Strona używa cookies (ciasteczek). Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.    X

Recenzja Samsung AirTrack SC4325

Koniec świata mamy za sobą. Chciałbym uczcić to wydarzenie (a raczej jego brak), tą skromną recenzją.

Dobrze się czujesz DjLeo?

No tak wiem,wiem odkurzacz :) Ale co tam trzeba być oryginalnym. W końcu kto powiedział, że komputerowcy nigdy nie sprzątają?

Funkcje produktu

Kurz ma tutaj swoje miejsce (czyli co posiada ten odkurzacz)

  • Technologia Twin Chamber System jest bezwzględna dla kurzu
  • Filtr HEPA oczyści powietrze z niebezpiecznych cząsteczek
  • Bezworkowy system zapobiega rozprzestrzenianiu się kurzu
  • Łatwe opróżnianie pojemnika jednym ruchem dłoni
  • Na początek pełna specyfikacja produktu:

    Specyfikacja

    Wydajność

    • Maksymalne zużycie energii elektrycznej: 1600 W
    • Moc ssąca: 350 W
    • Poziom hałasu: 82 dBA

    Filtr

    • Filtr mikro przed silnikiem: Tak
    • Filtr wylotowy mikro: Tak

    Parametry podstawowe

    • Regulacja mocy w korpusie: Tak (błąd)
    • Regulacja w rączce: Nie (błąd)
    • Wskaźnik zapełnienia filtra: Nie
    • Rura aluminiowa teleskopowa: Nie
    • Rura stalowa teleskopowa: Tak
    • Długość przewodu zasilającego: 6 m
    • Promień działania: 9,2 m
    • Obrotowa rura 360 stopni: Nie
    • Automatyczny zwijacz przewodu zasilającego
    • Kółka gumowe: Nie
    • Ochrona mebli przed obijaniem: Nie

    Parametry logistyczne

    • Waga netto 4,1 kg
    • Wymiary: 280x238x395(mm)

    Gromadzenie kurzu

    • Typ bezworkowy
    • Pojemność pojemnika na kurz: 1,3 L

    Szczotka

    • Szczotka do pościeli: Nie
    • Dodatkowa szczotka do sierści zwierząt: Nie
    • Szczotka do polerowania podłóg: Nie
    • Dodatkowa szczotka do parkietów: Nie
    • Szczotka Smart: Nie
    • Szczotka z przełącznikiem: Tak
    • Szczotka uniwersalna: Nie

    Akcesoria

    • Szczelinówka: Tak
    • Szczotka do kurzu: Tak
    • Szczotka do tapicerki: Nie
    • Filtr cyklonowy: Nie
    • Zginana rączka elbow: Nie

    Funkcje dodatkowe

    • Technologia Silver Nano: Nie
    • Sygnał dźwiękowy: Nie
    • Wyświetlacz LED: Nie
    • Tryb automatyczny: Nie
    • Bionizer™: Nie
    • Lampa UV: Nie

    Cena

    • Aktualnie w okolicach 250zł.

    Odkurzacz w całej okazałości:

    Recenzja

    Opakowanie

    Odkurzacz dotarł do mnie w solidnym pudełku. Na którym intensywnie jestem informowany, iż zaoszczędzę górę złota, na nie kupowaniu worków do tego bez workowego odkurzacza. Jaaa...jak się cieszę. No super. Tyle złota dla mnie.

    Wygląd

    O gustach podobno się nie dyskutuję. Akurat dla mnie (i chyba każdej kobiety) ma to dość istotne znaczenie (choć nie kluczowe). Sam wygląd odkurzacza oceniam na sympatyczny. Stonowany design całkiem przyjemnie wpada w oko. No i kolor czerwonego ferrari również powoduję, że całkiem fajnie odbiera się ten produkt.

    Akcesoria i dodatki

    No nie dodali ani jednego worka :) no ale trudno ;P
    Wyposażenie dość standardowe. Rura teleskopowa i 2 końcówki z tym, że jedna z nakładką. Brakuje jednak standardowej szczotki do tapicerki. Dlaczego? Niestety nie wiem. Za to ta szczotka, która jest dodana do tego odkurzacza, spisuję się wyśmienicie i posiada przełącznik który wysuwa pasek z włosami do lepszego zbierania "śmieci" z dywanu.

    Ssanie i głośność

    Niestety brakuje regulacji siły ssania, pozostaję jedynie regulacja w uchwycie. Moc tego odkurzacza to 1600W. Jest to naprawdę wystarczająca moc aby komfortowo odkurzać. Na plus warto nadmienić, że moc odkurzania nie zmaleje po zapełnieniu pojemnika z kurzem, tak jak to ma miejsce w przypadku odkurzaczy workowych. Odkurzacz do najcichszych nie należy. Drze się dość solidnie, nie ma co ukrywać. Choć też chyba nie odbiega od jakiś norm głośności. Nie wydaję mi się aby była ona większą niż w konkurencyjnych odkurzaczach.

    Filtry i zapachy

    Filtry są 2 w tym odkurzaczu i sprawują się wyśmienicie. Nie czuć kompletnie kurzu podczas odkurzania. Mój stary odkurzacz, niestety miał taką przypadłość. Ale to w głównej mierze była kwestia braku filtra HEPA.

    Pojemnik na kurz

    Bardzo łatwo go wysunąć i opróżnić. Jednak trzeba przy tym uważać, aby nie "zaświnić" przestrzeni obok siebie. Po otwarciu (wysunięciu) zbiornika byle kichnięcie może spowodować, że musimy zacząć odkurzać od nowa ;)

    Trochę już używany pojemnik :)

    Przewód i zwijanie

    Solidny choć nie za długi. 6 metrów to i dużo i mało. Jak dla mnie to wystarczająca długość.Co do zwijania przewodu to na początku myślałem, że zwijanie przewodu jest uszkodzone. Jednak było to spowodowane tym, że przewód jest bardzo solidny i gruby. Po krótkim czasie i paru rozwinięciach przewodu, zwijanie zaczęło się sprawiać coraz lepiej.

    Podsumowanie

    Zalety:

    • brak worków (oszczędność)
    • łatwe i szybkie wyjmowania zbiornika na kurz
    • siła ssania
    • małe rozmiary
    • solidny gruby kabel
    • uchwyt na rurę teleskopową (do oparcia o odkurzacz)
    • rączka do przenoszenia odkurzacza (bardzo wygodne)
    • nie "śmierdzi" podczas odkurzania (dobry filtr)

    Wady:

    • brak schowków na końcówki
    • kabel na początku kiepsko się zwija (później jest lepiej)
    • brak regulacji mocy ssania
    • niewyprofilowana rączka (uchwyt), za mała średnica niezbyt wygodna dla dużych dłoni
    • brak wskaźnika zapełnienia (niby widać ale słabo)
    • opróżnianie pojemnika na kurz wymaga precyzji aby nie zakurzyć "pół świata"
    • połączenie rury z odkurzaczem lepiej spełniało by swoja funkcję na górze odkurzacza (zagina się rura)

    Odkurzacz jak najbardziej spełnia moje oczekiwania, pomimo kilku wad. Jednego nie można mu odmówić, że jest bardzo wydajny. Dobrze ściąga brud i kurz, a to jest w końcu najważniejsze. Na pochwałę zasługuję również uchwyt na rurę teleskopową, dzięki której zawsze mamy łatwy do niej dostęp. Nie musimy jej opierać o ścianę czy demontować. Odkurzacz jest bardzo małych rozmiarów, właściwie każda jego przestrzeń jest w pełni wykorzystana.Wyjmowanie i opróżnianie filtra również nie sprawia problemu, należy tylko przy tym odrobinę uważać.

    Podziękowania

    Serdecznie dziękuję firmie Samsung za udostępnienie mi odkurzacza do testów. Niezmiernie "cieszy mnie to", że nie mieliście wolnego telewizora, tabletu, ultrabooka, smartphona, kamery lub każdego innego sprzętu do którego można podłączyć komputer. Nie sądziłem, że moje słowa "może być dowolny sprzęt do testów" odbierzecie tak dosłownie. Z drugiej jednak strony nie mam co narzekać, zawsze mogliście mi wysłać pralkę lub lodówkę :) 

    inne

    Komentarze

    0 nowych
    Banan   10 #1 23.12.2012 11:00

    No to pojechałeś. Ciekawa recenzja... odkurzacza.

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #2 23.12.2012 11:12

    Dzięki. Skromna bo skromna, ale na pewno takiej nie było jeszcze na DP :)

    Fanboj O   9 #3 23.12.2012 11:19

    Czy producent pisze gdzieś w instrukcji jak często należy wymieniać filtr HEPA? Czy odliczył te koszty od góry złota, które mamy oszczędzić na klasycznych workach?

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #4 23.12.2012 11:38

    @Fanboj O

    Filtr HEPA nie znajduję się wyłącznie w odkurzaczach bezworkowych, jest również w workowych. Więc to nie ma większego znaczenia.

    AdrianSasquatch   9 #5 23.12.2012 12:40

    @DjLeo
    Coś mi się nie podoba ta cała bezworkowość... Mój Zelmer Wodnik Duo Plus może pracować na filtrze wodnym. Wtedy cały kurz trafia do zwykłej wody, którą na koniec wystarczy wylać, bez ryzyka "zaświnienia wszystkiego obok siebie" :)

    A dla osób ceniących sobie funkcjonalność, wygodę i niezawodność polecam Kirby Sentira z dożywotnią gwarancją (komentarz zadowolonego użytkownika)

    Autor edytował komentarz.
      #6 23.12.2012 12:48

    Jakiego to ma androida? :-)

    Fanboj O   9 #7 23.12.2012 13:58

    "Filtr HEPA nie znajduję się wyłącznie w odkurzaczach bezworkowych, jest również w workowych. Więc to nie ma większego znaczenia."
    @DjLeo
    Ma znaczenie, jeśli częstotliwość wymiany jest większa lub mniejsza.

    Shaki81 MODERATOR BLOGA  38 #8 23.12.2012 14:10

    Hm.. Chciałem to wrzucić na główną, ale niestety związku z IT nie znalazłem:) Recenzja pierwsza klasa. A swoją drogą to chyba jeszcze nikt odkurzacza na łamach blogu DP nie recenzował:)

    skandyn   9 #9 23.12.2012 14:37

    Dobra rzecz taki porządny odkurzacz, ponieważ czasami trzeba powyłączać te wszystkie komputery, tablety, smartfony i w końcu posprzątać w pokoju.

    Pozdrawiam.

    Vanshei   15 #10 23.12.2012 16:18

    szkoda że jakiegoś high-end nie dali na test ;)

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #11 23.12.2012 20:10

    @AdrianSasquatch
    Nie no jasne, ten na wodę to lepsza opcja :) wiem bo miałem takowy. Faktycznie się z Tobą zgodzę, mniej paskudzenia. Ale cena też dużo wyższa.

    @Bon_Bon
    To ma Androida w wersji 4.3 (alpha). Angry Birds na tym spokojnie pójdzie :)

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #12 23.12.2012 20:21

    @Fanboj O

    Wiesz co nie znalazłem konkretnego info na temat wymiany filtru HEPA. Ale podobno można go ręcznie wyczyścić, a co do wymiany to zalecana podobno częściej niż 2 lata.

    Shaki81
    Jak to nie ma związku przecież to Samsung :)
    Nie no wiem, że to się na główną nie nadaję. Pisałem to z tą świadomością :)
    W następnym tygodniu będzie TOSTER :P

    @skandyn
    Jak by nie patrzeć, są urządzenia bez których ciężko by było funkcjonować i taki jest właśnie ten sprzęt.

    @Vanshei
    Są odkurzacze i za 5 tys. złotych, mają wyświetlacze LCD i elektroniki tyle, że szok. Wtedy by ten wpis musiał trafić na główną :)

    @Zbigniew2003
    To jest pomysł! Trzeba do nich napisać!! :)

      #13 23.12.2012 20:46

    Fajna recenzja. Szkoda tylko, że nie ma ten odkurzacz systemu operacyjnego :).

    Banan   10 #14 23.12.2012 21:35

    Zawsze można też postarać się o lodówkę z Androidem, najlepiej pełną, a zapomniałbym oczywiście standardowy czas testowania czyli 2 tyg. by nie wystarczył =)

      #15 23.12.2012 21:54

    @DjLeo
    Lubię ludzi z poczuciem humoru.
    Może dorzucisz jakiś filmik z testów? :D

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #16 23.12.2012 22:16

    @Banan
    Dobre :) Ja nawet wiem czym najlepiej ta lodówka powinna być wypełniona :)

    Ave5   8 #17 23.12.2012 23:24

    Serio Samsung wysłał do programu partnerskiego bloga IT odkurzacz czy się tylko zgrywasz? :D

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #18 24.12.2012 00:23

    @Ave5

    Nie dostałem się do żadnego programu partnerskiego :) Nie zostałem wybrany do testów Samsunga ;)
    Wszystko w tym wpisie jest na serio, no może poza tym co jest za słowem "Podziękowania" ;)

    Over   9 #19 30.12.2012 13:25

    Dobre ja sie zabieram za Recencje mojej Pralki ;)
    Natchnięty urządzeniami AGD trzeba kuc póki gorące :)

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #20 30.12.2012 19:06

    @Overclocker

    Jak dostanę lodówkę, to też napiszę reckę ;)

    Kpc21   10 #21 30.12.2012 22:32

    @DjLeo
    "Wiesz co nie znalazłem konkretnego info na temat wymiany filtru HEPA. Ale podobno można go ręcznie wyczyścić, a co do wymiany to zalecana podobno częściej niż 2 lata."

    Ja mam z tym zgoła inne doświadczenia. To był Zelmer, ale produkcji chińskiej. Model 01Z010 (to Z oznacza produkcję w Chinach). Filtr kosztował ze 20 zł, a trzeba go było zmieniać de facto tak często jak worek. Mycie pod kranem nic nie dawało, brud tylko jeszcze bardziej wrzynał się w harmonię filtra. A zabrudzony filtr dawał taki sam efekt, jak zapchany worek. Skończyło się w sądzie. Kasę za odkurzacz oddali, a w efekcie zakupiony został workowy Samsung.

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #22 02.01.2013 10:31

    @Kpc21
    Prawdę mówiąc, ja nie mam żadnego doświadczenia z tym filtrem, więc czas pokaże jak będzie.

    kruser   3 #23 14.07.2013 21:43

    Wiem, że recenzja była prawie rok temu, ale dodam coś od siebie jako doświadczony :) użytkownik tego sprzętu.
    Pierwszy model zakupiłem w 2007 roku od recenzowanego różnił się elektronicznym regulatorem siły ssania. Działał do czerwca 2012 przy czym przez ostatnie kilka miesięcy strasznie wył zanim dokończył żywota. Następny taki sam (nawet cena) tylko zamiast rury teleskopowej były 2 zwykłe :( Nie szkodzi z starego pasują. Odkurzacz spełnia swoje zadania, można powiedzieć, że z jego działania jak i obsługi jesteśmy zadowoleni. Brak worka - duży plus. Niestety po roku działania nowy odkurzacz zaczyna wyć... Na szczęście ma 24 m-ce gwarancji.

      #24 27.07.2013 13:52

    Przez pierwsze 3 miesiące był ok silne ssanie itd. Odkurzacz po upływie 3 miesięcy stracił moc zaczął wyć, oddałem go na gwarancie (wymienili silnik) po kilku dniach znowu się zepsuł i ponownie wymieniono silnik....Dzisiaj 4325 zepsuł się 3 raz. Zapewne serwis znowu wymieni silnik. Odkurzacz widocznie jest zaprojektowany w celu zepsucia się po okresie gwarancji. Inżynierowie Samsunga chyba jednak czegoś nie dopatrzyli bo psuje się znacznie wcześniej.

      #25 22.08.2013 12:58

    wlasnie zaczał się dziwnie zachowywać i nagle mocno sie nagrzewa i robi tak jakby nie mogl oddychać czyli bucha tak w dziwny co pare sekund podchas odkurzania..zupelnie nie wiem co mu jest a ma niecaly rok, czyscilem filtry itp i nic..ssanie ma dobre, ale strasznie goracy ma tyl, i tych dzwiekow nie bylo...nie wiem ale chyba pojade z nim do serwisu

      #26 09.09.2013 21:14

    Zakupiłem go dzisiaj (sc4325) w EuroRtv i chciałbym poinformować, że ten model nie posiada filtra wylotowego HEPA, tylko zwyczajny mikrofiltr.

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #27 09.10.2013 14:22

    Wow, chyba trzeba zacząć recenzować odkurzacze na DP, bo komentarze się wciąż pojawiają :)

      #28 10.10.2015 12:22

    Witam.
    Nie polecam odkurzaczy bezworkowych i workowych marki Samsung.
    Pracuję w sklepie z akcesoriami AGD więc wiem jakie są różnice w cenach.
    Przykładowo filtr hepa do samsunga jest 10x droższy w zakupie od filtru hepa do zelmera.
    To samo tyczy się węży i oryginalnych ssawek (ssawkoszczotek).
    Nie tylko Samsung cierpi na taką przypadłość, koszty akcesoriów do LG, Rowenty oraz wyższych modeli Electroluxa (UltraSilencer, UltraOne z owalną rurą) powalają na kolana.
    Nie polecam również Amici ze względu na brak zamienników i długi czas oczekiwania na filtry i węże.

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #29 11.10.2015 00:05

    @Pracownik sklepu z akcesoriami (niezalogowany):
    Nie wymieniałem filtru Hepa odkąd go kupiłem :), czyli już prawie 3 lata :) filtr Hepa może nie ma już swoich właściwości, ale czyści się go bardzo łatwo :) Tak też robię. Zresztą jak dla mnie to trochę ściema z tym filtrem. W sensie ściema aby go wymieniać często.

      #30 23.12.2015 16:07

    @Fanboj O: Nie kupuj tego badziewia. Lepiej wydać kasę na siekierę z Fiskarsa i rozwalić toto w drzazgi.

    rkossa   2 #31 02.08.2016 09:54

    Witam! Posiadam ten odkurzacz od prawie 2 lat. Niestety zaczął słabo wciągać kurz. Czy filtr (niebieski) można prać w pralce? Pozdrawiam ;)

    DjLeo MODERATOR BLOGA  18 #32 02.08.2016 11:02

    @rkossa: w rękach wystarczy

      #33 27.04.2017 15:28

    Witam. Mam odkurzacz od roku i od paru miesięcy gorzej ciągnie i syczy tak jakby był nieszczelny. Filtr czyszczę często, pojemnik też. Może ktoś ma na to jakąś radę? Pozdrawiam