Dropbox zmienia zasady. Wprowadza limit w najdroższym planie

Dropbox
Dropbox
Źródło zdjęć: © Google Play, Pixabay
Oskar Ziomek

26.08.2023 08:40, aktual.: 26.08.2023 13:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dropbox zmienia zasady obowiązujące w planie Advanced, który z założenia kierowany jest do dużych zespołów i firm. Dotychczas miejsce w chmurze na dane było w tym przypadku nieograniczone, od teraz będzie jednak inaczej, a przysłużyli się do tego sami użytkownicy.

Dropbox opisuje swoją decyzję w długim wpisie blogowym. Okazuje się, że niewielka część użytkowników najdroższego planu wykorzystywała go niezgodnie zasadami, w tym na potrzeby związane z kopaniem kryptowalut, znacznie przekraczając typowe wykorzystanie dysków w przypadku autentycznych firm, dla których stworzono pakiet Advanced. Po długich namysłach, jak wyegzekwować właściwe korzystanie z usługi, Dropbox zdecydował się wprowadzić limit miejsca i dość łagodnie podejść do wszystkich obecnych użytkowników.

Od teraz pakiet Advanced oferuje 15 TB na dane do podziału na co najmniej 3 konta, z kolei każda dotychczasowa licencja zyska do tego dodatkowe 5 TB. Dropbox podaje w liczbach, że jest to przestrzeń pozwalająca przechowywać na przykład 100 mln dokumentów, 4 mln zdjęć lub 7,5 tys. godzin filmów HD. Nie jest to jednak koniec zmian - Dropbox podaje, że użytkownicy wykorzystujący mniej niż 35 TB na licencję (a takich ma być ponad 99 proc. wszystkich klientów), będą mogli zachować wszystkie swoje dane (oraz dodatkową pulę 5 TB) przez najbliższe pięć lat i to bez dodatkowych opłat.

Fragment obecnego cennika Dropboksa
Fragment obecnego cennika Dropboksa© Dropbox

Dalej Dropbox tłumaczy, że w przypadku pozostałych osób, które wykorzystują więcej niż 35 TB na dane (a tych ma być mniej niż 1 proc.), pakiet nadal będzie działać i pozwoli na przechowywanie nawet 1000 TB w chmurze do momentu, gdy firma nie skontaktuje się z klientem, by "przedyskutować możliwe opcje". Firma dodaje, że użytkownicy będą migrowani na nowy, limitowany plan od 1 listopada i zostaną o tym powiadomieni przynajmniej na 30 dni przed faktem.

Oskar Ziomek, redaktor prowadzący dobreprogramy.pl

Programy

Brak danych.
Zobacz więcej
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (8)