Google zmienia politykę i będzie usuwać konta

Strona głównaGoogle zmienia politykę i będzie usuwać konta
03.05.2021 11:38
Google zmienia politykę i będzie usuwać konta
Źródło zdjęć: © GETTY | SOPA Images

Zmiana polityki Google została ogłoszona jeszcze w grudniu zeszłego roku. Nowe zasady, które wejdą w życie już niedługo, mogą oznaczać dla użytkowników nie tylko ingerencje w ich maile czy pliki, ale także usunięcie konta.

bEiUrnfp

Aktualizacja polityki została przekazana użytkownikom Google po raz pierwszy w grudniu zeszłego roku. Zgodnie z informacjami podanymi przez firmę, nowe zasady mają wpłynąć na sposób przechowywania danych przez korporację.

To co powinno interesować użytkowników w pierwszej kolejności to możliwość usuwania plików przechowywanych na platformie firmy. Tego rodzaju działanie będzie mogło zostać przeprowadzone bez konieczności uzyskania zgody od użytkownika danego konta, na którym będą one przechowywane.

Zmiana tego rodzaju ma być odpowiedzią Google na zmieniające się zasady na rynku przechowywania danych. Firma chce upodobnić swój regulamin do standardów obowiązujących obecnie na innych, podobnych platformach.

bEiUrnfr

Inną ważną kwestią, o której powinni pamiętać użytkownicy, są zdjęcia o wysokiej rozdzielczości. Od pierwszego czerwca tego roku będą one wliczane w limit 15 GB, które każdy posiadacz konta Google dostaje za darmo na start. Możliwość posiadania większej ilości miejsca będzie wymagało zapłacenia za subskrypcję Google One.

Subskrypcja Google One
Subskrypcja Google One

Dla wielu użytkowników najważniejsza informacja może dotyczyć nieużywanych od dawna kont. Google planuje usuwać wszystkie te, których właściciele nie logowali się do nich od co najmniej 24 miesięcy. Ma to pozwolić firmie na zwolnienie cennego miejsca na serwerach oraz pozbycie się tych kont, które realnie nie są wykorzystywane.

Firma zapowiada, że nie planuje usuwać żadnych danych przed 1 czerwca 2023 roku. Dodatkowo wszyscy użytkownicy otrzymają co najmniej kilka przypomnień zanim Google zdecyduje się na usunięcie ich prywatnych zdjęć, plików czy całego konta na platformie. Zgodnie z założeniem, wszyscy mają otrzymać dwa lata na przystosowanie się do zmian ogłoszonych przez firmę.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
bEiUrngn