r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Google nie zna słowa „nie”. Aplikacja Zdjęcia synchronizuje pliki nawet po odinstalowaniu

Strona główna AktualnościOPROGRAMOWANIE

Dokonywanie kopii zapasowej zdjęć poprzez automatyczne przesyłanie ich ze smartfona do cyberschowka, w krótkim czasie stało się popularną metoda zabezpieczenia się przed ich utratą. Dotychczas decyzja w tej sprawie należała do użytkownika, jednak wraz z pojawieniem się aplikacji Zdjęcia od Google zdaje się to zmieniać. Jak zauważył David A. Arnott z Nashville Buisness Journal, program przesyła pliki nawet gdy… nie znajduje się w pamięci urządzenia.

Usług pozwalających na automatyczną synchronizację zdjęć jest wiele, jednak w związku z popularnością preinstalowanych na smartfonach z Androidem aplikacji Google, użytkownicy najczęściej wybierają Dysk Google czy właśnie Zdjęcia. Aplikacja, powstała w wyniku zastąpienia funkcji serwisu Google+ nowymi programami, została także przetestowana przez Arnotta. Szybko jednak stwierdził, że istnieją w tym zakresie lepsze usługi, po czym odinstalował Zdjęcia. To jednak nie wystarczyło, aby skutecznie zrezygnować z aplikacji.

Podczas testów aplikacji, Arnott zrobił kilka zdjęć nie posiadając w pamięci smartfona żadnych innych. Później usunął aplikację stwierdzając, że serwis Flickr jest dla niego lepszą propozycją. Jakież musiało być jego zdziwienie, gdy po odwiedzeniu przeglądarkowej wersji serwisu Zdjęcia, zauważył, że znajdują się tam kopie zapasowe wszystkich zdjęć, które zrobił po odinstalowaniu aplikacji.

Redaktor skontaktował się w tej sprawie z Google. Przedstawiciel firmy napisał w mailu, że takie działanie aplikacji jest zamierzone. W przypadku chęci zrezygnowania z automatycznej kopii zapasowej tworzonej przez Zdjęcia (które nie były już przecież zainstalowane na smartfonie) konieczna jest zmiana ustawień aplikacji Usługi Google Play. Po aktualizacji Zdjęć pojawia się tam nowa pozycja – Kopia zapasowa Zdjęć Google. Dopiero po jej odznaczeniu można mieć pewność, że zdjęcia nie będą synchronizowane z serwerami Google.

Mogłoby się wydawać, że usunięcie programu jest jednoznaczną deklaracją użytkownika o rezygnacji z oferowanych przez niego funkcji. Nie dla Google – przeniesienie ustawień na zewnątrz aplikacji i stwierdzenie, że taki stan rzeczy jest zgodny z zamierzeniami korporacji może być w przyszłości często stosowanym rozwiązaniem. Warto zatem na bieżąco śledzić ustawienia prywatności dostępne w Usługach Google Play.

© dobreprogramy
r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a

Komentarze

r   e   k   l   a   m   a
r   e   k   l   a   m   a
Czy wiesz, że używamy cookies (ciasteczek)? Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianach ustawień.
Korzystając ze strony i asystenta pobierania wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.