Facebook Protect niezbędny, by korzystać z konta - musisz się zgodzić

Strona głównaFacebook Protect niezbędny, by korzystać z konta - musisz się zgodzić
13.06.2022 13:20
Facebook
Facebook
Źródło zdjęć: © GETTY | 2022 Photothek, Thomas Trutschel

Jeśli Facebook prosi o włączenie funkcji Facebook Protect - nie ma od tego odwołania. Zależnie od sytuacji użytkownik ma tylko kilka dni lub tygodni, ale docelowo nie ominie zgody na ochronę. Chodzi o program dbania o bezpieczeństwo szczególnie niektórych grup użytkowników Facebooka.

Facebook Protect to uruchomiona w Polsce ponad pół roku temu opcja mająca na celu ochronę m.in. polityków i dziennikarzy. Facebook sam sprawdza, który użytkownik jego zdaniem należy do "grupy ryzyka" i proponuje - a w praktyce wymusza - włączenie dodatkowych zabezpieczeń. Chodzi o bezpieczeństwo szczególnie w przypadku osób, których konta mogą być atakowane przez osoby naruszające zasady Facebooka.

Chociaż można mieć różne opinie co do konieczności włączenia dodatkowej ochrony na Facebooku tylko przez niektóre osoby, nie zmienia to faktu, że warto to zrobić. Facebook Protect to przede wszystkim wymuszenie uwierzytelniania dwuetapowego (z którego i tak wypada korzystać w dobie codziennych ataków) oraz dodatkowe skanowanie kont, by wykryć ewentualne nieprawidłowości.

Ostrzeżenie Facebook Protect
Źródło zdjęć: © dobreprogramy
Ostrzeżenie Facebook Protect

Konieczności włączenia Facebook Protect nie da się przeoczyć. Kiedy serwis uzna, że zabezpieczenia są niezbędne, konto zostanie po prostu zablokowane, dopóki użytkownik nie wyrazi odpowiedniej zgody. W praktyce przez proces włączenia ochrony przeprowadza czytelny samouczek i przejście go zajmuje tylko kilka chwil.

Oskar Ziomek, redaktor prowadzący dobreprogramy.pl

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (5)