Facebook Protect w Polsce. Użytkownicy zmuszeni do włączenia funkcji

Strona głównaFacebook Protect w Polsce. Użytkownicy zmuszeni do włączenia funkcji
02.12.2021 14:19
Facebook
Facebook
Źródło zdjęć: © Getty Images | Carl Court

Kilka dni temu w naszym kraju została uruchomiona funkcja Facebook Protect. Zgodnie z założeniami programu konta wybranych osób zyskają dodatkową ochronę przed potencjalnymi atakami. Obecnie jednak użytkownicy raportują, że platforma przymusza do jej włączenia.

Wielu naszych czytelników, a także prawie cała redakcja, dostało powiadomienia o konieczności uruchomienia opcji Facebook Protect na swoich kontach. Na jej włączenie ma się, standardowo, około dwóch tygodni. Dostaliśmy jednak wiadomości, że u wybranych osób czas na wyrażenie zgody na nowe zabezpieczenia wynosił zaledwie kilka dni. Jeżeli nie zgodzimy się na dołączenie do programu, Facebook zablokuje nasz dostęp do konta aż do czasu wyrażenia zgody.

Po co jest Facebook Protect?

Zgodnie z informacjami platformy, uruchomienie tej opcji ma zabezpieczać konta osób, które mogą być potencjalnie odwiedzane przez znacznie większą liczbę osób niż w przypadku przeciętnego użytkownika Facebooka. Tego rodzaju zmiana objęła więc, przykładowo, administratorów fanpage'ów o sporym zasięgu.

Po włączeniu tej usługi przy logowaniu do Facebooka będą stosowane bardziej rygorystyczne zasady, aby ograniczyć możliwość uzyskania nieautoryzowanego dostępu do konta danego użytkownika. Dodatkowo, jeżeli zostanie zauważona nietypowa aktywność związaną z logowaniem do konta, platforma poprosi o wykonanie dodatkowych czynności, aby potwierdzić tożsamość właściciela konta.

Facebook Protect
Facebook Protect

Uruchomienie Facebook Protect

Usługę możemy uruchomić zaraz po dostaniu komunikatu, który jest widoczny na screenie powyżej. Po kliknięciu przycisku Włącz teraz, platforma sprawdzi, czy na naszym koncie istnieje już uwierzytelnianie dwuskładnikowe, a jeśli nie - będziemy musieli się na takowe zgodzić. Od tego momentu, na naszym koncie, będzie działała dodatkowa ochrona.

Facebook Protect
Źródło zdjęć: © dobreprogramy
Facebook Protect

Jeżeli nie zgodzimy się na dołączenie do programu od razu, będziemy musieli zgodzić się na jego uruchomienie w ciągu kilku następnych dni. W przeciwnym wypadku Facebook zablokuje nasz dostęp do konta i nie odzyskamy go do momentu uruchomienia opcji Facebook Protect. Co więcej, platforma sama będzie nam przypominała o konieczności włączenia tej funkcji poprzez komunikat na naszej tablicy pokazujący się zarówno w wersji desktopowej, jak i w aplikacji mobilnej.

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Udostępnij:
Komentarze (25)