Google Chrome wkrótce z nowym trybem dla zabieganych. Inspiracja to Microsoft Edge?

Strona główna Aktualności
image
Chrome może dostać funkcję znaną użytkownikom Edge'a (depositphotos)

O autorze

Korzystający z przeglądarek bazujących na Chromium, a więc również z Google Chrome'a, już niedługo mogą dostać do testowania nową opcję związaną ze sposobem wyświetlania stron. Chodzi o możliwość przesyłania na komputer kart, które użytkownik wcześniej przeglądał na smartfonie i z jakichś przyczyn musiał przerwać tę czynność, a chciałby ją kiedyś kontynuować na komputerze. Nowa funkcja nosi wstępną nazwę Self Share i zwrócono na nią uwagę między innymi w serwisie Chrome Story, podczas analizy kodu jednego z najświeższych commitów w Chromium Gerrit.

Wszystko wskazuje na to, że nowość pozwoli użytkownikom kontynuować przeglądanie internetu na komputerze dokładnie w tym miejscu, gdzie wcześniej zakończyli tę czynność podczas korzystania ze smartfona. Na początek funkcja będzie dostępna tylko dla urządzeń z Androidem, a jak nietrudno się domyślić, do działania będzie koniecznie zalogowanie do konta Google. Nie można wykluczyć, ze docelowo nowość trafi również do korzystających z przeglądarki Google'a na iPhone'ach.

Czego jeszcze nie ma w Chrome, jest już w Edge'u

Mówiąc o możliwości przesyłania kart pomiędzy smartfonem a komputerem, warto zwrócić uwagę na przeglądarkę Microsoft Edge. Choć ta w pierwszych dniach swojego istnienia była przez większość traktowana z przymrużeniem oka, dzisiaj program jest funkcjonalny i przez wiele osób pozytywnie oceniany, szczególnie w przypadku mobilnej edycji na Androida.

Nowy tryb przesyłania kart, który dopiero wkrótce trafi do Chrome'a, użytkownikom Edge'a jest już znany. Mogą oni od dłuższego czasu korzystać z funkcji Kontynuuj później, by przesyłać odwiedzane strony do komputerów połączonych z tym samym kontem Microsoftu.

Aby korzystać z tej funkcji wystarczy zalogować się do Edge'a na Androidzie wykorzystując dane logowania do konta Microsoftu. Od tego momentu mobilna wersja przeglądarki będzie współpracować z systemowymi powiadomieniami na komputerach, których właścicielem jest ta sama osoba i do logowania wykorzystuje podane wcześniej konto.

Podczas przeglądania dowolnej strony internetowej wystarczy teraz nacisnąć przycisk u dołu ekranu, by wybrać komputer, na który zostanie wysłane powiadomienie pozwalające kontynuować czytanie na większym monitorze. Dostępna jest także opcja zapisywania stron na później, co wyśle powiadomienie do wszystkich połączonych komputerów.

© dobreprogramy