Google Maps: jak udostępnić trasę?

Google Maps: jak udostępnić trasę?
30.08.2022 11:54
Google Maps: jak udostępnić trasę?
Google Maps: jak udostępnić trasę?
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Krzysztof Fiedor

Udostępnianie trasy w Google Maps jest wyjątkowo prostym zadaniem. Przyda się szczególnie podczas eskapad ze znajomymi w mniej znane rejony. Kilka klików myszką i trasa z Map Google wyląduje na urządzeniach znajomych.

Google Maps to narzędzie, które sprawdzi się nie tylko w odkrywaniu nowych miejsc i podręcznej nawigacji. W serwisie można też wyznaczyć trasę, którą w późniejszym czasie możemy udostępnić na inne urządzenia, jak i innym osobom. Nie jest to skomplikowane zadanie, warto więc zobaczyć, jak to zrobić.

Google Maps: jak udostępnić trasę?

Po wyznaczeniu trasy, która będzie wersją ostateczną, udajemy się do Menu, gdzie z rozwijanej listy wybieramy Udostępnij lub umieść mapę.

Google Maps: klikamy w Menu
Google Maps: wybieramy udostępnij lub umieść mapę

Po kliknięciu, na ekranie pojawi się nowe okno z Google Maps, w którym mamy do dyspozycji kilka możliwości udostępnienia wybranej trasy. Możemy ją udostępnić na swoim Facebooku oraz Tweeterze. Do tego mamy do dyspozycji link do trasy, który możemy wysłać mailem czy w popularnych komunikatorach.

Google Maps: opcje udostępnienia trasy
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Krzysztof Fiedor
Google Maps: opcje udostępnienia trasy

A to i tak nie wszystkie opcje, jakie są dostępne. Jeśli mamy przypisanych kilka urządzeń do konta Google, możemy z Google Maps wysłać trasę do jednego z nich. Z poziomu wyznaczonej trasy wybieramy przycisk Wyślij trasę na telefon. Pojawi się nowe okno, gdzie będą widoczne przypisane urządzenia do konta Google (np. samartfon, tablet) a także nasz e-mail i numer telefonu, na który wyślemy link do trasy za pomocą SMS-a.

Google Maps: Wyślij trasę na telefon
Google Maps: dostępne urządzenia na koncie Google

Wystarczy kliknąć w wybrane urządzenie, e-mail lub numer, a wytyczona trasa trafi na odpowiednie urządzenie.

Ot i cała filozofia. Wytyczona trasa trafiła do wybranych osób i urządzeń. Wystarczy, że klikną w link, a trasa pojawi się na ich urządzeniach. Pozostaje się już tylko cieszyć ze wspólnego wyjazdu czy dłuższej wyprawy.

Krzysztof Fiedor, dziennikarz dobreprogramy.pl

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (35)