Historia i synchronizacja schowka w Windows 10 – jak skonfigurować nową funkcję?

Strona główna Aktualności
Jak skonfigurować nowe opcje schowka w Windows 10? (depositphotos)
Jak skonfigurować nowe opcje schowka w Windows 10? (depositphotos)

O autorze

Do Windowsa 10 wraz z październikową aktualizacją funkcji trafiło wiele nowości, w tym ułatwiająca codzienną pracę opcja zapamiętywania historii i synchronizacja zawartości schowka. Co ciekawe, funkcja nie jest domyślnie włączona i aby z niej korzystać, należy ją wpierw skonfigurować. Schowek w Windowsie pozwala zapamiętywać historię kopiowanych tekstów, a niezależnie od tego na życzenie użytkownika synchronizować zawartość pamięci z chmurą, by w ten sposób ten sam schowek był dostępny na kilku komputerach, z których korzysta ta sama osoba z jednym kontem użytkownika Microsoftu.

Aby szybko włączyć obsługę historii schowka, najprościej jest skorzystać w tym celu ze skrótu klawiaturowego, którym tę historię się wywołuje, a mowa o kombinacji Win+V. Na ekranie pojawi się niewielkie okienko, na którym będzie dostępny przycisk Włącz. Po jego użyciu historia schowka zostanie uruchomiona. Wszystkie elementy, które trafią do pamięci, pojawią się na liście i będą później dostępne. Dzięki temu można skopiować kilka rzeczy z rzędu, a dopiero potem wkleić je w dowolnej kolejności, sięgając do wspomnianej listy wywoływanej kombinacją Win+V.

Zainteresowani synchronizacją z chmurą muszą już jednak zajrzeć do systemowych ustawień. Konfiguracja tej opcji znajduje się w kategorii System i sekcji Schowek. By rozpocząć synchronizację z chmurą, należy włączyć tę opcję suwakiem, ale uwaga, to nie są jedyne ustawienia z tym związane. Po uaktywnieniu funkcji na ekranie pojawią się dodatkowe opcje wyboru. Domyślnie aktywna pozycja to automatyczne synchronizowanie wszystkich tekstów, które trafiają do schowka. Dzięki temu wszystkie skopiowane napisy będzie można wkleić na dowolnym innym komputerze tego samego użytkownika, jednak nie zawsze takie działanie będzie pożądane.

Wówczas warto skorzystać z drugiej opcji, która pozwala synchronizować elementy schowka, ale na wyraźne życzenie użytkownika. Wtedy podczas pracy na co dzień żaden element nie zostaje wysłany do chmury automatycznie, ale może tam trafić po ręcznym wskazaniu konkretnego elementu ze schowka przez użytkownika. W tym celu należy wyświetlić listę elementów schowka (wspominanym już skrótem klawiszowym), a następnie przycisnąć symbol chmury widoczny wtedy koło każdego z elementów, tuż pod pinezką, której rolą jest przypinanie elementów w schowku na liście.

W ustawieniach można również na życzenie wyczyścić całą historię schowka oraz ponownie dezaktywować opcję synchronizacji lub zapamiętywania historii. Warto pamiętać, że synchronizacja będzie działać tylko w oparciu o konto użytkownika Microsoftu, toteż nie można z niej korzystać na komputerach, na których wykorzystywane są lokalne konta użytkowników, które nie są synchronizowane z chmurą.

© dobreprogramy