r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Blip zostanie wyłączony 31 sierpnia, polecana jest przesiadka na Wykop

Strona główna AktualnościINTERNET

Użytkownicy polskiego serwisu mikroblogowego Blip (Bardzo Lubię Informować Przyjaciół) zostali poinformowani o zaplanowanym zakończeniu jego działania. Blip zostanie wyłączony z końcem wakacji.

Blip, czasami nazywany polskim Twitterem, łączy możliwości mikrobloga (ograniczenie długości wpisów do 160 znaków) z czatem. Serwis został uruchomiony w maju 2007 roku i już w czerwcu został przejęty przez Gadu-Gadu S.A (obecnie GG Network). Szczyt popularności serwis przeżywał w latach 2009-2010, kiedy to odwiedzało go ponad 300 tysięcy osób, a liczba aktywnych, zarejestrowanych użytkowników wynosiła 60-80 tysięcy. Liczba wiadomości wysłanych tego samego dnia w 2009 zaczęła przekraczać 10 milionów. Jednak radość nie trwała długo.

Z czasem Blip zaczął ustępować konkurencji. Mówi się, że jest kolejną ofiarą Facebooka i Twittera, które oferują jednak możliwość dotarcia do szerszego grona odbiorców. GG Network podjął decyzję o jego zamknięciu. Jako że firma zacieśnia współpracę z grupą Allegro, blipowiczom zaoferowana została alternatywa w postaci przeniesienia kont, wraz z zawartością (postami, rozmowami), do Mikroblogów na Wykopie. Można to zrobić czy to korzystając z istniejącego już konta, czy to zakładając nowe. To rozwiązanie ma oczywiście wielu przeciwników po obu stronach, zwłaszcza że, jak dotąd, poza autorskimi rozwiązaniami blipowiczów, nie ma innej możliwości eksportu danych z Blipa. Czas na decyzję użytkownicy, którzy jeszcze pozostali na blipie, mają do 31 sierpnia.

r   e   k   l   a   m   a

Przy tej okazji warto wspomnieć, że losy Blipa i Śledzika najprawdopodobniej podzieli Flaker.

© dobreprogramy
r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Komentarze

r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.