Masz Netfliksa? Nowa opcja pomoże każdemu

Masz Netfliksa? Nowa opcja pomoże każdemu17.11.2022 08:16
Nowe ustawienia w Netfliksie
Nowe ustawienia w Netfliksie
Źródło zdjęć: © Pixabay, dobreprogramy

Netflix wprowadził nową opcję, która pozwala sprawdzać zalogowane urządzenia i w razie potrzeby je usuwać, przy okazji zmieniając hasło. To funkcja związana z bezpieczeństwem, która przyda się każdemu użytkownikowi Netfliksa - zwłaszcza w gorącym okresie rozdzielania kont osób niezgodnie z regulaminem dzielących abonament.

Netflix udostępnił w swojej usłudze nową opcję Zarządzania dostępem i urządzeniami, dzięki której właściciel konta może sprawdzić, na jakich sprzętach, kiedy i gdzie (dzięki zgrubnej lokalizacji po numerze IP) było wykorzystywane jego konto. Widać tu także, jaki profil został wówczas uruchomiony, ale to nie wszystko - właściciel konta Netliksa może z tego miejsca wylogować dane urządzenie i zmienić hasło, by dodatkowo zabezpieczyć konto.

Nowa opcja w ustawieniach Netfliksa
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Oskar Ziomek
Nowa opcja w ustawieniach Netfliksa

Nowe opcje są dostępne w Netfliksie zarówno w komputerze, jak i aplikacji mobilnej. Obsługa jest identyczna i sprowadza się do analizy kafelków reprezentujących kolejne zalogowane urządzenia. Chociaż nowa funkcja nie jest wprost powiązana z innymi zmianami w serwisie, nie ulega wątpliwości, że moment jej wprowadzenia może nie być przypadkowy - równolegle Netflix walczy z niezgodnym z regulaminem udostępnianiem abonamentów i zapowiedział już, że od przyszłego roku nie będzie to możliwe.

Dodatkowe opcje bezpieczeństwa w Netfliksie
Źródło zdjęć: © dobreprogramy | Oskar Ziomek
Dodatkowe opcje bezpieczeństwa w Netfliksie

Użytkownicy Netfliksa, którzy dopuszczają się takich działań mają do wyboru kilka opcji, ale nie wszystkie są już teraz dostępne w Polsce. Co do zasady można jednak wybierać pomiędzy dopłatą do dodatkowego użytkownika głównego konta (wówczas można je legalnie udostępnić innej osobie) lub przejściem na własny pakiet Netfliksa - a tutaj dla najbardziej oszczędnych ma zostać udostępniona tańsza wersja z wyświetlaniem reklam, która na niektórych rynkach jest już dostępna.

Nowa opcja w ustawieniach Netfliksa może się więc przydać także w tym przypadku. Osoby, które chcą mieć "czystą sytuację" do 2023 roku, mogą skorzystać z Zarządzania dostępem i urządzeniami, aby wylogować niektóre - być może zapomniane - urządzenia z konta i tym samym mieć pewność, że jest już wykorzystywane zgodnie z regulaminem.

Zobacz też: Czy warto kupić notebook Lenovo Yoga Slim 7i Carbon Gen7?

Oskar Ziomek, redaktor prowadzący dobreprogramy.pl

Programy

Aktualizacje
Aktualizacje
Nowości
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (49)