Mapy Google: Jak udostępnić lokalizację na żywo w telefonie?

Mapy Google to nie tylko narzędzie ułatwiające dotarcie do celu. Aplikacja pozwala również w prosty sposób udostępniać innym informacje o naszej lokalizacji. Oprócz wysłania pinezki ze wskazanym miejscem możemy także udostępnić swoją lokalizację w czasie rzeczywistym.

Jak udostępnić lokalizację na żywo w Mapach Google?Jak udostępnić lokalizację na żywo w Mapach Google?
Źródło zdjęć: © dobreprogramy • Zdjęcie wygenerowane przy pomocy AI

Mapy Google pozwalają udostępniać swoją aktualną lokalizację innym osobom w czasie rzeczywistym. W przeciwieństwie do zwykłego wysłania pinezki odbiorca może obserwować zmieniające się położenie telefonu na mapie. Funkcja przydaje się m.in. podczas podróży, spotkania w nieznanym miejscu czy informowania bliskich o aktualnym położeniu. Można również zdecydować, jak długo druga osoba będzie miała dostęp do lokalizacji.

Aby włączyć funkcję, należy uruchomić Mapy Google na telefonie i zalogować się na konto Google. Następnie trzeba nacisnąć zdjęcie profilowe lub inicjał konta znajdujący się w górnej części ekranu i wybrać Udostępnianie lokalizacji. Kolejnym krokiem jest użycie opcji Nowe udostępnienie. Na ekranie pojawi się możliwość określenia czasu, przez jaki lokalizacja będzie dostępna dla innych osób. Można wybrać konkretny przedział czasu albo udostępniać położenie do momentu ręcznego wyłączenia funkcji.

Jak udostępnić lokalizację na żywo w Mapach Google?
Jak udostępnić lokalizację na żywo w Mapach Google? © dobreprogramy

Następnie wystarczy wskazać osobę, której ma zostać przekazana lokalizacja, i nacisnąć Udostępnij. W przypadku bezpośredniego udostępniania przez konto Google odbiorca powinien posiadać konto Google, a jego adres można wcześniej zapisać w Kontaktach Google.


WIDEO
W końcu składany smartfon z konkretnym aparatem? vivo X Fold 6 zmierza do Polski


Istnieje również możliwość utworzenia specjalnego linku do lokalizacji i wysłania go np. przez SMS, Messenger, WhatsApp lub e-mail. Takie rozwiązanie pozwala udostępnić położenie również osobie, która nie posiada konta Google. Lokalizacja udostępniona za pomocą linku może być dostępna maksymalnie przez 24 godziny.

Udostępnianie można w każdej chwili zakończyć. W tym celu należy ponownie przejść do zdjęcia profilowego i opcji Udostępnianie lokalizacji, wybrać odpowiednią osobę i nacisnąć Zatrzymaj.

Warto pamiętać, że osoba mająca dostęp do lokalizacji może zobaczyć nie tylko ostatnie położenie urządzenia, ale również m.in. stan jego baterii i informację o ładowaniu. Funkcja działa niezależnie od Osi czasu Map Google, dlatego nie trzeba włączać zapisywania historii odwiedzanych miejsc, aby udostępniać swoją bieżącą pozycję.

Wybrane dla Ciebie
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE