Wspólne logowanie w Chromie i usługach Google – jak je wyłączyć?

Strona główna Aktualności

O autorze

Wraz z wydaniem przeglądarki Chrome 69 wprowadzone zostało wspólne logowanie dla przeglądarki i różnych usług Google. Przykładowo, logując się do Gmaila jednocześnie logujemy się do Chrome'a.

Logowanie nie jest jednoznaczne z uruchomieniem synchronizacji danych przeglądarki przez Google Sync, ale i tak może być niekomfortowe dla użytkowników, gdyż nie ma łatwego sposobu na wyłączenie automatycznego logowania. Ponadto menu logowania przeglądarki nie daje jasnych informacji o stanie synchronizacji danych.

Wspólne logowanie można wyłączyć. Służy do tego flaga:

chrome://flags/#account-consistency

Po jej przestawieniu na Disabled trzeba będzie uruchomić przeglądarkę ponownie. Po tym zabiegu możemy wrócić do starego sposobu korzystania z konta Google w przeglądarce Chrome i wylogować się z przeglądarki bez obawy, że zostaniemy wylogowani także z konta Google na wszystkich otwartych stronach.

W założeniach wspólne logowanie ma pomóc użytkownikom, którzy korzystają z tej samej przeglądarki na zmianę z innymi osobami, co jest dość częste. Dzięki temu nie będzie ryzyka, że ktoś uzyska dostęp do naszej poczty w Gmailu lub konta na YouTubie. Nie jest to jednak najwygodniejsze rozwiązanie pod słońcem, zwłaszcza da osób korzystających z kilku kont Google na zmianę.

Jeśli jesteście gotowi na bardziej radykalne posunięcie, polecam przeglądarkę ungoogled-chromium. Powstała ona na bazie Chromium, ale nie ma żadnych modułów łączących ją z Google, a wszystkie binarne komponenty zostały zastąpione otwartymi rozwiązaniami, kompilowanymi z kodu źródłowego.

© dobreprogramy