. Nie mniej kontrowersyjne pod kątem prywatności użytkowników praktyki realizuje także... Apple.

Informuje o tym rzetelny w podobnych sytuacjach serwis The Hacker News, powołując się na badania firmy Elcomsoft, założonej w 1990 r. w Moskwie. Przeanalizowała ona informacje zbierane przez Apple na temat użytkowników iPhone'ów. Znalazły się tam takie, których obecność trudno uzasadnić.

IPhone'y, których właściciele połączyli swoje urządzenie z usługą iCloud regularnie wysyłają na serwery Apple pełną historię połączeń: numery telefonów, daty połączeń, długość rozmowy, a nawet nieodebrane połączenia i połączenia z FaceTime'a. Do transferu dochodzi nawet co kilka godzin, zaś informację o wychodzących i przychodzących połączeniach mają być przechowywane przez Apple całymi miesiącami.

Najprawdopodobniej synchronizacja historii połączeń działa na wszystkich smartfonach, na których został zainstalowany iOS 9 lub nowsze wersje systemu Apple. Oczywiście sama korporacja nie ma wątpliwości, że podobne praktyki to coś absolutnie zwyczajnego: w komentarzu dla THN, jej przedstawiciel stwierdził, że to dla użytkowników dodatkowa wygoda w synchronizacji danych pomiędzy urządzeniami, zaś dane są szyfrowane.

Przez lata w podobnych sytuacjach w stosunku do Apple dominowała rozsądna argumentacja – dane są bezpieczne, bo Apple nie musi zarabiać akurat na nich. Jeżeli jednak kogoś, na przykład w świetle wyciekłych dzięki Wikileaks informacji o tysiącach przypadków przekazania danych rządowi przez Apple co miesiąc, przestała ona przekonywać, jest na to rozwiązanie. Aby wyłączyć przekazywanie wrażliwych danych, konieczne jest wyłączenie całej usługi iCloud.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (66)