Google+ zostanie wyłączony w kwietniu, API logowania będzie działać do marca

Strona główna Aktualności
Google+ zostanie wyłączony w kwietniu
Google+ zostanie wyłączony w kwietniu

O autorze

Nad platformą społecznościową Google+ zachodzi słońce. Zgodnie z zapowiedziami, jej konsumencka wersja zostanie wyłączona w kwietniu tego roku. Proces usuwania naszych profili i danych może zająć nieco dłużej – Google zapowiada, że przez kilka miesięcy jeszcze mogą być widoczne w sieci. Jeśli jeszcze nie zrobiliście kopii swoich danych, najwyższa pora o tym pomyśleć.

Google+ dla osób prywatnych zostanie wyłączony 2 kwietnia 2019 roku. Tego dnia wyłączone zostaną nasze indywidualne profile i utworzone strony, zacznie się proces usuwania danych. Zdjęcia i filmy z albumu Google+ także zostaną usunięte, dlatego warto przejrzeć zawartość profilu i pobrać ważne dla nas pliki. By to zrobić, po zalogowaniu się na konto Google trzeba przejść na stronę Google Takeout i wybrać usługi oraz sposób dostarczenia danych.

Użytkownicy G Suite nie mają się o co martwić. Google+ w wersji dla uzytkowników biznesowych i instytucji edukacyjnych wciąż będzie rozwijany i będzie towarzyszył pakietowi biurowemu. Jeśli korzystacie z Google+ w ramach G Suite, wasze konta pozostaną aktywne. Jeśli macie wątpliwości, możecie sprawdzić status swojego konta na stronie pomocy.

API Google+, wykorzystywane międzyinnymi do logowania OAuth Google+ Sign-in, także zostanie wyłączone. Proces ten już się zaczął, a ostatecznie logowanie w ten sposób przestanie być aktywne 7 marca 2019. Google zachęca deweloperów do przeniesienia logowania OAuth z Google+ Sign-in do Google Sign-in.

Rok temu Google zapowiadał walkę z Facebookiem, ale przyszła pora się poddać. Szkoda. Google+ ma kilka przewag nad innymi społecznościówkami.

© dobreprogramy