r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Kopia zapasowa i synchronizacja: Dysk Google i Zdjęcia w jednym

Strona główna AktualnościOPROGRAMOWANIE

Użytkownicy Dysku i Zdjęć Google mają od teraz możliwość korzystania z Kopii zapasowej i synchronizacji – aplikacji zastępującej dotychczasowego klienta backupu Zdjęć i Dysku na desktopie, która umożliwi jednoczesne synchronizowanie obydwu tych usług. Takie rozwiązanie może stanowić idealną receptę dla użytkowników, którzy dotychczas wzbraniali się przed jednoczesnym udostępnianiem fotografii w Sieci oraz zapisywaniem ich kopii bezpieczeństwa na dysku w chmurze.

Zaproponowane uproszczenie pozwoli wykonać przede wszystkim te same czynności co dotychczas, jednak bez konieczności konfiguracji dwóch odrębnych programów. Dodatkiem jest brak dotychczasowych kompromisów: z jednej strony zyskujemy bezstratne kopie fotografii na dysku, a z drugiej nielimitowane miejsce w nieco obniżonej jakości i opcje łatwego udostępniania w Zdjęciach. Ten sam efekt mogliśmy również uzyskać wcześniej, jednak wymagało to korzystania z dwóch aplikacji.

Konfigurujemy synchronizację i kopię zapasową

Podobnie jak w poprzednich proponowanych przez Google programach, również tutaj ustawienia są maksymalnie uproszczone i zawężają się do dosłownie kilku opcji. Kliknięcie ikony na pasku zadań wyświetli okno z podsumowaniem ostatnio zsynchronizowanych plików, skąd możemy szybko uruchomić internetowe wersje aplikacji Dysku i Zdjęć, a także lokalny folder, który synchronizowany jest z chmurą. Stąd też dostaniemy się do wspomnianych opcji, w których wartych uwagi jest kilka elementów.

r   e   k   l   a   m   a

W pierwszej z zakładek wyświetlane są informacje o folderach, które mają być synchronizowane na stałe z Dyskiem w chmurze. Poniżej można również zdecydować w jaki sposób elementy mogą być usuwane i czy fotografie mają również być automatycznie udostępniane w Zdjęciach.

Istotny jest także wybór jakości zapisywanych tu plików: synchronizacja w formacie bezstratnym w standardowy sposób uszczupla dostępne w naszym planie gigabajty, zaś gdyby skorzystać z drugiej opcji – otrzymamy nieograniczone miejsce na zdjęcia. W tym trybie oferowana ma być świetna jakość.

Pozostałe dwie zakładki pozwolą wyświetlić ustawienia samego Dysku, a więc zdecydować o synchronizacji danych z konkretnym komputerem, wskazać ścieżkę zapisu danych oraz wybrać foldery, które w tej synchronizacji mają być brane pod uwagę. Warto dodać, iż funkcjonowanie tych ustawień nie zmieniło się względem poprzednich aplikacji, toteż użytkownicy dotychczasowych programów powinni być z nimi zaznajomieni.

W aplikacji dostępny jest także podgląd podsumowania naszego konta i dostępnych gigabajtów w formie czytelnego wykresu kołowego. Z tego miejsca można również zdecydować o automatycznym uruchamianiu aplikacji oraz wyświetlaniu powiadomień i ikon na pasku zadań. Użytkownicy dotychczasowych wersji programów nie muszą się obawiać, iż aktualizacja zmusi ich do ponownego przeglądania preferencji – ustawienia zostaną zaimportowane automatycznie do nowej aplikacji.

Kopia zapasowa i synchronizacja od Google dostępna jest do pobrania z naszej bazy aplikacji.

© dobreprogramy
r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Komentarze

r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.